Трампова мајка мигрант и собарица

Давне 1929. године, седамнаестогодишња Шкотланђанка укрцала се на брод ка новом свету и бољој будућности.

Свијет 30.01.2017 | 16:47
Трампова мајка мигрант и собарица
Неугледна Мери Ен Меклеод рођена је на Спољашњим Хебридима, острву у близини шкотске обале. Она је касније постала Мери Трамп, мајка новог америчког председника Доналда.

Након што се преселила у Њујорк, упознала је Фредерика Трампа, с којим је почела да излази. Фред је био грађевински радник и већ крајем двадесетих година прошлог века је продавао јефтине породичне куће.

Након Другог светског рата, Фредово богатство је расло због грађевинског бума. Све више људи је куповало све више некретнина и посао је цветао.

Како је Фредово богатство расло, тако је и Мери живела све луксузније. Док је у тридесетима путовала искључиво најјефтинијим превозом и писала да је собарица, у четрдесетима је путовала на Бахаме. Постала је радо виђено лице у њујоршким круговима, а радила је у бројним добротворним организацијама.

Извршила је велики утицај на сина Доналда.

"Један од проблема са женама у мом животу је то што морам да их упоређујем с мојом невероватном мајком. Мама је паметна као сам ђаво", написао је Доналд у књизи Тхе Арт оф тхе Цомебацк.

Мајка и син делили су склоност ка екстравагантном начину одевања, па се Мери често појављивала у јавности с косом офарбаном у наранџасто, пише Њујоркер. На улици су је често виђали обучену у крзно и носила је драго камење.

"Кад мало боље размислим, схватам да сам део осећаја за показивање наследио од мајке", писао је Трамп у књизи објављеној 1987. године.

У њој се присетио се и чињенице да је његова мајка била очарана краљицом Елизабетом.

"Одувек је имала склоност показивању. Била је врло традиционална домаћица, али је била свесна и света ван њена четири зида", писао је Трамп.

Умрла је у Њујорку 2000. године, само годину дана након супруга Фреда.

Након њене смрти, Доналд је имао турбулентне односе са Шкотском. Укинута му је почасна диплома Универзитета у Абердину, прича се да ће одржавање престижног турнира у голфу заобићи његове терене у Шкотској, а све то се догодило пре него је постао председник.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Сад само

30.01.2017 16:04

Да ми налети какав Фред. Неугледна би била. Обицна или и без тога јер неугледно мозе бити и криминално. Она је мати успјесној дјеци. И он је продавао куце не куцу. Сретно у писању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинари су зло

30.01.2017 16:13

"Неугледна Маррy Анн МцЦлоуд.." срамота како описују ту зену која је тада била дјевојка. А сви други који су исли трбухом за крухом, били су "угледни"? Ти угледни су касније основали демократску партију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угледни

30.01.2017 16:33

Претјерали сте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ови

31.01.2017 22:34

бијељанци ,сами себи проблеме стварају,дали мозда имате доста новаца "за одстету ?ХМ.

Name

Какве Глупости

30.01.2017 16:35

Прије 500.година у Америци није било никога осим домацих Индијанаца.Цитава Америка је од миграната и њихових потомака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин Са Дна Каце

30.01.2017 19:38

Није лијепо некога дискредитовати спомињуци породицу, па јос и мајку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех, ех....

31.01.2017 10:29

Ево, овај чланак нам показује, да смо сви из неугледних породица... Узимо Доду, па још кога... ах, свак од њих има блата на опанцима из свог села....

ОДГОВОРИТЕ