Neda Arnerić: Imam još jednu želju...

U svijet glume uplovila je kao djevojčica, sa 13, a ove godine slavi veliki jubilej - pet decenija uspješne karijere na sceni! 

Srbija 29.01.2017 | 10:23
Neda Arnerić: Imam još jednu želju...
Tu ozbiljnu brojku nije bilo lako dostići, kaže na početku razgovora za Faktor Neda Arnerić (63), i ističe da je njen glumački put bio dosta trnovit, ali “nikada nije trčala za angažmanima i ulogama, već su one same dolazile, što ju je uvijek radovalo“.

"Nisam od onih ambicioznih glumica koje grabe za poslom. Zaista se trudim da moja karijera traje. Zapravo se ne družim sa ljudima iz struke, nisam stalno pred očima onih koji dijele uloge, i obično pozivi padaju tako što zazvoni telefon, na što se nekada iznenadim i pitam 'kako ste se mene sjetili'. Moja karijera ide jako dugo, ide stabilno, ali sa povećim pauzama. Nekad se zaprepastim kad shvatim da sam 50 godina opstala, ipak je to posao gdje se lako postane i još se lakše nestane", istakla je Arnerić.

I tata bi, sine

Na prvi spomen njenog imena asociraju nas kultni filmovi, u prvom redu oni u kojima je igrala erotske scene poput “Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana, u kojem je nastala rečenica “I tata bi, sine“, koja je “proganja“ i danas. Izgovorio ju je Pavle Vuisić, dok je bila u erotskoj akciji sa Slavkom Štimcem.

No malo je poznato javnosti da je Neda još u prošlom vijeku dospjela i do Holivuda. Davne 1973. godine pojavila se u filmu "Shaft in Africa", koji je bio veoma popularan širom svijeta. To joj je otvorilo vrata za druge angažmane u svjetskim blokbasterima, imala je agente, ali povukla se nakon što je shvatila da bi takav stil života za nju podrazumijevao puno odricanja, na što nije bila spremna, najviše iz razloga što više ne bi mogla živjeti dva života paralelno - glumački i privatni.

Sve bi se svelo samo na glumački, pa je suzila svoje djelovanje na region, gdje je ispisala lijepu priču, najviše uz pomoć kolege Ljubiše Samardžića, s kojim najradije sarađuje.

"Najviše sam uvijek voljela da radim sa Ljubišom. On mi je puno pomogao i oko sazrijavanja mene kao glumice, jer ja nisam završila Akademiju, i privatno kada sam imala problema, on se tu našao. Zaista je vezan za moju karijeru višestruko. Nažalost i on je bolestan. Sada je bolje. Svi se oporave u jednom momentu, ali kada dođe svoje po svoje... Hajmo se nadati da će biti dobro", naglasila je Nada.

Tužno je kada mladi odu

S obzirom na to da je protekla godina odnijela velika imena, njene kolege - Dragana Nikolića, Marinka Madžgalja, Velimira Batu Živojinovića, Milorada Mandu Mandića, na pitanje koliko je njihovo odsustvo osjetila srpska kulturna scena.

"Prošla godina je bila nekako tužna. Nadam se da ova neće toliko tužna biti. Mnogo je Beograd osjetio njihov odlazak. Milorad Manda Mandić i Marinko Madžgalj držali su pola repertoara po pozorištima. To su dva glumca mlada, onako u punoj snazi bila, koji su tek trebala da se ostvare u svojim najzrelijim godinama. Zaista je tužno kada mladi odu. Kad mi stariji odlazimo, mislim kad je vrijeme da se ode, to meni nekako i nije tužno, to je prirodno. Ja to sve smatram jednim ciklusom rađanja, umiranja, tako je planeta napravljena. Samo bih voljela da se niko ne muči i da niko dugo ne boluje, kada bi se moglo to nekako da sredi. Ali oni koji odu, žive kroz svoje uloge u srcima onih koji su ih voljeli. Tako da, ustvari, nema umiranja. Duša uvijek tu ostane između nas, vjerujem da ona ne nestaje", odgovorila je.

