СП - рукомет: Једноставно најбољи - Французи одбранили злато!

Французи освојили шесту титулу светског шампиона победом над Норвешком!

Остали спортови 29.01.2017 | 19:30
СП - рукомет: Једноставно најбољи - Французи одбранили злато!
Браво Француска, браво Карабатићу. Експерти су апсолутни владари рукометног царства! Селекција Триколора оправдала је статус фаворита планетарног шампионата и у финалу, у препуном Берсију, савладала Норвешку 33:26 (18:17). 

Француска је одбранила трофеј освојен пре две године у Катару и окитила се шестим светским златом. Али до њега није било лако доћи, јер Викинзи нису имали шта да изгубе. Норвешка је врло добро отворила меч. Контре и коришћење играча више омогућили су јој три гола предности после нешто више од 24 минута игре (13:16), а потом је уследио тајфун. На гол је стао Жерар, а Нарсис, Махе и Карабатић узели су ствар своје руке и детерминисали даљи ток сусрета.

Селекторски тандем Дидије Динар и Гијом Жиле није мењао рецепт у другом полувремену. Неутралисањем Сагосена и Тангена само су продубили кризу ривала, који је до краја меча константно каскао за Триколорима. Викинзи после избацивања Хрватске у полуфиналу нису имали снаге за још један подвиг.

Најефикаснији у табору освајача злата био је Никола Карабатић са шест голова, а пратили су га Кентин Махе, Мишел Гигу, Валентин Порте са пет погодака, док су се у пораженом саставу истакли Кент Робин Тонесен са пет, односно Бјарте Мирхол, Кристијан Бјорнсен и Еспен Лие Хансен са по четири гола.

Бронзану медаљу у Француској освојила је Словенија, победом над комшијама Хрватима.

Француска је нови-стари шампион свијета!

Триколори су у одличном финалу одиграном у париском Берсију савладали Норвешку резултатом 33:26  и потврдили доминацију у свјетском рукомету.

ФРАНЦУСКА - НОРВЕШКА 33:26 (18:17)

Та француска доминација је почела 2001. године у истој овој дворани, када су Французи у финалу савладали Швеђане, а Тијери Омеје и Данијел Нарцис започели жетву репрезентативних медаља, као и садашњи селектор триколора Дидије Динар.

Динар се у међувремену, након што је освојио „све што се освојити може“, опростио од играња и почео тренерску каријеру, а Омеје и Нарцис се према писању француских медија управо (н)овом медаљом опраштају од репрезентативног дреса.

Трећи пут у историји (Шведска 1954. и Француска 2001.) домаћин Свјетског првенства освојио је титулу шампиона, али треба истаћи потпуно заслужено.

Норвежани су послије елиминације у баражу од Словеније испали у квалификацијама за СП у Француској, али добили  wилд цард који су у потпуности оправдали својим играма.

Најљепшим рукометом, како су оцијенили и њихови директни противници у својим изјавама, „викинзи“ су преко Хрватске стигли до финала у којем ипак нису могли против петоструког свјетског, двоструког европског првака и освајача двије златне олимпијске медаље.

Предвођени Николом Карабатићем који је постигао шест, Портом и Гигуом који су забили по гол мање, али и одличним голманом Венсаном Жераром Француска је стигла до новог трофеја.

Имала је Норвешка велику шансу за сензацију, сјајно су трчали Норвежани, наметнули свој ритам на почетку и предвођени Тенесеном и Хансеном дошли до три гола предности средином првог полувремена.

Екипа Кристијана Берга је међутим поклекла у финишу првог полувремена и допустила Французима да направе потпуни преокрет пред одлазак на одмор.

Селекција чију окосницу чини тројац из данске лиге Бергеруд-Сагосен-Мирхол, без иједног играча у елитном рангу Лиге шампиона, није могла против искусних француских играча који редом играју за најбоље и најскупље европске екипе.

Имали су Норвежани 16:13 у финишу првог дијела, али им се осветио прво примљен погодак, а потом промашен напад са играчем више.

Прави потез нешто раније повукао је и Дидије Динар и умјесто институције француског рукомета, Тијерија Омејеа, на гол послао Венсана Жерара који је одбранио три везана напада и омогућио Французима да изједначе на 16:16.

Буквално у посљедњим секундама Французи су стигли до 18:17 и чини се преломили утакмицу.

Норвежани у наставку нису били тако брзи и убојити, а Жерар је наставио са одличним интервенцијама и предност „триколора“ је нарасла одмах на 20:17,  а касније и на „плус пет“ – 23:18.

Французи су ношени подршком домаће публике ушли у свој ритам ношени, а тек половином другог дијела голом капитена Бјартеа Мирхола Норвешка се вратила на три гола заостатка – 25:22.

Много чвршће изгледала је француска одбрана у другом полувремену, а умјесто норвешких сјевале су француске контре и када је Француска стигла до шест голова предности (29:23) кренуло је већ славље у дворани.

Легенда француског рукомета, Никола Карабатић, са два поготка повисио је на 31:23, а Венсан Жерар са две узастопне одбране поручио је да ће и послије одласка још једне легенде, Тијерија Омеје, "триколори" имати сјајног голмана.

Када је Жерар при резултату 32:25 истрчао из свог простора и пресјекао контранапад Норвежана све је било готово. Француска је осигурала шесту титулу свјетског шампиона, а било је јасно да ће Норвешка морати да се задовољи сребрном медаљом - својом првом на свјетским шампионатима. 

Послије 60 узбудљивих минута на семафору је било 33:26, а на терену је почело велико славље француских рукометаша и чланова стручног штаба.

У мечу за треће мјесто Словенија је побиједила Хрватску 31:30 и освојила бронзану медаљу.

Послије финалне утакмице проглашени су и најбољи појединци СП у Француској.

Најкориснији играч је Никола Карабатић (Француска), а најбољи стрелац са 50 голова је Кирил Лазаров (Македонија)

Проглашен је и идеални тим СП у Француској који чине:

Лијево крило: Џери Толбринг (Шведска)

Лијеви бек: Сандер Сагосен (Норвешка)

Средњи бек: Домагој Дувњак (Хрватска)

Десни бек: Недим Ремили (Француска)

Десно крило: Кристијан Бјорнсен (Норвешка)

Пивот: Бјарте Мирхол (Норвешка)

Голман: Венсан Жерар (Француска)

Извор: моззартспорт/мондо.ба

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар