Sad i Spartak hoće titulu iz 1946. godine! Dnevnik: Spartak ima ista prava kao Zvezda!

Novosadski Dnevnik piše da bi i subotički Spartak mogao da zatraži priznavanje titule iz 1946. godine.

Fudbal 01.02.2017 | 18:00
Sad i Spartak hoće titulu iz 1946. godine! Dnevnik: Spartak ima ista prava kao Zvezda!
Ovu priču pokrenuo je splitski Hajduk kome je priznata titule iz 1946. godine u Hrvatskoj. Potom je titulu zatražila i crvena zvezda koja je bila prvak Srbije, a sada 'Dnevnik' tvrdi da ista prava ima i Spartak koji je bio prvak Vojvodine.

"Poslednjih nekoliko nedelja ustalasale su se fudbalske vode na prostoru eks Jugoslavije. Prvo je Hrvatska dodelila titulu Hajduku za 1946. godinu, kao prvoplasiranom timu u kvalifikacijama za Prvu ligu NR Jugoslavije, iako je na teritoriji Hrvatske postojala još jedna grupa (Istra),sasvim ravnopravna sa onom u kojem su se takmičili Hajduk, Dinamo, Lokomotiva (Zagreb), Proleter (Belišće), Tekstilac (Varaždin), Metalac (Zagreb), Split i Jedinstvo (Sušak). Potom se oglasila i Crvena zvezda koja traži titulu prvaka Srbije za 1946. godinu, a u obrzloženju stoji da su crveno – beli bili prvi na prvenstvu Srbije. Međutim, mora se reći da je to bio samo kvalifikacioni turnir za Prvu ligu, a na „prvenstvu” učestvovalo je samo šest timova: Crvena zvezda (Beograd), Železničar (Niš), Metalac (Beograd), Radnički (Kragujevac), Borac (Čačak) i Jedinstvo (Smederevo). Igralo se po jednokružnom sistemu od 19. maja do 30. juna, a u Prvu ligu kvalifikovali su se Crvena zvezda i Železničar, a Metalac je kao treći igrao kvalifikacije", piše novinar Dnevnika i dodaje:

"U isto vreme na teritoriji Vojvodine, uporedo sa takmičenjima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji i Istri, odvijale su se kvalifikacije za Prvu ligu, igrano je svojevrsno prvenstvo Vojvodine. Timovi su bili podeljene u dve grupe. U severnoj ligi takmičili su se: Spartak (Subotica), Železničar (Zrenjanin), Radnički ( Zrenjanin), Jedinstvo (Senta), Sloboda (Subotica) i Radnički (Sombor), a u južnoj grupi: Sloga (Novi Sad), Sloga (Pančevo), Radnički (Inđija), Radnički (Novi Sad), Vojvodina (Vršac) i Građanski (Sremska Mitrovica). U kvalifikacijama za plasman u ove dve lige igrali su Jedinstvo iz Novog Sada i Tekstilac iz Odžaka. Igralo se dvokružno, Spartak iz Subotice i Sloga iz Novog Sada ( kasnije Vojvodina) osvojili su prva mesta u svojim grupama, dosta ubedljivo. Posle završenog prvenstva, Spartak i Sloga odigrali su dve utakmice, a pobednik je stekao pravo da igra u Prvoj ligi. Ovi mečevi odigrani su 14. i 21. jula 1946. godine, a obe su dobili u Subotičani sa istim rezultatom - 2:0.

Boje Spartaka branili su: Pajo Šimoković, Ivan Bogešić, Miroslav Beleslin, Lajčo Jakovetić, Janko Zvekanović, Gojko Janjić, Ilija Vorgučin, Ladislav Tumbas, Stipan Kopilović, Joška Takač i Josip Prčić. Za Slogu (Vojvodinu) su igrali: Lazar Vasić, Edo Plac, Draga Živković, Sima Milovanov, Silvester Šereš, Stevan Karanfilović, Franja Hirman, Mihajlo Majtan, Mića Starčević, Joca Marjanović, Bora Paščan, Joška Velker, Dejan Dejanović, Pera Vučurević, Đurica Avramović, Franja Pazmanj, Lazar Živković, Virgilije Paunesku... Golove za Spartak u prvoj utakmici postigli su Joška Takač i Josip Prčić,a u revanšu Ladislav Tumbas i Josip Prčić.

Spartak je posle uspešno okončanih kvalifikacija stekao pravo da se takmiče u Prvoj saveznoj ligi, koja je u prvenstvu 1946/47. godine imala sledeći izgled: Partizan (Beograd), Crvena zvezda (Beograd), Metalac (Beograd), Dinamo (Zagreb), Lokomotiva (Zagreb), Hajduk(Split), Spartak (Subotica), Pobeda (Skoplje), Kvarner (Rijeka), Budućnost (Titograd), Poncijana (Trst, kao gost), Željezničar (Sarajevo), 14. oktobar (Niš) i Nafta (Donja Lendava). Sloga u dodatnim mečevima baraža nije uspela da se plasira u Prvu ligu, igrala je u Drugoj ligi, gde je ponovo izborila priliku da se vrati u Prvu, ali je u baražu bila slabija od Torpeda (Sarajevo)."

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar