HDZ-ova tri modela za Predsjedništvo

HDZ BiH predlaže tri modela direktnog izbora članova Predsjedništva BiH po principu konstitutivnosti, uvažavajući činjenicu da srpska strana izbor kolektivnog šefa države prihvata u trenutnoj formi.

Bosna i Hercegovina 31.01.2017 | 09:32
HDZ-ova tri modela za Predsjedništvo
Prvi model bavi se izborom dva člana Predsjedništva na teritoriji Federacije BiH /FBiH/, prema kojem je FBiH jedna izborna jedinica iz koje se bira po jedan Hrvat i Bošnjak.

Kandidat iz reda Bošnjaka bira se s jedne liste, a kandidat iz reda Hrvata s druge liste, a svaki glasač dobija listu na kojoj se nalaze kandidati naroda kojem on pripada, pišu "Nezavisne novine".

Prema drugom modelu, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bio bi Srbin koji bi osvojio najviše glasova u Srpskoj, dok bi se izbor dva člana FBiH obavljao iz tog entiteta kao jedne izborne jedinice.

Treći model predviđa da za bošnjačkog člana bude izabran onaj koji je među bošnjačkim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar FBiH, te koji je pobijedio u barem dva kantona gdje su Bošnjaci većina.

Ukoliko ne postoji takav, bošnjački član Predsjedništva BiH je onaj koji je osvojio najviše glasova u FBiH, te barem u jednom kantonu s bošnjačkom većinom.

Ako nema ni takvog, onda se bira onaj koji je osvojio najviše glasova na cijelom prostoru FBiH, a isti princip HDZ u ovom modelu predlaže i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Zamjenik predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto kaže da ovi prijedlozi nisu ništa novo i da je riječ o radnom materijalu, te da nema razloga da budu neprihvatljivi.

Iz SDA podsjećaju da su u procesu sprovođenja presude "Sejdić i Finci", koja je imala zadatak da obezbijedi ravnopravnost ostalih, sve probosanske stranke iskazale spremnost da povedu računa i o poziciji Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, ali da je HDZ BiH odbijao sva ponuđena rješenja.

IZ SDS-a napominju da su pozicije Republike Srpske jasne kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH i provođenja presude "Sejdić i Finci", odnosno da će Srpska birati jednog člana Predsjedništva, a na FBiH je da se dogovore kako će birati druga dva člana.

I SNSD je potvrdio raniji stav da se član Predsjendištva BiH iz Srpske i u budućnosti bira neposredno, dok je pitanje izbora dva člana iz FBiH stvar dogovora političkih aktera iz tog entiteta.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

karamba

31.01.2017 08:50

Napraviti od federacije 2 federalne jedinice odnosno dati Hrvatima entitet i svako ko pobjedi u svom entitetu dobija funkciju na nivou BiH tako ce biti mirna BiH..

ODGOVORITE
Name

Orao

31.01.2017 09:28

Jeste li bre normalni zar vam nije dosta rata za tudje interese sta će te delit budite bre iskreni i reci te koliko je tih Hrvata u Bosni malo im je cela Hrvatska krajina pa sad bi i pola Bosne samo bre neznam gde ce 2 miliona muslimana možda u RS ja vam providne latinske politike

Name

Simple

31.01.2017 08:53

Sve je jednostavno, jedan član iz RS-a, dva iz FBiH. Svako se može kandidovati. To je jedino demokratsko i pravedno rješenje. Sve ostalo je diskriminacija i aparthejd.

ODGOVORITE
Name

borac

31.01.2017 08:55

Nemate drugi problema.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

31.01.2017 08:58

Ovaj HDZ-ov predlog je skroz pošten i treba ga prihvatiti.Ali najbolji predlog bi bio da se BiH podeli na četiri dela.I to prvi deo:RS-a sa ovim gradovima Bos.Krupa,Bos.Petrovac,Ključ,Sanski Most, Drvar, Kupres,Grahovo,Glamoč i Goražde i širi koridor do Tuzle.Drugi deo:Hrvatska Herceg-Bosna.Treći deo: Autonomna oblast zapadna Bosna Fihret Abdić.Četvrti deo:Emirat SDA muslimanska Srednja Bosna.I da RS-a i Herceg-Bosna naprave ogradu oko SDA emirata bošnjaka srednje Bosne.To bi bilo i najbolje rešenje za BiH.

ODGOVORITE
Name

re dragutin

31.01.2017 11:33

E u Tuzli ćeš dobit i duži i širi. A i ostalim dijelovima BiH.

Name

bosanko

31.01.2017 09:02

Ma fino, a iz reda ostalih kako ce mo birati clana Presjednistva tj cetvrtog.

ODGOVORITE
Name

Drmator

31.01.2017 09:42

Bosnjaci mogu biti bosanci ,,srbi ,hrvati a i ostali Samo da su u vlasti

Name

Tihi

31.01.2017 09:08

Ukinuti predsjedništvo i nek najveća funkcija bud premijer. Izabrati jednog predsjednika koji nece imati velika ovlaštenja samo cemonirjalna kao u Njemačkoj.Ova država se mora rasteretiti finansijski a to mora početi od vrha. Znaci dva manje na budjetu.

ODGOVORITE
Name

Dodo

31.01.2017 09:11

A svaki drugi izbori da se bira iz reda ostalih a Srbi Hrvati i Bošnjaci na hladjenje.

ODGOVORITE
Name

Zool

31.01.2017 09:57

Ukinuti tu parazitsku funkciju.Njih trojica x silni savjetnici x svakom po vozač i audi x plate x razni računi od odjela do cvjeca i telefona = milioni i milioni para za nešto korisno.

ODGOVORITE
Name

odprilike ili tacno

31.01.2017 10:04

Od tri naconalisticke stranke koje su formirane 90 godina treba iskreno reci da se SDS samo u odredjenoj mjeri demokratizirala stim da je SNSD s dodikom nasledio tu nacionalisticku politiku i pridruzio se SDA i HDZ koje traju i danas i opstaju na vlasti sa manipulacijom,kradjom i kupovinom glasova na izborima.Greska je sto je SNSD zaglavio u velikoj korupciji i kriminalu pa je Dodika natjeralo da postane veliko-srbin cak veci od sviju predhodnih,i gleda spasa.Da je dodik ostao onaj koji je bio kad je doveden od MZ na poziciju davno bi pale i ove dvije druge nacionalisticke oligarhije SDA i HDZ ali na zalost to je tako dok narod neopametni.

ODGOVORITE