Haradinaj najavio da se vraća u Prištinu

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj najavio je da će se do kraja nedjelje iz Francuske, gdje je bio uhapšen po optužnici Srbije za ratne zločine na Kosmetu, vratiti na samoproglašeno Kosovo.

Srbija 31.01.2017 | 14:05
Haradinaj najavio da se vraća u Prištinu
Haradinaj je rekao da je pozvan da se sutra javi u sud u Kolmaru, kome je predata optužnica iz Srbije.

"Do sada smo čekali predmet iz Srbije. Sud me je pozvao da se sutra javim sudu u Kolmaru kojem je predata optužnica iz Srbije. Mi ćemo potom odmah zatražiti ročište za razmatranje ovog predmeta, odnosno, odbacićemo optužbe i njihov zahtjev o izručenju koji je u potpunosti politički", rekao je Haradinaj.

On je za Radio "Slobodna Evropa" naglasio da se "Srbija igrala i vremenom" i kasnila sa podnošenjem materijala kako bi se ovaj proces odugovlačio.

"Predmet je sada pred sudom i vjerujem da će se ispoštovati vremenski rokovi kako bi se okončao proces. U pitanju je predmet iz 2004. godine, kojeg su fabrikovali Miloševićevi ostaci pravosuđa u Beogradu", tvrdi Haradinaj.

On je naglasio da je taj isti predmet postojao i u Haškom tribunalu, a Tužilaštvo ga nije ocijenilo relevantnim.

Haradinaj, bivši haški optuženik i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na aerodromu u Francuskoj po međunarodnoj potjernici Srbije kojom se ovaj bivši lider terorističke OVK tereti za ubistva i teške zločine počinjene na Kosovu 1998. i 1999. godine.

On je pušten iz pritvora 12. januara da na slobodi, bez prava da napušta Francusku, sačeka odluku suda o zahtjevu Srbije za izručenje.

Povodom te odluke suda premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Vlade, koja je zaključila da će nastaviti sa gonjenjem svih optuženih za ratne zločine, bez obzira na nacionalnost, i insistirati da budu okrivljeni.

Vlada Srbije je pozvala sve zemlje EU, ali i druge, da poštuju pravila međunarodnog javnog prava i da uđu u suštinu stvari, a ne da donose političke odluke. Vlada je tada, takođe, zatražila hitno i neodložno izručenje Haradinaja Srbiji.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SULUDI POSMATRAC

01.02.2017 11:57

MA I TAJ RAZBOJNIK BICE POTROSEN I SUDICE MU NJEGOVI

ODGOVORITE