Неда Арнерић: Имам још једну жељу...

У свијет глуме упловила је као дјевојчица, са 13, а ове године слави велики јубилеј - пет деценија успјешне каријере на сцени! 

Србија 29.01.2017 | 10:23
Неда Арнерић: Имам још једну жељу...
Ту озбиљну бројку није било лако достићи, каже на почетку разговора за Фактор Неда Арнерић (63), и истиче да је њен глумачки пут био доста трновит, али “никада није трчала за ангажманима и улогама, већ су оне саме долазиле, што ју је увијек радовало“.

"Нисам од оних амбициозних глумица које грабе за послом. Заиста се трудим да моја каријера траје. Заправо се не дружим са људима из струке, нисам стално пред очима оних који дијеле улоге, и обично позиви падају тако што зазвони телефон, на што се некада изненадим и питам 'како сте се мене сјетили'. Моја каријера иде јако дуго, иде стабилно, али са повећим паузама. Некад се запрепастим кад схватим да сам 50 година опстала, ипак је то посао гдје се лако постане и још се лакше нестане", истакла је Арнерић.

И тата би, сине

На први спомен њеног имена асоцирају нас култни филмови, у првом реду они у којима је играла еротске сцене попут “Ко то тамо пева“ Слободана Шијана, у којем је настала реченица “И тата би, сине“, која је “прогања“ и данас. Изговорио ју је Павле Вуисић, док је била у еротској акцији са Славком Штимцем.

Но мало је познато јавности да је Неда још у прошлом вијеку доспјела и до Холивуда. Давне 1973. године појавила се у филму "Схафт ин Африца", који је био веома популаран широм свијета. То јој је отворило врата за друге ангажмане у свјетским блокбастерима, имала је агенте, али повукла се након што је схватила да би такав стил живота за њу подразумијевао пуно одрицања, на што није била спремна, највише из разлога што више не би могла живјети два живота паралелно - глумачки и приватни.

Све би се свело само на глумачки, па је сузила своје дјеловање на регион, гдје је исписала лијепу причу, највише уз помоћ колеге Љубише Самарџића, с којим најрадије сарађује.

"Највише сам увијек вољела да радим са Љубишом. Он ми је пуно помогао и око сазријавања мене као глумице, јер ја нисам завршила Академију, и приватно када сам имала проблема, он се ту нашао. Заиста је везан за моју каријеру вишеструко. Нажалост и он је болестан. Сада је боље. Сви се опораве у једном моменту, али када дође своје по своје... Хајмо се надати да ће бити добро", нагласила је Нада.

Тужно је када млади оду

С обзиром на то да је протекла година однијела велика имена, њене колеге - Драгана Николића, Маринка Маџгаља, Велимира Бату Живојиновића, Милорада Манду Мандића, на питање колико је њихово одсуство осјетила српска културна сцена.

"Прошла година је била некако тужна. Надам се да ова неће толико тужна бити. Много је Београд осјетио њихов одлазак. Милорад Манда Мандић и Маринко Маџгаљ држали су пола репертоара по позориштима. То су два глумца млада, онако у пуној снази била, који су тек требала да се остваре у својим најзрелијим годинама. Заиста је тужно када млади оду. Кад ми старији одлазимо, мислим кад је вријеме да се оде, то мени некако и није тужно, то је природно. Ја то све сматрам једним циклусом рађања, умирања, тако је планета направљена. Само бих вољела да се нико не мучи и да нико дуго не болује, када би се могло то некако да среди. Али они који оду, живе кроз своје улоге у срцима оних који су их вољели. Тако да, уствари, нема умирања. Душа увијек ту остане између нас, вјерујем да она не нестаје", одговорила је.

И она је прошле године имала незгоду која је могла завршити трагично, када је пала са терасе свог стана на Врачару. Срећом, прошла је без озиљнијих повреда и успјешно се опоравила!

"Одлично сам. Све што се десило далеко је иза мене. Вратила сам се послу и обавезама", нагласила је Неда.

Препоручујемо се Фестивалу “Дани Јурислава Коренића“

Тренутно много путује са новом представом “Извињавамо се, много се извињавамо“ која је урађена према чувеном ТВ филму Соје Јовановића од прије 40 година. Сада Неда и Феђа Стојановић на даскама које живот значе репризирају улоге Борке и Милића које су у филмској верзији утјеловили Милена Дравић и Слободан Ђурић.

"Направили смо јако лијепу представу. У питању је рађање љубави међу људима 60-их година. Код Милене и Слободана је било 20 и кусур, код нас 60 и кусур, тако да је то добило потпуно другу димензију и конотацију. Када неко од 60 дигне руке од свега, и деси му се нешто лијепо. То је једна представа коју је режирао наш колега Ерол Кадић са којим ја већ дуго радим, и свака сарадња је дивна јер је редитељ и глумац, па умије јако лијепо да ради сваки детаљ, а то је минијатура од два човјека на сцени која траје сат и 10 минута. Почели смо пуно да путујемо. Били смо у Аустралији, сљедеће недјеље идемо за Канаду, па нас чека Њемачка, а ја се надам и БиХ. Сигурно ћемо доћи, радимо цијели регион, само чекамо да мало ољепша, јер код нас баш нема гријања свуда у салама, нажалост", истакла је Неда.

На приједлог да би се онда могли пријавити за учешће на Фестивалу “Дани Јурислава Коренића“ Камерног театра 55 који слави регионалну позоришну сцену и одржава се крајем маја, показала је одушевљење и додала: “Ето, препоручујемо се“.

У међувремену, након дуже паузе чека је снимање филма. У априлу путује на Пељешац.

"Филм се зове 'Алекс', режират ће га Барбара Векарић, а ја ћу играти једну озбиљну маму. Цијела екипа је млада и мислим да је за мене то велико освјежење. Послије дуго времена сам на филму, па све са младим људима. Да видим ја како то млади раде - додала је кроз смијех.

Најљепша сарадња са Зафрановићем

Непрежаљених и неостварених улога нема, све жеље су јој се оствариле. Ипак има још једну...

"Постоји још једна жеља код мене, а то је да још једном радим са Лорданом Зафрановићем с којим сам имала најљепшу, најдубљу и најозбљнију сарадњу у каријери. Вољела бих сада када сам најозбиљнија, да са њим још једном радим. Припрема он дуго пуно филмова, па ћемо видјети шта ће бити. Он не умије да прави мале филмове, он прави велике", нагласила је Неда.

Осврнула се и на актуелна дешавања у региону, посебно на реторику политичара која подсјећа на ону с почетка 90-их.

" Не вјерујем да ће доћи до нових сукоба. Не знам коме је до тога. То би стварно морао да буде луд човјек да би пустио да крене опет. То сигурно неће бити овдје, у то сам убијеђена. Али морају да се промијене системи у све три државе. Но то ће врло тешко ићи",- поручила је Неда.

Паралелно уз глуму бави се и ликовном умјетношћу, као хисторичар умјетности. Води једну фондацију која се бави младим сликарима - прави им изложбе и откупљује слике. 

(Фактор.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар