Usvojen izvještaj o napretku BiH

Evropski parlament usvojio je Izvještaj o Bosni i Hercegovini sa 45 glasova za, 11 protiv, 3 suzdržana od ukupno 59 glasova članova Odbora za spoljne poslove.

Bosna i Hercegovina 31.01.2017 | 18:43
Usvojen izvještaj o napretku BiH
Nacrt izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. pripremio je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, Krristijan Dan Preda.

“Naša rezolucija je pozdravila pozitivne korake u BiH, koje su nedavno preduzeli na putu ka EU. Želimo da podstaknemo BiH i njene vlasti da ovaj proces shvate krajnje ozbiljno i posvete mu se”, rekao je Dan Preda.

On je naglasio da je BiH treba da se fokusira na reforme te da se izbjegavaju teme koje razjedinjuju, a koje mogu odložiti napredak BiH ka EU.

Naglasili su da BiH neće biti uspješan kandidat sve dok dok se ne uspostave pravi instituticionalni uslovi.

Poslanici su mišljenja da su nastojanja Republike Srpske da uspostave paralelne kanale komunikacije sa Komisijom krajnje neprihvatljivi. Naglasili su da BiH neće biti uspješan kandidat sve dok dok se ne uspostave pravi instituticionalni uslovi.

Izrazili su zabrinutost zbog fragmentacije i politizacije javne administracije, koja koči reforme, a javnu upravu čini glomaznom i nezgrapnom.

“Profesionalna i efikasna administracija je kičma procesa integracija za bilo koju zemlju koja teži ka EU", naglasio je Dan Preda.

Poslanici su pozvali na značajniju borbu protiv korupcije, te na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i brigu o ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda.

(Nezavisne novine/N1)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pendula

31.01.2017 18:57

Sad Galijasevic skinuo suncanice i trlja oci!

ODGOVORITE
Name

Jakim

31.01.2017 20:58

Ovo je jedina nada da ih stisnu i da se rade promjene..

ODGOVORITE