Trampova zabrana stigla i do Srbije

Uredba američkog predsednika Donalda Trampa, kojom se privremeno zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam zemalja sa pretežno muslimanskim stanovništvom, tiče se i Srbije.

Srbija 31.01.2017 | 13:45
Trampova zabrana  stigla i do Srbije
Tačnije, Trampova uredba odnosi se i na putnike "Er Srbije", koja ponedeljkom, četvrtkom i petkom leti za Njujork. U ovoj kompaniji potvrđuju da su nova pravila važila i na jučerašnjem letu, prvom posle stupanja uredbe na snagu.

- "Er Srbija" sarađuje sa Agencijom SAD za zaštitu carine i granice da bi se osiguralo da je naša avio-kompanija usklađena sa novim ograničenjima u imigracionoj politici SAD, koja su stupila na snagu tokom vikenda. U tim slučajevima, tamo gde je moguće, avio-kompanija će ponuditi izmene rezervacija putnika kroz promenu leta ili nadoknade u skladu sa novom poslovnom politikom - navode u srpskom avio prevozniku.



Za sada nema podataka da je nekome u Beogradu uskraćeno da se ukrca na let za Njujork, ali Vladimir Petronijević iz "Grupe 484" podseća da zabranom ulaska izbeglicama SAD krše međunarodno pravo i konvencije, kao i ranije prihvaćene međunarodne obaveze.



- Jedna ozbiljna zemlja kao što je Amerika, već je utvrdila jedan sistem provera, bezbednosnih provera pre nego što se jedan takav program i dozvoli. Uredba ukazuje na nešto drugo, a to je zapravo spremnost da se izađe iz okvira međunarodnih obaveza - rekao je Petronijević.

Korak ka tome su i formulari za dobrovoljno odricanje od zelenih kartona, koje su strancima iz muslimanskih zemalja nudili službenici na aerodromima, bez obzira na to što imaju važeće vize i zelene kartone (bez kojih ne bi ni mogli da se ukrcaju na let za SAD).



- Imate jedan validni princip, a to je pravo svake zemlje da diskreciono odluči da li će nekome omogućiti ulazak u zemlju ili neće, bez obzira na to da li imate važeću vizu ili ne. Ono što je ovde problematično jeste svaka vrsta klasifikovanja prema nacionalnoj osnovi, odnosno državljanskoj pripadnosti - ističe Petronojević.

I takvu politiku osudili su mnogi: Angela Merkel poručuje da antiterorizam ne opravdava sumnjičenje ljudi. Federika Mogerini najavljuje da će EU i dalje pomagati izbeglicama, a Evropska komisija da će se pobrinuti da građani Unije budu zaštićeni od diskriminacije.



Pojedine američke diplomate u poruci Stejt departmentu navode da Trampova odluka neće učiniti zemlju bezbednijom, već naprotiv - raspiriti antiamerička osećanja.

(RTS)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kasper

31.01.2017 17:19

Ovim potezom, osujeceno je prenosenje naloga usmenim putem. Organizacija je ovim uzdrmana. Ako ovo bude produzeno na jos godinu dana desice se raspad sistema. U takvoj situaciji oni iz SADa ce pokusati kontaktirati one van SADa. Cia ce to da prati. Glavni koji ce biti praceni su iz drugih drzava, a iz Iraka, Sirije itd. Ove izjave Merkelove Mogerinijeve itd su dio igre.

ODGOVORITE
Name

?

31.01.2017 17:22

Nejasno mi je kako sada briga za IZBJEGLICE-(teroriste) a ja se dobro sjećam ŠVEDSKE 92-e kada su Srbe vraćali nazivajući ih da su ekonomoski migranti,a svi drugi su dobro došli.To tvrdim 100 % .Jer se moglo primjetiti da je sve bilo isplanirano dogovoreno na nivou Međunarodne zajednice.A srbi su bili za YU-goslaviju .Ovo sve sam Praživjela i Vidjela .Prvo daju ti Kao fol ADVOKATA A njihov čovjek ,pravodilac Šiptar nezna ni SRPSKI Priča šta ovi žele da čuju,u ZATVOR i Šibaj tada se nisu pozivali na kršenje Međunarodne rezolucije o uzbjeglicama. Naj gore su prolazili Srbi iz Hrvatske Njih su proganjali svaki dan ,jedan po jedan samo dobije da se javi fol Advokatu a to je značilo Zatvor i nazad,a kada dođu u hrvatsku završavali su ko zna gdje.Ovo Vam je 1000% prava istiiiinnnaaaaa.

ODGOVORITE
Name

Tito

31.01.2017 18:45

Hoće bakir uzeti pare na pasošima.sve mu ide na ruku,bih nije na listi ovih 7 .a opet oni u bih mogu kako hoće a pasoša bog dao ima viška.

ODGOVORITE
Name

Te tito

31.01.2017 19:51

Mozes imati bilo koji pasos ako si rodjen u ovim 7 država ne mozes ući .Ako imas engleski pasos a rodjen si u Somaliji ne mozes ući u SAD..P.S . Ispadaš smiješan i glup pokušavajući Bosanski pasos blamirati...