ХДЗ-ова три модела за Предсједништво

ХДЗ БиХ предлаже три модела директног избора чланова Предсједништва БиХ по принципу конститутивности, уважавајући чињеницу да српска страна избор колективног шефа државе прихвата у тренутној форми.

Босна и Херцеговина 31.01.2017 | 09:32
ХДЗ-ова три модела за Предсједништво
Први модел бави се избором два члана Предсједништва на територији Федерације БиХ /ФБиХ/, према којем је ФБиХ једна изборна јединица из које се бира по један Хрват и Бошњак.

Кандидат из реда Бошњака бира се с једне листе, а кандидат из реда Хрвата с друге листе, а сваки гласач добија листу на којој се налазе кандидати народа којем он припада, пишу "Независне новине".

Према другом моделу, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске био би Србин који би освојио највише гласова у Српској, док би се избор два члана ФБиХ обављао из тог ентитета као једне изборне јединице.

Трећи модел предвиђа да за бошњачког члана буде изабран онај који је међу бошњачким кандидатима освојио највећи број гласова унутар ФБиХ, те који је побиједио у барем два кантона гдје су Бошњаци већина.

Уколико не постоји такав, бошњачки члан Предсједништва БиХ је онај који је освојио највише гласова у ФБиХ, те барем у једном кантону с бошњачком већином.

Ако нема ни таквог, онда се бира онај који је освојио највише гласова на цијелом простору ФБиХ, а исти принцип ХДЗ у овом моделу предлаже и за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Замјеник предсједника ХДЗ БиХ Борјана Кришто каже да ови приједлози нису ништа ново и да је ријеч о радном материјалу, те да нема разлога да буду неприхватљиви.

Из СДА подсјећају да су у процесу спровођења пресуде "Сејдић и Финци", која је имала задатак да обезбиједи равноправност осталих, све пробосанске странке исказале спремност да поведу рачуна и о позицији Хрвата као најмалобројнијег конститутивног народа, али да је ХДЗ БиХ одбијао сва понуђена рјешења.

ИЗ СДС-а напомињу да су позиције Републике Српске јасне када је ријеч о измјенама Изборног закона БиХ и провођења пресуде "Сејдић и Финци", односно да ће Српска бирати једног члана Предсједништва, а на ФБиХ је да се договоре како ће бирати друга два члана.

И СНСД је потврдио ранији став да се члан Предсјендиштва БиХ из Српске и у будућности бира непосредно, док је питање избора два члана из ФБиХ ствар договора политичких актера из тог ентитета.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

карамба

31.01.2017 08:50

Направити од федерације 2 федералне јединице односно дати Хрватима ентитет и свако ко побједи у свом ентитету добија функцију на нивоу БиХ тако це бити мирна БиХ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

31.01.2017 09:28

Јесте ли бре нормални зар вам није доста рата за тудје интересе ста ће те делит будите бре искрени и реци те колико је тих Хрвата у Босни мало им је цела Хрватска крајина па сад би и пола Босне само бре незнам где це 2 милиона муслимана можда у РС ја вам провидне латинске политике

Name

Симпле

31.01.2017 08:53

Све је једноставно, један члан из РС-а, два из ФБиХ. Свако се може кандидовати. То је једино демократско и праведно рјешење. Све остало је дискриминација и апартхејд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

31.01.2017 08:55

Немате други проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

31.01.2017 08:58

Овај ХДЗ-ов предлог је скроз поштен и треба га прихватити.Али најбољи предлог би био да се БиХ подели на четири дела.И то први део:РС-а са овим градовима Бос.Крупа,Бос.Петровац,Кључ,Сански Мост, Дрвар, Купрес,Грахово,Гламоч и Горажде и шири коридор до Тузле.Други део:Хрватска Херцег-Босна.Трећи део: Аутономна област западна Босна Фихрет Абдић.Четврти део:Емират СДА муслиманска Средња Босна.И да РС-а и Херцег-Босна направе ограду око СДА емирата бошњака средње Босне.То би било и најбоље решење за БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре драгутин

31.01.2017 11:33

Е у Тузли ћеш добит и дужи и шири. А и осталим дијеловима БиХ.

Name

босанко

31.01.2017 09:02

Ма фино, а из реда осталих како це мо бирати цлана Пресједниства тј цетвртог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрматор

31.01.2017 09:42

Босњаци могу бити босанци ,,срби ,хрвати а и остали Само да су у власти

Name

Тихи

31.01.2017 09:08

Укинути предсједништво и нек највећа функција буд премијер. Изабрати једног предсједника који неце имати велика овлаштења само цемонирјална као у Њемачкој.Ова држава се мора растеретити финансијски а то мора почети од врха. Знаци два мање на будјету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

31.01.2017 09:11

А сваки други избори да се бира из реда осталих а Срби Хрвати и Бошњаци на хладјење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

31.01.2017 09:57

Укинути ту паразитску функцију.Њих тројица x силни савјетници x сваком по возач и ауди x плате x разни рачуни од одјела до цвјеца и телефона = милиони и милиони пара за нешто корисно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одприлике или тацно

31.01.2017 10:04

Од три нацоналистицке странке које су формиране 90 година треба искрено реци да се СДС само у одредјеној мјери демократизирала стим да је СНСД с додиком наследио ту националистицку политику и придрузио се СДА и ХДЗ које трају и данас и опстају на власти са манипулацијом,крадјом и куповином гласова на изборима.Греска је сто је СНСД заглавио у великој корупцији и криминалу па је Додика натјерало да постане велико-србин цак веци од свију предходних,и гледа спаса.Да је додик остао онај који је био кад је доведен од МЗ на позицију давно би пале и ове двије друге националистицке олигархије СДА и ХДЗ али на залост то је тако док народ неопаметни.

ОДГОВОРИТЕ