I ona je prošle godine imala nezgodu koja je mogla završiti tragično, kada je pala sa terase svog stana na Vračaru. Srećom, prošla je bez oziljnijih povreda i uspješno se oporavila!

"Odlično sam. Sve što se desilo daleko je iza mene. Vratila sam se poslu i obavezama", naglasila je Neda.

Preporučujemo se Festivalu “Dani Jurislava Korenića“

Trenutno mnogo putuje sa novom predstavom “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo“ koja je urađena prema čuvenom TV filmu Soje Jovanovića od prije 40 godina. Sada Neda i Feđa Stojanović na daskama koje život znače repriziraju uloge Borke i Milića koje su u filmskoj verziji utjelovili Milena Dravić i Slobodan Đurić.

"Napravili smo jako lijepu predstavu. U pitanju je rađanje ljubavi među ljudima 60-ih godina. Kod Milene i Slobodana je bilo 20 i kusur, kod nas 60 i kusur, tako da je to dobilo potpuno drugu dimenziju i konotaciju. Kada neko od 60 digne ruke od svega, i desi mu se nešto lijepo. To je jedna predstava koju je režirao naš kolega Erol Kadić sa kojim ja već dugo radim, i svaka saradnja je divna jer je reditelj i glumac, pa umije jako lijepo da radi svaki detalj, a to je minijatura od dva čovjeka na sceni koja traje sat i 10 minuta. Počeli smo puno da putujemo. Bili smo u Australiji, sljedeće nedjelje idemo za Kanadu, pa nas čeka Njemačka, a ja se nadam i BiH. Sigurno ćemo doći, radimo cijeli region, samo čekamo da malo oljepša, jer kod nas baš nema grijanja svuda u salama, nažalost", istakla je Neda.

Na prijedlog da bi se onda mogli prijaviti za učešće na Festivalu “Dani Jurislava Korenića“ Kamernog teatra 55 koji slavi regionalnu pozorišnu scenu i održava se krajem maja, pokazala je oduševljenje i dodala: “Eto, preporučujemo se“.

U međuvremenu, nakon duže pauze čeka je snimanje filma. U aprilu putuje na Pelješac.

"Film se zove 'Aleks', režirat će ga Barbara Vekarić, a ja ću igrati jednu ozbiljnu mamu. Cijela ekipa je mlada i mislim da je za mene to veliko osvježenje. Poslije dugo vremena sam na filmu, pa sve sa mladim ljudima. Da vidim ja kako to mladi rade - dodala je kroz smijeh.

Najljepša saradnja sa Zafranovićem

Neprežaljenih i neostvarenih uloga nema, sve želje su joj se ostvarile. Ipak ima još jednu...

"Postoji još jedna želja kod mene, a to je da još jednom radim sa Lordanom Zafranovićem s kojim sam imala najljepšu, najdublju i najozbljniju saradnju u karijeri. Voljela bih sada kada sam najozbiljnija, da sa njim još jednom radim. Priprema on dugo puno filmova, pa ćemo vidjeti šta će biti. On ne umije da pravi male filmove, on pravi velike", naglasila je Neda.

Osvrnula se i na aktuelna dešavanja u regionu, posebno na retoriku političara koja podsjeća na onu s početka 90-ih.

" Ne vjerujem da će doći do novih sukoba. Ne znam kome je do toga. To bi stvarno morao da bude lud čovjek da bi pustio da krene opet. To sigurno neće biti ovdje, u to sam ubijeđena. Ali moraju da se promijene sistemi u sve tri države. No to će vrlo teško ići",- poručila je Neda.

Paralelno uz glumu bavi se i likovnom umjetnošću, kao historičar umjetnosti. Vodi jednu fondaciju koja se bavi mladim slikarima - pravi im izložbe i otkupljuje slike. 

(Faktor.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar