АО - Анализа: Како против неког свог?!

И после оволико година бављења спортом не могу да појмим како то изгеда играти против брата или сестре у директном дуелу.

Тенис 29.01.2017 | 23:37
АО - Анализа: Како против неког свог?!
Знате и сами, када сте клинци, не постоји ништа лепше од победе над неким из породице, било да је у питању партија кликера, фудбала на пољанчету или игрица на сеги, сонију...

Тада обично долази до зачикавања пораженог, безазлених свађа и физичких сукоба, који се брзо завршавају и заборављају како другачије до новим такмичењем.

Али како све то пребацити у професионалну сферу и само се бавити својим послом, колико је уопште могуће? У екипним спортовима је мало лакше јер су на терену и други поред вас, али се сећам да сам током каријере имао обичај да ћаскам и комуницирам са другарима који су носили дрес противничког клуба, чак и током игре.

Код индивидуалних спортова је то много другачије – стојите насупрот свог противника, а он вам у ствари није противник. Зна буквално све о вама и толико је ситуација између двоје такмичара јасна, да помало постаје и непријатна.

Такође, могућности и слободе су вам ограничене јер, у случају освојеног поена или победе, радовање није потпуно, пошто вас са друге стране салети туга због овог другог.

Дођосмо малтене до самог краја овог Аустралијан опена и у женској конкуренцији су се за титулу бориле сестре Вилијамс. Живе легенде 'белог спорта' обележиле су 20 година за нама, а сада су изашље на терен као противнице.

"Шта да мислиш, како да се тактички припремиш када се састајеш са девојком са којом живиш, тренираш и делиш све у животу?". Тако некако би требало да изгледа размишљање у оних неколико минута током којих, путем шампиона, излазе на терен 'Род Лејвер арене'. Ма, нисам био ни близу – требало би, али није тако.

Од првог ударца било је јасно да су обе фокусиране само на тенис, за разлику од чланова породице који се, логично, нису појавили на стадиону. Није било међусобног добацивања, само бројни аплаузи поштовања и похвала код добро одиграних удараца. На моје велико чуђење, виђено је много стиснутих песница и гласног радовања на обе стране, али када сте на тако високом нивоу, другачије и не можете.

Што се самог меча тиче, он је био све само не квалитетан – у првих пет гемова сестре Вилијамс су збирно направиле 21 неизнуђену грешку, па је на крају однос винера и грешака једнак (48-48). После нестабилног старта, Серена као да је одлучила кога би волела да види са великим трофејем и драстично убрзала игру. У одлучујућем седмом гему је везала неколико удараца у свом стилу и направила одлучујућу предност.

Други део игре ишао је "уз сервис" поново до седмог гема, када је резултатски дуел решен.

"Људи, то је моја млађа сестра", обратила се Венус публици.

"Имала сам неке чудне поразе од тебе током каријере, али било је сјајно имати ривалилтет са тобом. Кад ја нисам успела да то постигнем, ту си била ти. Невероватно сам поносна на тебе...", додала је.

Први дан историјског викенда у Мелбурну завршен је на доста очекиван начин – млађа Вилијамсова је освојила седми Ози опен, дошла до 23. Гренд слема и сада има само један мање од рекордерке Маргарет Корт. Успут, вратила се на прву позицију WТА листе које је почела да губи пре 12 месеци на истом овом месту.

"Венус је дивна особа, моја животна инспирација и заслужује велики аплауз за овакав повратак. У ствари, нећу употребити реч повратак јер је она увек била ту. Против ње сам данас освојила 23. титулу, али без ње сигурно не бих успела нити једном. Она је разлог зашто сестре Вилијамс постоје", објаснила је односе нова-стара шампионка.

Девојке из Калифорније осми пут су делиле финала на највећим турнирима и Серена је сестру оставила на седам трофеја, повећавши предност на 6-2 у најважнијим мечевима, исто колико има Рафаел Надал против Роџера Федерера.

Шпанац и Швајцарац ће комплетирати споменути викенд, у недељу у истом термину, када ће по 35. пут "укрстити рекете". Роџер је у четвртак обезбедио прво финале Мелбурна од 2010. године победом над сународником Станом Вавринком у пет сетова, док је Надал након епске битке надјачао Григора Димитрова.

Велика предност је на страни 'Бика са Маљорке' који води 23-11 у победама и има прилику да постане први играч који има барем по два трофеја са сваког Гренд слема. Ипак, пита се и Федерер – изгледа као да је вратио време, са пуних 35 година игра изврсно и, ако ништа, биће одморнији пред финале.

Нама остаје да уживамо – одлучујућа битка заказана је за недељу од 9.30 по средњоевропском времену. Будите спремни.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар