Сад и Спартак хоће титулу из 1946. године! Дневник: Спартак има иста права као Звезда!

Новосадски Дневник пише да би и суботички Спартак могао да затражи признавање титуле из 1946. године.

Фудбал 01.02.2017 | 18:00
Сад и Спартак хоће титулу из 1946. године! Дневник: Спартак има иста права као Звезда!
Ову причу покренуо је сплитски Хајдук коме је призната титуле из 1946. године у Хрватској. Потом је титулу затражила и црвена звезда која је била првак Србије, а сада 'Дневник' тврди да иста права има и Спартак који је био првак Војводине.

"Последњих неколико недеља усталасале су се фудбалске воде на простору екс Југославије. Прво је Хрватска доделила титулу Хајдуку за 1946. годину, као првопласираном тиму у квалификацијама за Прву лигу НР Југославије, иако је на територији Хрватске постојала још једна група (Истра),сасвим равноправна са оном у којем су се такмичили Хајдук, Динамо, Локомотива (Загреб), Пролетер (Белишће), Текстилац (Вараждин), Металац (Загреб), Сплит и Јединство (Сушак). Потом се огласила и Црвена звезда која тражи титулу првака Србије за 1946. годину, а у обрзложењу стоји да су црвено – бели били први на првенству Србије. Међутим, мора се рећи да је то био само квалификациони турнир за Прву лигу, а на „првенству” учествовало је само шест тимова: Црвена звезда (Београд), Железничар (Ниш), Металац (Београд), Раднички (Крагујевац), Борац (Чачак) и Јединство (Смедерево). Играло се по једнокружном систему од 19. маја до 30. јуна, а у Прву лигу квалификовали су се Црвена звезда и Железничар, а Металац је као трећи играо квалификације", пише новинар Дневника и додаје:

"У исто време на територији Војводине, упоредо са такмичењима у Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Словенији, Македонији и Истри, одвијале су се квалификације за Прву лигу, играно је својеврсно првенство Војводине. Тимови су били подељене у две групе. У северној лиги такмичили су се: Спартак (Суботица), Железничар (Зрењанин), Раднички ( Зрењанин), Јединство (Сента), Слобода (Суботица) и Раднички (Сомбор), а у јужној групи: Слога (Нови Сад), Слога (Панчево), Раднички (Инђија), Раднички (Нови Сад), Војводина (Вршац) и Грађански (Сремска Митровица). У квалификацијама за пласман у ове две лиге играли су Јединство из Новог Сада и Текстилац из Оџака. Играло се двокружно, Спартак из Суботице и Слога из Новог Сада ( касније Војводина) освојили су прва места у својим групама, доста убедљиво. После завршеног првенства, Спартак и Слога одиграли су две утакмице, а победник је стекао право да игра у Првој лиги. Ови мечеви одиграни су 14. и 21. јула 1946. године, а обе су добили у Суботичани са истим резултатом - 2:0.

Боје Спартака бранили су: Пајо Шимоковић, Иван Богешић, Мирослав Белеслин, Лајчо Јаковетић, Јанко Звекановић, Гојко Јањић, Илија Воргучин, Ладислав Тумбас, Стипан Копиловић, Јошка Такач и Јосип Прчић. За Слогу (Војводину) су играли: Лазар Васић, Едо Плац, Драга Живковић, Сима Милованов, Силвестер Шереш, Стеван Каранфиловић, Фрања Хирман, Михајло Мајтан, Мића Старчевић, Јоца Марјановић, Бора Пашчан, Јошка Велкер, Дејан Дејановић, Пера Вучуревић, Ђурица Аврамовић, Фрања Пазмањ, Лазар Живковић, Виргилије Паунеску... Голове за Спартак у првој утакмици постигли су Јошка Такач и Јосип Прчић,а у реваншу Ладислав Тумбас и Јосип Прчић.

Спартак је после успешно окончаних квалификација стекао право да се такмиче у Првој савезној лиги, која је у првенству 1946/47. године имала следећи изглед: Партизан (Београд), Црвена звезда (Београд), Металац (Београд), Динамо (Загреб), Локомотива (Загреб), Хајдук(Сплит), Спартак (Суботица), Победа (Скопље), Кварнер (Ријека), Будућност (Титоград), Понцијана (Трст, као гост), Жељезничар (Сарајево), 14. октобар (Ниш) и Нафта (Доња Лендава). Слога у додатним мечевима баража није успела да се пласира у Прву лигу, играла је у Другој лиги, где је поново изборила прилику да се врати у Прву, али је у баражу била слабија од Торпеда (Сарајево)."

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар