Шта кажу у ХНС, а не мисле као Човић

Посланик ХДЗ 1990 у Парламенту БиХ Диана Зеленика оставила је без текста све учеснике јучерашње сједнице Хрватског народног сабора, која је одржана у Мостару.

Босна и Херцеговина 29.01.2017 | 19:15
Шта кажу у ХНС, а не мисле као Човић
Она је отворено и без устезања, критиковала вођство ХДЗ-а и затражила одговоре на бројна питања везана за будућност Хрвата у БиХ. 

"Говорити о стању у БиХ 22 године иза рата, је тужно, поготово је тужно и јадно говорити о уређењу државе и националним правима или о националној једнакоправности. Ту шансу, шансу за боље данас, прокоцкали сте управо ви! У ствари добар дио вас који овај час сједи у овој дворани“, казала је на самом почетку излагања Зеленика.



Говорећи о законодавној, извршној и правосудној власти у држави, Диана Зеленика је учеснике ХНС-а питала зашто су Хрвати на маргинама свих догађања везаних за правосуђе, судство и тужилаштво, а имају министре правде на федералном и државном нивоу.

"Онако како ја доживљавам Хрватски народни сабор, не могу не рећи да је он за мене морални и правни сљедбеник Хрватске Заједнице Херцег Босне. Не могу не рећи да мислим како је овај политички тренутак у држави сличан или једнако тежак и захтјеван какав је био пред ХЗ ХБ, сада већ далеке 1991. године."

Неки од вас овдје присутних, били сте и тада, па вас питам можете ли се сјетити колико сте, колико смо тада били демократичнији и одлучнији?

Зато и доживљавам ХНС као коректор понашања између оних који су у опозицији и оних који аплицирају у власти, а све у интересу хрватског народа у БиХ и хтјела бих упитати, да ли су тијела овог високог националног дома, усагласила сљедеће одлуке и ставове, које су јавности презентовали највиши званичници из реда нашег народа.

Да ли смо на нивоу ХНС-а сагласни за структурну промјену Уставног суда, или је то опет одлука једне странке, која као и обично није спремна саслушати и друго мишљење“, питала је Диана Зеленика.     

   

Она је додала како је занима да ли је ХНС заузео икакав став према нужности промјене Устава БиХ, какав је став према  потреби мјењана Дејтонских одредби према Републици Српској, колико су реалне изјаве или који је став према прављењу трећег хрватског ентитета и које су му границе?

"Народу се обећава свашта, само се прескачу егзистенцијална питања. Катастрофална незапосленост, се компензује национално политичким темама. Темама које су по правилу праћене непринципијелним коалицијама, које углавном ништа не доносе осим појачаних националних тензија, а резултат такве политике, наравно не само са наше стране, је изостанак суживота.

Усуђујем се рећи да је то питање свих питања, суживот, суживот који не угрожава национални интерес!

Господо, ако смо за цијелу БиХ и то питање морамо подићи на заслужени ниво, јер како да ријешимо питање Травника, Стоца или Мостара“, упозорила је посланик ХДЗ 1990 у Представничком вијећу Парламента БиХ.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

независни

29.01.2017 18:29

Опет из Федерације ријец против моцника у ФБХ и БХ... Ајмо РС, и ви коју. Не само СДС, ПДП и остале "млаке" странке. Гледајмо на БХ као на дрзаву коју имамо са 2 ентитета и дистриктом, и ту је тацка. Нема ни укидања ни додавања. Престанимо се хранити поквареном храном национализма, вец здравом храном нацињених од насих руку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.01.2017 18:56

Потпуно у праву.

Name

Номалан

29.01.2017 18:33

Бх друство се мора демократизовати,па тако и водеце странке.Медији требају прузити подрску тим настојањима. У противном народ се неповратно исељава. Погледајте вриједност имања у Војводини,Славонији,истоцној Босни.... Пуна подрска Диани за храбро,коректно и постено излагање. Назалост,сви хрватски и босански медији је бојкотирају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

29.01.2017 18:37

Свака цаст. Тако говори један политицар који гледа реално и који не зели лагати народ због пар гласова.Хрвати запамтите рјеци ове Господје! Цовиц це вас одвести у Загреб па це вам Босњаци и Срби гробове васих предака морати дрзати уредним!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тражим

29.01.2017 20:28

Види ово па и овај Човић урушава сигурност БиХ њему нејма никаквих приговора из ЕУ и САД а Доду на црну листу нејма логике аааааа контам овај је католик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

29.01.2017 20:34

Све похвале за храбру господју даје ваки више политичара на све три стране

ОДГОВОРИТЕ