Економија у фокусу Вучића и Ципраса

Седам година после Јоргоса Папандреуа, грчки премијер Алексис Ципрас борави у званичној дводневној посети Србији, током које му је домаћин бити председник Владе Србије Александар Вучић.

Србија 31.01.2017 | 13:00
Економија у фокусу Вучића и Ципраса
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да трговинска размена Србије и Грчке тренутно износи око 380 милиона евра, а да би у наредних пет година могла да расте по 70 до 80 милиона евра годишње.

Вучић је, на почетку пленарног састанка делегација Србије и Грчке, рекао да тренутна трговинска размена две земље није на задовољавајућем нивоу, те да би у наредних годинама могла значајно да се повећа.



- Разговарали смо о економским темама, где можемо још много тога да побољшамо. Причали смо и о турзиму, али не само о одласку наших туриста тамо, већ да грчки туристи долазе у Србију - рекао је премијер Вучић на заједничкој прес конференцији са грчким колегом.

Једна од тема била је и, рекао је Вучић, изградња модерне пруге, како би се побољшао превоз робе, али и људи и идеја је да за шест сати стиже од Београда до Солуна.

Одговрајући на питање новинара, Вучић је рекао да се та пруга не може очекивати током две, три године, већ да је потребно више времена.

Истакао је и да је важно да се изгради боља железничка инфраструктура и пруга која би спајала Београд и Солун, те да је циљ да се до 2020. године од Будимпеште преко Београда до Солуна стигне за мање од тридесет сати, а не за 49 сати, колико је сада потребно.

Мапа пута за бољу заједничку будућност

Он је додао и да ће на пролеће у Солуну бити одржана заједничка седница влада Србије и Грчке на којој ће бити припремљене конкретне мере о заједничкој сарадњи.

Вучић је рекао да је данашњим доласком Ципраса у званичну посету Београду одређена нова "мапа пута" уз коју ће две земље још чвршће и снажније кренути у заједничку будућност.



Према Вучићевим речима разговарало се и о политчким питањима. Он се зазхвалио и грчким инвеститорима, чија су улагања највећа.

Вучић је рекао и да ће Грчка и Србија и убудуће сарађивати око мигрантске кризе.

Ципрас: Поштујем жељу Србије да постане део ЕУ, став о Косову остаје



- Поштујемо став и жељу Србије да постане део Европске уније и спремни смо да допринесемо том циљу Србије - рекао је данас грчки премијер Алексис Ципрас, те поручио да његова земља неће променити став по питању независноти Косова.

Ципрас је рекао и да је данас начињен историјски корак ка још бољим односима Грчке и Србије.

Према његовим речима, Србија и Грчка ће успоставити нешто попут врховног савета који ће заседати у Солуну на пролећа.

Он је истакао и то да Србија има кључну улогу у очувању мира и стабилности у региону.

Ципрас се захвалио премијеру на добродошлици и истако традицинонално добро пријатељство Србије и Грчке, нарочито у тешким историјским тренуцима.

- Хвала вам што сте одлучили да останете два дана, да проведете време у Београду са вашим српским пријатељима - навео је Вучић.

Ципрас је нешто пре 10 часова слетео на београдски аеродром "Никола Тесла", где га је уз присуство гардиста Војске Србије дочекао српски премијер Александар Вучић.



Након тога уприлчен је свечани дочак испред Палате Србија, такође уз највише државне почасти, после чега је отпочео разговор двојице премијера, као и делегација Србије и Грчке.

Извор: Тањуг/Блиц
Фото: Тањуг/РАС Србија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

31.01.2017 11:17

Није ми јасно и не разумијем због цега су се двапут пољубили а не трипут како налазу православни обицаји...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

31.01.2017 13:59

А гдје је ту брат Миле из Бакинаца. Ха ха ха ха хаааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Немирко

31.01.2017 15:07

Мени није јасно засто се уопсте љубе. Велесиле балкана грцка и србија. хахаха

ОДГОВОРИТЕ