Ekonomija u fokusu Vučića i Ciprasa

Sedam godina posle Jorgosa Papandreua, grčki premijer Aleksis Cipras boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje mu je domaćin biti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 31.01.2017 | 13:00
Ekonomija u fokusu Vučića i Ciprasa
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da trgovinska razmena Srbije i Grčke trenutno iznosi oko 380 miliona evra, a da bi u narednih pet godina mogla da raste po 70 do 80 miliona evra godišnje.

Vučić je, na početku plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke, rekao da trenutna trgovinska razmena dve zemlje nije na zadovoljavajućem nivou, te da bi u narednih godinama mogla značajno da se poveća.



- Razgovarali smo o ekonomskim temama, gde možemo još mnogo toga da poboljšamo. Pričali smo i o turzimu, ali ne samo o odlasku naših turista tamo, već da grčki turisti dolaze u Srbiju - rekao je premijer Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa grčkim kolegom.

Jedna od tema bila je i, rekao je Vučić, izgradnja moderne pruge, kako bi se poboljšao prevoz robe, ali i ljudi i ideja je da za šest sati stiže od Beograda do Soluna.

Odgovrajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da se ta pruga ne može očekivati tokom dve, tri godine, već da je potrebno više vremena.

Istakao je i da je važno da se izgradi bolja železnička infrastruktura i pruga koja bi spajala Beograd i Solun, te da je cilj da se do 2020. godine od Budimpešte preko Beograda do Soluna stigne za manje od trideset sati, a ne za 49 sati, koliko je sada potrebno.

Mapa puta za bolju zajedničku budućnost

On je dodao i da će na proleće u Solunu biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Grčke na kojoj će biti pripremljene konkretne mere o zajedničkoj saradnji.

Vučić je rekao da je današnjim dolaskom Ciprasa u zvaničnu posetu Beogradu određena nova "mapa puta" uz koju će dve zemlje još čvršće i snažnije krenuti u zajedničku budućnost.



Prema Vučićevim rečima razgovaralo se i o politčkim pitanjima. On se zazhvalio i grčkim investitorima, čija su ulaganja najveća.

Vučić je rekao i da će Grčka i Srbija i ubuduće sarađivati oko migrantske krize.

Cipras: Poštujem želju Srbije da postane deo EU, stav o Kosovu ostaje



- Poštujemo stav i želju Srbije da postane deo Evropske unije i spremni smo da doprinesemo tom cilju Srbije - rekao je danas grčki premijer Aleksis Cipras, te poručio da njegova zemlja neće promeniti stav po pitanju nezavisnoti Kosova.

Cipras je rekao i da je danas načinjen istorijski korak ka još boljim odnosima Grčke i Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija i Grčka će uspostaviti nešto poput vrhovnog saveta koji će zasedati u Solunu na proleća.

On je istakao i to da Srbija ima ključnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Cipras se zahvalio premijeru na dobrodošlici i istako tradicinonalno dobro prijateljstvo Srbije i Grčke, naročito u teškim istorijskim trenucima.

- Hvala vam što ste odlučili da ostanete dva dana, da provedete vreme u Beogradu sa vašim srpskim prijateljima - naveo je Vučić.

Cipras je nešto pre 10 časova sleteo na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", gde ga je uz prisustvo gardista Vojske Srbije dočekao srpski premijer Aleksandar Vučić.



Nakon toga uprilčen je svečani dočak ispred Palate Srbija, takođe uz najviše državne počasti, posle čega je otpočeo razgovor dvojice premijera, kao i delegacija Srbije i Grčke.

Izvor: Tanjug/Blic
Foto: Tanjug/RAS Srbija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragan

31.01.2017 11:17

Nije mi jasno i ne razumijem zbog cega su se dvaput poljubili a ne triput kako nalazu pravoslavni obicaji...

ODGOVORITE
Name

Boki

31.01.2017 13:59

A gdje je tu brat Mile iz Bakinaca. Ha ha ha ha haaaa.

ODGOVORITE
Name

Mirko Nemirko

31.01.2017 15:07

Meni nije jasno zasto se uopste ljube. Velesile balkana grcka i srbija. hahaha

ODGOVORITE