Харадинај најавио да се враћа у Приштину

Предсједник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај најавио је да ће се до краја недјеље из Француске, гдје је био ухапшен по оптужници Србије за ратне злочине на Космету, вратити на самопроглашено Косово.

Србија 31.01.2017 | 14:05
Харадинај најавио да се враћа у Приштину
Харадинај је рекао да је позван да се сутра јави у суд у Колмару, коме је предата оптужница из Србије.

"До сада смо чекали предмет из Србије. Суд ме је позвао да се сутра јавим суду у Колмару којем је предата оптужница из Србије. Ми ћемо потом одмах затражити рочиште за разматрање овог предмета, односно, одбацићемо оптужбе и њихов захтјев о изручењу који је у потпуности политички", рекао је Харадинај.

Он је за Радио "Слободна Европа" нагласио да се "Србија играла и временом" и каснила са подношењем материјала како би се овај процес одуговлачио.

"Предмет је сада пред судом и вјерујем да ће се испоштовати временски рокови како би се окончао процес. У питању је предмет из 2004. године, којег су фабриковали Милошевићеви остаци правосуђа у Београду", тврди Харадинај.

Он је нагласио да је тај исти предмет постојао и у Хашком трибуналу, а Тужилаштво га није оцијенило релевантним.

Харадинај, бивши хашки оптуженик и предсједник Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на аеродрому у Француској по међународној потјерници Србије којом се овај бивши лидер терористичке ОВК терети за убиства и тешке злочине почињене на Косову 1998. и 1999. године.

Он је пуштен из притвора 12. јануара да на слободи, без права да напушта Француску, сачека одлуку суда о захтјеву Србије за изручење.

Поводом те одлуке суда премијер Србије Александар Вучић сазвао је хитну сједницу Владе, која је закључила да ће наставити са гоњењем свих оптужених за ратне злочине, без обзира на националност, и инсистирати да буду окривљени.

Влада Србије је позвала све земље ЕУ, али и друге, да поштују правила међународног јавног права и да уђу у суштину ствари, а не да доносе политичке одлуке. Влада је тада, такође, затражила хитно и неодложно изручење Харадинаја Србији.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СУЛУДИ ПОСМАТРАЦ

01.02.2017 11:57

МА И ТАЈ РАЗБОЈНИК БИЦЕ ПОТРОСЕН И СУДИЦЕ МУ ЊЕГОВИ

ОДГОВОРИТЕ