Двије особе вољети стовремено?

У чему је разлика између "немоногамне" везе и "шврљања", и да ли је могуће стварно волети две особе у исто време?

Свијет 29.01.2017 | 13:50
Двије особе вољети стовремено?
Лако је претпоставити да "веза" подразумева двоје у људи у некаквом емотивном/сексуалном односу. Али, шта ако то схватање "проширимо"? Па, онда добијемо полиарморију. Или немоногамну везу. У чему је онда разлика између "шврљања" около и мењања партнера?

Ево о чему се ради.

Полиарморија је, једноставно речено, љубавни/емотивни однос који градите са више од једне особе у исто време. Суштина је у грађењу везе са више партнера истовремено, и то је кључна разлика између полиарморије и мењања партнера "као чарапа", пише британски "Метро".

Како то функционише? Па, генерално је шкакљиво питање и како "обичне", моногамне везе функционишу, и онај ко би на њега умео да одговори, поштедео би нас многих патњи, али, ево о чему је реч.

Полиарморија је веза у којој је више од двоје људи. Може "функционисати" на различите начине. Понекад су све особе које су у оваквој вези романтично везане једна за другу. Понекад - нису. Као у "обичним" везама, у којима се (нажалост) такође понекад деси да једна особа воли, а друга не, иако остаје у тој вези.

Једини универзални принцип који постоји у полиарморији је да однос мора да буде искрен и транспарентан. И управо је то оно што овакву везу разликује од "шврљања": све заинтересоване стране све време знају шта се дешава, и све заинтересоване стране учествују у таквом односу добробвољно. Нема лажи, нема преваре.

Да ли то значи да свако може да има секс са ким пожели? Па, и да и не. Понекад је динамика полиарморије таква да по том питању нема ограничења. Понекад, партнери се договоре другачије. Али, све, па и "успутни" секс је ствар договора.

Да ли је такав однос компликован? И јесте и није. Али, везе су понекад компликоване и кад су моногамне, зар не? Ипак, кад је у вези више од двоје људи, то захтева мало више труда и добре воље, и за нијансу бољу организацију. И то је једина ствар која полиарморију чини компликованијом од моногамне везе.

То и љубомора... Особе које су искусиле полиарморију кажу да то може да буде проблем. Ипак, чињеница је да се и особе које су у моногамној вези понекад суочавају са љубомором. И, као и у здравој моногамној вези, тај проблем решава се разговором.

У полиарморији не морају сви партнери бити "равноправни". Понекад се особе договоре тако да постоје "примарни" и "секундарни" партнери, понекад се "приоритет" одређује на основу "стажа" особа које су у вези.

(мондо.рс)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

лијан

29.01.2017 12:54

Пуцамо од љубави па је дјелимо И саком И капом????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

29.01.2017 13:28

Ма ту се не дијели љубав, вец п**да, док на небу сјаји мјесец и звизда.

Name

ре***

29.01.2017 18:34

...Или док некога зивци или срце не изда.

Name

⚠️⚠️⚠️⚠️

29.01.2017 15:21

Емотивно гладне и емотивно неиспуњене особе! Они не дјеле љубав на две стране, вец узимају са две или ко мозе и висе страна. Мускарци могу добити рак тестиса ‼️

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЕКО

29.01.2017 15:43

Боље и рак тестиса него рак дебелог цријева

Name

у сваком слуцају добијају

29.01.2017 16:11

И емоције и рак

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина је

30.01.2017 00:24

Да лазу сами себе

ОДГОВОРИТЕ