Šta kažu u HNS, a ne misle kao Čović

Poslanik HDZ 1990 u Parlamentu BiH Diana Zelenika ostavila je bez teksta sve učesnike jučerašnje sjednice Hrvatskog narodnog sabora, koja je održana u Mostaru.

Bosna i Hercegovina 29.01.2017 | 19:15
Šta kažu u HNS, a ne misle kao Čović
Ona je otvoreno i bez ustezanja, kritikovala vođstvo HDZ-a i zatražila odgovore na brojna pitanja vezana za budućnost Hrvata u BiH. 

"Govoriti o stanju u BiH 22 godine iza rata, je tužno, pogotovo je tužno i jadno govoriti o uređenju države i nacionalnim pravima ili o nacionalnoj jednakopravnosti. Tu šansu, šansu za bolje danas, prokockali ste upravo vi! U stvari dobar dio vas koji ovaj čas sjedi u ovoj dvorani“, kazala je na samom početku izlaganja Zelenika.



Govoreći o zakonodavnoj, izvršnoj i pravosudnoj vlasti u državi, Diana Zelenika je učesnike HNS-a pitala zašto su Hrvati na marginama svih događanja vezanih za pravosuđe, sudstvo i tužilaštvo, a imaju ministre pravde na federalnom i državnom nivou.

"Onako kako ja doživljavam Hrvatski narodni sabor, ne mogu ne reći da je on za mene moralni i pravni sljedbenik Hrvatske Zajednice Herceg Bosne. Ne mogu ne reći da mislim kako je ovaj politički trenutak u državi sličan ili jednako težak i zahtjevan kakav je bio pred HZ HB, sada već daleke 1991. godine."

Neki od vas ovdje prisutnih, bili ste i tada, pa vas pitam možete li se sjetiti koliko ste, koliko smo tada bili demokratičniji i odlučniji?

Zato i doživljavam HNS kao korektor ponašanja između onih koji su u opoziciji i onih koji apliciraju u vlasti, a sve u interesu hrvatskog naroda u BiH i htjela bih upitati, da li su tijela ovog visokog nacionalnog doma, usaglasila sljedeće odluke i stavove, koje su javnosti prezentovali najviši zvaničnici iz reda našeg naroda.

Da li smo na nivou HNS-a saglasni za strukturnu promjenu Ustavnog suda, ili je to opet odluka jedne stranke, koja kao i obično nije spremna saslušati i drugo mišljenje“, pitala je Diana Zelenika.     

   

Ona je dodala kako je zanima da li je HNS zauzeo ikakav stav prema nužnosti promjene Ustava BiH, kakav je stav prema  potrebi mjenjana Dejtonskih odredbi prema Republici Srpskoj, koliko su realne izjave ili koji je stav prema pravljenju trećeg hrvatskog entiteta i koje su mu granice?

"Narodu se obećava svašta, samo se preskaču egzistencijalna pitanja. Katastrofalna nezaposlenost, se kompenzuje nacionalno političkim temama. Temama koje su po pravilu praćene neprincipijelnim koalicijama, koje uglavnom ništa ne donose osim pojačanih nacionalnih tenzija, a rezultat takve politike, naravno ne samo sa naše strane, je izostanak suživota.

Usuđujem se reći da je to pitanje svih pitanja, suživot, suživot koji ne ugrožava nacionalni interes!

Gospodo, ako smo za cijelu BiH i to pitanje moramo podići na zasluženi nivo, jer kako da riješimo pitanje Travnika, Stoca ili Mostara“, upozorila je poslanik HDZ 1990 u Predstavničkom vijeću Parlamenta BiH.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

nezavisni

29.01.2017 18:29

Opet iz Federacije rijec protiv mocnika u FBH i BH... Ajmo RS, i vi koju. Ne samo SDS, PDP i ostale "mlake" stranke. Gledajmo na BH kao na drzavu koju imamo sa 2 entiteta i distriktom, i tu je tacka. Nema ni ukidanja ni dodavanja. Prestanimo se hraniti pokvarenom hranom nacionalizma, vec zdravom hranom nacinjenih od nasih ruku.

ODGOVORITE
Name

Re

29.01.2017 18:56

Potpuno u pravu.

Name

Nomalan

29.01.2017 18:33

Bh drustvo se mora demokratizovati,pa tako i vodece stranke.Mediji trebaju pruziti podrsku tim nastojanjima. U protivnom narod se nepovratno iseljava. Pogledajte vrijednost imanja u Vojvodini,Slavoniji,istocnoj Bosni.... Puna podrska Diani za hrabro,korektno i posteno izlaganje. Nazalost,svi hrvatski i bosanski mediji je bojkotiraju!

ODGOVORITE
Name

tako je

29.01.2017 18:37

Svaka cast. Tako govori jedan politicar koji gleda realno i koji ne zeli lagati narod zbog par glasova.Hrvati zapamtite rjeci ove Gospodje! Covic ce vas odvesti u Zagreb pa ce vam Bosnjaci i Srbi grobove vasih predaka morati drzati urednim!

ODGOVORITE
Name

Tražim

29.01.2017 20:28

Vidi ovo pa i ovaj Čović urušava sigurnost BiH njemu nejma nikakvih prigovora iz EU i SAD a Dodu na crnu listu nejma logike aaaaaa kontam ovaj je katolik

ODGOVORITE
Name

Tito

29.01.2017 20:34

Sve pohvale za hrabru gospodju daje vaki više političara na sve tri strane

ODGOVORITE