Japanci imaju sjajan lijek protiv lijenosti

Svako od nas s vremena na vreme postavi sebi neki novi cilj, koji, međutim, ne uspe da ostvari. U takvim situacijama obično se tešimo da nije bio pravi trenutak, da ćemo to uraditi sledeće nedelje, sledećeg meseca, sledeće godine...

Svijet 31.01.2017 | 09:40
Japanci imaju sjajan lijek protiv lijenosti
U početku smo možda biti puni elana, ali pošto smo uložili malo napora, skloni smo da mislimo da smo dovoljno uradili i da je vreme da usporimo.

Zbog čega se uvek završi ovako? Odgovor je relativno očigledan: zato što nastojimo da postignemo previše za prekratko vreme; zato što nam se smučila obaveza koju smo sebi natovarili na vrat; zato što je teško promeniti navike i pokušati nešto novo.

U japanskoj kulturi postoji tehnika nazvana “Kaizen”, koja se zasniva na “principu jednog minuta”. Suština ove metode samousavršavanja jeste u ideji da svakoga dana u isto vreme treba raditi nešto jedan minut.

Jasno je da ovo nikome ne bi trebalo da bude teško, čak ni najlenjim osobama.

Bilo da nameravate da radite sklekove, ili da čitate knjigu na stranom jeziku, zadatak koji je pred vama nećete doživljavati kao nešto neprijatno što treba da otaljate, već će se on pretvoriti u aktivnost koja vam donosi radost i zadovoljstvo. Sitnim koracima ćete napredovati na putu samousavršavanja i ostvariti odlične rezultate.

Kada želite da postignete određeni cilj, veoma je važno da prevaziđete osećaj nepoverenja u sopstvene sposobnosti, osećaj krivice i bespomoćnosti. Ono što treba da iskusite da biste se pomerili s mrtve tačke jeste osećaj da ste pobedili i postigli uspeh. Podstaknuti takvim osećanjima, vremenom ćete početi da produžavate vreme koje trošite na ispunjavanje zadatka koji ste sebi zadali.

Tehnika “Kaizen” potiče iz Japana, a sastoji se iz dve reči “kai” (promena) i “zen” (mudrost). Izmislio ju je Masaki Imai, teoretičar ponašanja u organizaciji i savetnik za menadžment. On veruje da je ova filozofija podjednako uspešna u poslovnom svetu i u privatnom životu.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Selo

31.01.2017 12:21

Pa ovaj japanac je uvrijedijo 50% BH drzavljana sa takvom konstatacijom =predlogom.

ODGOVORITE
Name

akabiba

31.01.2017 14:53

Živila ljenost dole uhljebi i partijaši

Name

Frula

31.01.2017 17:49

A tek crnogoraca....ima i dalje, da se peva ona: lezi lebe da te jedem