Јапанци имају сјајан лијек против лијености

Свако од нас с времена на време постави себи неки нови циљ, који, међутим, не успе да оствари. У таквим ситуацијама обично се тешимо да није био прави тренутак, да ћемо то урадити следеће недеље, следећег месеца, следеће године...

Свијет 31.01.2017 | 09:40
Јапанци имају сјајан лијек против лијености
У почетку смо можда бити пуни елана, али пошто смо уложили мало напора, склони смо да мислимо да смо довољно урадили и да је време да успоримо.

Због чега се увек заврши овако? Одговор је релативно очигледан: зато што настојимо да постигнемо превише за прекратко време; зато што нам се смучила обавеза коју смо себи натоварили на врат; зато што је тешко променити навике и покушати нешто ново.

У јапанској култури постоји техника названа “Каизен”, која се заснива на “принципу једног минута”. Суштина ове методе самоусавршавања јесте у идеји да свакога дана у исто време треба радити нешто један минут.

Јасно је да ово никоме не би требало да буде тешко, чак ни најлењим особама.

Било да намеравате да радите склекове, или да читате књигу на страном језику, задатак који је пред вама нећете доживљавати као нешто непријатно што треба да отаљате, већ ће се он претворити у активност која вам доноси радост и задовољство. Ситним корацима ћете напредовати на путу самоусавршавања и остварити одличне резултате.

Када желите да постигнете одређени циљ, веома је важно да превазиђете осећај неповерења у сопствене способности, осећај кривице и беспомоћности. Оно што треба да искусите да бисте се померили с мртве тачке јесте осећај да сте победили и постигли успех. Подстакнути таквим осећањима, временом ћете почети да продужавате време које трошите на испуњавање задатка који сте себи задали.

Техника “Каизен” потиче из Јапана, а састоји се из две речи “каи” (промена) и “зен” (мудрост). Измислио ју је Масаки Имаи, теоретичар понашања у организацији и саветник за менаџмент. Он верује да је ова филозофија подједнако успешна у пословном свету и у приватном животу.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Село

31.01.2017 12:21

Па овај јапанац је увриједијо 50% БХ дрзављана са таквом констатацијом =предлогом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

акабиба

31.01.2017 14:53

Живила љеност доле ухљеби и партијаши

Name

Фрула

31.01.2017 17:49

А тек црногораца....има и даље, да се пева она: лези лебе да те једем