Куда иде аутопут Београд-Сарајево?

Рок за одређивање трасе је 30 дана и након тога биће јасно је ли ово још једна представа за публику и хоће ли се коначно почети нешто и градити, а не само рушити.

Босна и Херцеговина 29.01.2017 | 10:12
Куда иде аутопут Београд-Сарајево?
Све ће се они, на крају, некако договорити, али како ће се звати аутопут Сарајево – Београд, мислим да никад неће. Можда, "9. јануар" или "1. март", мада је и "29. новембар" у игри. Или тамо негдје око 6. априла; тај је датум више него карактеристичан – обично негдје, у то глуво доба ноћи, почињу наши ратови, који се никада не завршавају, јер увијек има романтичних душа што воле пећи ракију и запјевати: "Богу душу, Бог је неће"... Гробари сањају ратове.

Неће бити лако ни с трасом зато што се не зна ко је ага који ће рећи: "Вежи коња гдје ти ја кажем!"

Кроз Србију је лако, али кроз Босну, ту малу, јадну и напаћену земљицу... Сви полажу право на њу, само што нико неће да преузме одговорност. Тог зачина нема у босанском лонцу. Већина би само право, а обавезе нека преузме неко други. Мрска "међународна заједница" или, можда, Турска, која је, чак, на овој скупоћи понудила јаре и паре за изградњу модерне саобраћајнице која ће, коначно, повезати Београд и Сарајево (балкански "Пут свиле" или "свиленог гајтана").

Ако се не договоре о траси, сигуран сам да ће високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко потегнути "бонска овлашћења". Овог пута не вјерујем да ће оклијевати с обзиром на то да ће се изложити ризику да га оптуже како ништа не ради, односно да не помаже изградњи дејтонских мостова и путева, макар на симболичан начин (батином, како је то радио Педи Ешдаун, или мрквом, како су то радили сви остали).

Батина је из раја изашла. Мрква је за зечеве и осталу ситну дивљач. Ко је икад видио капиталца да се дао намамити на мркву? Тако да су све прилике да ће траса бити замка за крупну дивљач. Рок је 30 дана и након тог рока биће јасно је ли ово још једна "представа за публику" (на сцени су одлични глумци) или ће се, коначно, почети нешто и градити, а не само рушити.

Коју трасу изабрати

Граница између Републике Србије и Босне и Херцеговине прилично је дуга (прошао сам је, уздуж и попријеко, више од хиљаду пута), тако да је тешко одредити која је то оптимална траса. Најкраћи пут јест: Сарајево – Соколац – Хан-Пијесак – Власеница – Зворник – Лозница – Шабац – Београд. И сад, ако би то био кључни параметар и ако се одлуче за ту трасу, имајући у виду све вијадукте и тунеле, тада је у игри  260 километара аутопута или брзе цесте, што је два до три сата фине вожње, а Сарајево би се "приближило" Београду (и обрнуто) за пола времена. Мало ли је?

Нека друга траса можда би опет ишла једним дијелом аутопута према Шиду, па преко моста на Рачи стигла до Бијељине, потом до Тузле, Кладња и Олова, до Сарајева. Тај је пут нешто дужи, али би Босни и Херцеговини помогао да ријеши "тешку дионицу" Тузла – Сарајево. И то би, за разлику од горе споменуте дионице, која готово цијелом дужином пролази кроз Републику Српску, више одговарало Федерацији БиХ.

Овдје треба напоменути још једну могућу варијанту која би Дрину прешла на мосту на Шепку (то је близу Лознице), што би одговарало Србији јер би тако ријешила своју важну дионицу од Румске раскрснице, преко Шапца до Лознице (мало мање од 100 километара), која је тренутно у лошем стању, а увијек је заобилазе велики пројекти и коридори.

