Trampova majka migrant i sobarica

Davne 1929. godine, sedamnaestogodišnja Škotlanđanka ukrcala se na brod ka novom svetu i boljoj budućnosti.

Svijet 30.01.2017 | 16:47
Trampova majka migrant i sobarica
Neugledna Meri En Mekleod rođena je na Spoljašnjim Hebridima, ostrvu u blizini škotske obale. Ona je kasnije postala Meri Tramp, majka novog američkog predsednika Donalda.

Nakon što se preselila u Njujork, upoznala je Frederika Trampa, s kojim je počela da izlazi. Fred je bio građevinski radnik i već krajem dvadesetih godina prošlog veka je prodavao jeftine porodične kuće.

Nakon Drugog svetskog rata, Fredovo bogatstvo je raslo zbog građevinskog buma. Sve više ljudi je kupovalo sve više nekretnina i posao je cvetao.

Kako je Fredovo bogatstvo raslo, tako je i Meri živela sve luksuznije. Dok je u tridesetima putovala isključivo najjeftinijim prevozom i pisala da je sobarica, u četrdesetima je putovala na Bahame. Postala je rado viđeno lice u njujorškim krugovima, a radila je u brojnim dobrotvornim organizacijama.

Izvršila je veliki uticaj na sina Donalda.

"Jedan od problema sa ženama u mom životu je to što moram da ih upoređujem s mojom neverovatnom majkom. Mama je pametna kao sam đavo", napisao je Donald u knjizi The Art of the Comeback.

Majka i sin delili su sklonost ka ekstravagantnom načinu odevanja, pa se Meri često pojavljivala u javnosti s kosom ofarbanom u narandžasto, piše Njujorker. Na ulici su je često viđali obučenu u krzno i nosila je drago kamenje.

"Kad malo bolje razmislim, shvatam da sam deo osećaja za pokazivanje nasledio od majke", pisao je Tramp u knjizi objavljenoj 1987. godine.

U njoj se prisetio se i činjenice da je njegova majka bila očarana kraljicom Elizabetom.

"Oduvek je imala sklonost pokazivanju. Bila je vrlo tradicionalna domaćica, ali je bila svesna i sveta van njena četiri zida", pisao je Tramp.

Umrla je u Njujorku 2000. godine, samo godinu dana nakon supruga Freda.

Nakon njene smrti, Donald je imao turbulentne odnose sa Škotskom. Ukinuta mu je počasna diploma Univerziteta u Aberdinu, priča se da će održavanje prestižnog turnira u golfu zaobići njegove terene u Škotskoj, a sve to se dogodilo pre nego je postao predsednik.

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Sad samo

30.01.2017 16:04

Da mi naleti kakav Fred. Neugledna bi bila. Obicna ili i bez toga jer neugledno moze biti i kriminalno. Ona je mati uspjesnoj djeci. I on je prodavao kuce ne kucu. Sretno u pisanju.

ODGOVORITE
Name

Novinari su zlo

30.01.2017 16:13

"Neugledna Marry Ann McCloud.." sramota kako opisuju tu zenu koja je tada bila djevojka. A svi drugi koji su isli trbuhom za kruhom, bili su "ugledni"? Ti ugledni su kasnije osnovali demokratsku partiju.

ODGOVORITE
Name

Ugledni

30.01.2017 16:33

Pretjerali ste...

ODGOVORITE
Name

Ovi

31.01.2017 22:34

bijeljanci ,sami sebi probleme stvaraju,dali mozda imate dosta novaca "za odstetu ?HM.

Name

Kakve Gluposti

30.01.2017 16:35

Prije 500.godina u Americi nije bilo nikoga osim domacih Indijanaca.Citava Amerika je od migranata i njihovih potomaka.

ODGOVORITE
Name

Srbin Sa Dna Kace

30.01.2017 19:38

Nije lijepo nekoga diskreditovati spominjuci porodicu, pa jos i majku.

ODGOVORITE
Name

Eh, eh....

31.01.2017 10:29

Evo, ovaj članak nam pokazuje, da smo svi iz neuglednih porodica... Uzimo Dodu, pa još koga... ah, svak od njih ima blata na opancima iz svog sela....

ODGOVORITE