Усвојен извјештај о напретку БиХ

Европски парламент усвојио је Извјештај о Босни и Херцеговини са 45 гласова за, 11 против, 3 суздржана од укупно 59 гласова чланова Одбора за спољне послове.

Босна и Херцеговина 31.01.2017 | 18:43
Усвојен извјештај о напретку БиХ
Нацрт извјештаја о Босни и Херцеговини за 2016. припремио је извјестилац Европског парламента за БиХ, Крристијан Дан Преда.

“Наша резолуција је поздравила позитивне кораке у БиХ, које су недавно предузели на путу ка ЕУ. Желимо да подстакнемо БиХ и њене власти да овај процес схвате крајње озбиљно и посвете му се”, рекао је Дан Преда.

Он је нагласио да је БиХ треба да се фокусира на реформе те да се избјегавају теме које разједињују, а које могу одложити напредак БиХ ка ЕУ.

Нагласили су да БиХ неће бити успјешан кандидат све док док се не успоставе прави институтиционални услови.

Посланици су мишљења да су настојања Републике Српске да успоставе паралелне канале комуникације са Комисијом крајње неприхватљиви. Нагласили су да БиХ неће бити успјешан кандидат све док док се не успоставе прави институтиционални услови.

Изразили су забринутост због фрагментације и политизације јавне администрације, која кочи реформе, а јавну управу чини гломазном и незграпном.

“Професионална и ефикасна администрација је кичма процеса интеграција за било коју земљу која тежи ка ЕУ", нагласио је Дан Преда.

Посланици су позвали на значајнију борбу против корупције, те на провођење пресуда Европског суда за људска права и бригу о равноправности свих конститутивних народа.

(Независне новине/Н1)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пендула

31.01.2017 18:57

Сад Галијасевиц скинуо сунцанице и трља оци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаким

31.01.2017 20:58

Ово је једина нада да их стисну и да се раде промјене..

ОДГОВОРИТЕ