Трампова забрана стигла и до Србије

Уредба америчког председника Доналда Трампа, којом се привремено забрањује улазак у САД држављанима седам земаља са претежно муслиманским становништвом, тиче се и Србије.

Србија 31.01.2017 | 13:45
Трампова забрана  стигла и до Србије
Тачније, Трампова уредба односи се и на путнике "Ер Србије", која понедељком, четвртком и петком лети за Њујорк. У овој компанији потврђују да су нова правила важила и на јучерашњем лету, првом после ступања уредбе на снагу.

- "Ер Србија" сарађује са Агенцијом САД за заштиту царине и границе да би се осигурало да је наша авио-компанија усклађена са новим ограничењима у имиграционој политици САД, која су ступила на снагу током викенда. У тим случајевима, тамо где је могуће, авио-компанија ће понудити измене резервација путника кроз промену лета или надокнаде у складу са новом пословном политиком - наводе у српском авио превознику.



За сада нема података да је некоме у Београду ускраћено да се укрца на лет за Њујорк, али Владимир Петронијевић из "Групе 484" подсећа да забраном уласка избеглицама САД крше међународно право и конвенције, као и раније прихваћене међународне обавезе.



- Једна озбиљна земља као што је Америка, већ је утврдила један систем провера, безбедносних провера пре него што се један такав програм и дозволи. Уредба указује на нешто друго, а то је заправо спремност да се изађе из оквира међународних обавеза - рекао је Петронијевић.

Корак ка томе су и формулари за добровољно одрицање од зелених картона, које су странцима из муслиманских земаља нудили службеници на аеродромима, без обзира на то што имају важеће визе и зелене картоне (без којих не би ни могли да се укрцају на лет за САД).



- Имате један валидни принцип, а то је право сваке земље да дискреционо одлучи да ли ће некоме омогућити улазак у земљу или неће, без обзира на то да ли имате важећу визу или не. Оно што је овде проблематично јесте свака врста класификовања према националној основи, односно држављанској припадности - истиче Петронојевић.

И такву политику осудили су многи: Ангела Меркел поручује да антитероризам не оправдава сумњичење људи. Федерика Могерини најављује да ће ЕУ и даље помагати избеглицама, а Европска комисија да ће се побринути да грађани Уније буду заштићени од дискриминације.



Поједине америчке дипломате у поруци Стејт департменту наводе да Трампова одлука неће учинити земљу безбеднијом, већ напротив - распирити антиамеричка осећања.

(РТС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Каспер

31.01.2017 17:19

Овим потезом, осујецено је преносење налога усменим путем. Организација је овим уздрмана. Ако ово буде продузено на јос годину дана десице се распад система. У таквој ситуацији они из САДа це покусати контактирати оне ван САДа. Циа це то да прати. Главни који це бити працени су из других дрзава, а из Ирака, Сирије итд. Ове изјаве Меркелове Могеринијеве итд су дио игре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

31.01.2017 17:22

Нејасно ми је како сада брига за ИЗБЈЕГЛИЦЕ-(терористе) а ја се добро сјећам ШВЕДСКЕ 92-е када су Србе враћали називајући их да су економоски мигранти,а сви други су добро дошли.То тврдим 100 % .Јер се могло примјетити да је све било испланирано договорено на нивоу Међународне заједнице.А срби су били за YУ-гославију .Ово све сам Праживјела и Видјела .Прво дају ти Као фол АДВОКАТА А њихов човјек ,праводилац Шиптар незна ни СРПСКИ Прича шта ови желе да чују,у ЗАТВОР и Шибај тада се нису позивали на кршење Међународне резолуције о узбјеглицама. Нај горе су пролазили Срби из Хрватске Њих су прогањали сваки дан ,један по један само добије да се јави фол Адвокату а то је значило Затвор и назад,а када дођу у хрватску завршавали су ко зна гдје.Ово Вам је 1000% права истиииинннааааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

31.01.2017 18:45

Хоће бакир узети паре на пасошима.све му иде на руку,бих није на листи ових 7 .а опет они у бих могу како хоће а пасоша бог дао има вишка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те тито

31.01.2017 19:51

Мозес имати било који пасос ако си родјен у овим 7 држава не мозес ући .Ако имас енглески пасос а родјен си у Сомалији не мозес ући у САД..П.С . Испадаш смијешан и глуп покушавајући Босански пасос бламирати...