Jerković se brani: Pogrešno shvaćen

Stižu osude izjave potpredsjednika Republike Srpske, koji je rekao da dijelovi Posavine treba i hoće da budu dio hrvatske federalne jedinice. Josip Jerković kaže za BN televiziju da je mislio na dijelove Posavine koji se nalaze u Federaciji, a da je njegova izjava pogrešno protumačena.

Bosna i Hercegovina 31.01.2017 | 19:55
Jerković se brani: Pogrešno shvaćen
Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske, za BN televiziju dan nakon izjave o hrvatskoj Posavini u sastavu nove federalne jedinice, povlači ručnu.

Jerković tvrdi da je njegova izjava o mijenjanju granica Srpske pogrešno prenesena i protumačena. Objašnjava da jeste govorio o Posavini u hrvatskoj federalnoj jedinici, ali o onim dijelovima Posavine koji su u Federaciji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u nekoliko navrata podržao ideju lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića o formiranju hrvatske federalne jedinice ili entiteta u BiH, Jerkovićev stav nazvao je u izjavi za Srpsku novinsku agenciju - ličnim stavom.

Dodik je rekao i da ne dolazi u obzir bilo kakvo mijenjanje granica Republike Srpske. Granice Republike Srpske već su, međutim, mijenjane. Prvo amandmanima na Ustav BiH u slučaju Brčko, a zatim i proširenjem međuentitetske linije razgraničenja. Oba puta u mandatu SNSD-a u Sarajevu.

Na to podsjeća i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, koji pita i zašto Izvršni komitet SNSD-a nije javno osudio politiku Hrvatskog narodnog sabora.

"Očigledno ima neka tajna veza između Dodika i Čovića, u to nema nikakve sumnje", kaže lider SDS-a.

Govedarica napominje da je ključ koji Srpska mora da brani "Dejton". Isti stav ima i PDP.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske osuđuje bilo kakve najave hrvatskih političara o formiranju teritorijalne jedinice na štetu Srpske, naročito ukoliko ti političari obavljaju izabrane funkcije u Republici Srpskoj.

Evidentno je da priča o Trećem entitetu izaziva pažnju javnosti u BiH. Ona se svakako može posmatrati i u smislu pravljenja događaja o kojima se priča i koji skreću pažnju sa stvarnih problema građana, a ta priča odgovara onima koji vode sva tri naroda u Bosni i Hercegovini.



(BN televizija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

marko Savic

31.01.2017 19:33

Ne zboravimo Dodikov kandidt za clana predsednistva RS na izborima 2014 je bio Emil Vlaiki. A posije izbora Vlaki je vodio a Jerkovic ga je porazio do nogu kada su izbrojani i dodati glasovi Hrvata iz dijaspore - znaci i Hrvata koji danas zive i preko okeana ali i u susjednoj Hrvatskoj. A Jerkovic ce reci sve sto mu naredi njegov parijski [HDZ] sef i Didikov kao 'jaran'

ODGOVORITE
Name

Kikii

01.02.2017 12:45

Kakav je ovo supak ..ovaj Jerkovic. Pa svi mi hocemo 3 entitet samo on nece. Gofnar.

Name

Brod

31.01.2017 19:37

Da je odgovarao za ono što je radio u ratu (minirao Srpske kuće po selu Unci , pljkačkao imovinu i još sVašta nešto), sigurno nebi davao nikakve izjave. Inače u Brodu je predsjednik Skupšine opštine njegov saborac pukovnik HVO ivo Mijić i radi "volonterski" za dobrobit Broda, usput da kažem da je Brođanin i Davor Čordaš ministar u vladi RS. Brod i Šamac su kannžama Hrvata.

ODGOVORITE
Name

Čovjek

31.01.2017 20:39

Manite se ćorava posla. Put pod noge pa EU. Tada neće biti granica izmedju Kosova Srbije Bih, Hrvatske i svima dobro Jel može?

ODGOVORITE
Name

može

31.01.2017 20:59

ako vi u hrvatskoj date nama federalnu jedinicu srpska krajina

ODGOVORITE
Name

Julio

31.01.2017 21:58

Jerko kralj!

ODGOVORITE
Name

PRESEDNIK MILE

01.02.2017 06:04

POTPRESEDNIK RS RAMIZ SALKIC KAKO JA ZNAM POTPRESEDNIK RS JOSIP JERKOVIC (OTKUD SAD OVAJ.)

ODGOVORITE
Name

malo medijacije

01.02.2017 10:54

Jerkovicu ne blefiraj se to je sve tvoj sef Covic dogovorio sa Bajom sta ces ti reci pa ce te malo kritikovati pa ce baja malo da se javi sasvim mekim tonom pa ces onda ti sve to demantovati.Sta sve covic nemoze izmisliti da malo prodje kroz medije sve radi takozv. legitimnog predstavnika hrvata.A ti si Jerkovicu toliko vazan u tom zastupnistvu hrvata u RS isto koliko je bio Vlajki dok je bio hrvat.

ODGOVORITE