Dvije osobe voljeti stovremeno?

U čemu je razlika između "nemonogamne" veze i "švrljanja", i da li je moguće stvarno voleti dve osobe u isto vreme?

Svijet 29.01.2017 | 13:50
Dvije osobe voljeti stovremeno?
Lako je pretpostaviti da "veza" podrazumeva dvoje u ljudi u nekakvom emotivnom/seksualnom odnosu. Ali, šta ako to shvatanje "proširimo"? Pa, onda dobijemo poliarmoriju. Ili nemonogamnu vezu. U čemu je onda razlika između "švrljanja" okolo i menjanja partnera?

Evo o čemu se radi.

Poliarmorija je, jednostavno rečeno, ljubavni/emotivni odnos koji gradite sa više od jedne osobe u isto vreme. Suština je u građenju veze sa više partnera istovremeno, i to je ključna razlika između poliarmorije i menjanja partnera "kao čarapa", piše britanski "Metro".

Kako to funkcioniše? Pa, generalno je škakljivo pitanje i kako "obične", monogamne veze funkcionišu, i onaj ko bi na njega umeo da odgovori, poštedeo bi nas mnogih patnji, ali, evo o čemu je reč.

Poliarmorija je veza u kojoj je više od dvoje ljudi. Može "funkcionisati" na različite načine. Ponekad su sve osobe koje su u ovakvoj vezi romantično vezane jedna za drugu. Ponekad - nisu. Kao u "običnim" vezama, u kojima se (nažalost) takođe ponekad desi da jedna osoba voli, a druga ne, iako ostaje u toj vezi.

Jedini univerzalni princip koji postoji u poliarmoriji je da odnos mora da bude iskren i transparentan. I upravo je to ono što ovakvu vezu razlikuje od "švrljanja": sve zainteresovane strane sve vreme znaju šta se dešava, i sve zainteresovane strane učestvuju u takvom odnosu dobrobvoljno. Nema laži, nema prevare.

Da li to znači da svako može da ima seks sa kim poželi? Pa, i da i ne. Ponekad je dinamika poliarmorije takva da po tom pitanju nema ograničenja. Ponekad, partneri se dogovore drugačije. Ali, sve, pa i "usputni" seks je stvar dogovora.

Da li je takav odnos komplikovan? I jeste i nije. Ali, veze su ponekad komplikovane i kad su monogamne, zar ne? Ipak, kad je u vezi više od dvoje ljudi, to zahteva malo više truda i dobre volje, i za nijansu bolju organizaciju. I to je jedina stvar koja poliarmoriju čini komplikovanijom od monogamne veze.

To i ljubomora... Osobe koje su iskusile poliarmoriju kažu da to može da bude problem. Ipak, činjenica je da se i osobe koje su u monogamnoj vezi ponekad suočavaju sa ljubomorom. I, kao i u zdravoj monogamnoj vezi, taj problem rešava se razgovorom.

U poliarmoriji ne moraju svi partneri biti "ravnopravni". Ponekad se osobe dogovore tako da postoje "primarni" i "sekundarni" partneri, ponekad se "prioritet" određuje na osnovu "staža" osoba koje su u vezi.

(mondo.rs)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

lijan

29.01.2017 13:54

Pucamo od ljubavi pa je djelimo I sakom I kapom????????

ODGOVORITE
Name

***

29.01.2017 14:28

Ma tu se ne dijeli ljubav, vec p**da, dok na nebu sjaji mjesec i zvizda.

Name

re***

29.01.2017 19:34

...Ili dok nekoga zivci ili srce ne izda.

Name

⚠️⚠️⚠️⚠️

29.01.2017 16:21

Emotivno gladne i emotivno neispunjene osobe! Oni ne djele ljubav na dve strane, vec uzimaju sa dve ili ko moze i vise strana. Muskarci mogu dobiti rak testisa ‼️

ODGOVORITE
Name

KEKO

29.01.2017 16:43

Bolje i rak testisa nego rak debelog crijeva

Name

u svakom slucaju dobijaju

29.01.2017 17:11

I emocije i rak

ODGOVORITE
Name

istina je

30.01.2017 01:24

Da lazu sami sebe

ODGOVORITE