Дионица преко Пожеге, Ужица, Вишеграда највише би одговарала Емиру Кустурици јер би пролазила кроз Мокру Гору ("Мећавник") и Вишеград ("Андрићград"), тако да ће Милорад Додик, предсједник Републике Српске, вјероватно, фаворизирати тај правац ако превладају лични интереси, а не интереси државе у цјелини, што је у Босни и Херцеговини стална пракса с обзиром на то да се питају и одлучују политичари, а не струка, како је то у цивилизираном свијету.

На треба заборавити ни нови мост, који се тренутно гради између Љубовије (Србија) и Братунца (Босна и Херцеговина), и могућу трасу преко Ваљева до Београда (једним дијелом Ибарском магистралом), а кроз Босну би опет ишао преко Романије или преко Кладња и Олова, што би била нека варијанта да оба ентитета добију приближно једнак број километара аутопута или брзе цесте.

Све у свему, биће занимљиво видјети шта ће се догодити, хоће ли до реализације уопште доћи и како ће се звати најважнији пројект између двије државе: "брза цеста помирења" или "аутопут мира и пријатељства".

Нека се зове како год, само нека буде.

(Ал Јазеера / Аутор: Нихад Ђозић)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Борис

29.01.2017 09:19

Не вјерујем нити да ће бити, нити да се могу ишта договорити. То је само убачен мамац за нас обичне грађане да се имамо око чега глодати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.01.2017 09:23

Јефтин спин.

Name

Сумњиво брате

29.01.2017 09:54

Ако Турска хоце да финансира тај пут (а хоце), онда це то бити пут Истамбул -Сарајево, а не Београд -Сарајево. Јасно к'о дан. У том слуцају, услов Турске це бити да пут иде преко Горазда. Јасно к'о дан. Све остало је замазивање оцију наивном народу. Засто би инаце Турска финансирала пут Сарајево Београд. Из љубави према Србији ? Не би се рекло.

Name

Мискони

29.01.2017 09:57

Ово је вијест за резимске медије гдје су све добре ствари у футуру: бице, градице, отворице, инвестираце... Такве најаве се никад не остваре па нам остаје рузна стварност.

Name

ре јефтин спин

29.01.2017 12:03

И то мало јаци спин па немозесе одрзавати ни постоеци а камоли градити такв по вукојебинама

Name

Гвоздени одред Пале

29.01.2017 16:00

Једини исправан пут је преко Пала Праце и Месица и даље према Висеграду. Уз Романију није довољно ни 15 трака зими јер цесто долази до обуставе саобрацаја. Југовица Боска треба избацити на опозив и смјенити га због глупих и не јасних изјава у вези пута. Треба лобирати преко сенатора са Пала,посланика и господина Елека који је близак властима а има обавезу према свом мјесту.

Name

боро

29.01.2017 09:31

Траса треба да иде преко Романије Власенице Зворника и код Шепка да уђе у Србију , што мање кроз федерацију . Каква Тузла-Сарајево , то би била само превара коју би ми плаћали а они користили . Србији је интерес да ојача источни дио РС а не федерацију , ко што је Додик све стрпао у крајину , шта ми имамо од тога на истоку само задужења .

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

29.01.2017 10:06

Само ти кази Боро. Ја једва цекам да се мој порез потроси на Романији

Name

Ре

29.01.2017 10:07

Управо обратно траса це ици преко Тузле за Сарајево, због цега би неко други спасавао напустене вароси од којих је пресједник Додик дигао руке. И сама РС је у БиХ , ал теско је вјеровати да це аутопут заобици Тузлу.

Name

Кики

29.01.2017 10:22

Па драги Боро ко вам брани да правите??? Овај це ици оним путем за који се финансиер одлуци. Онај ко даје паре њега се пита. Најбоље да ја комсији командујем и наредим које це ауто купити???

Name

Босњак

29.01.2017 10:27

Траса иде линијом оног ко даје паре. Боро не паметуј.Гледај какве лопате да ухватис ако мозе коју дневницу .Ти се ниста не питас

Name

ПАЉАНИН

29.01.2017 09:47

НАЈПОВОЉНИЈА ДИОНИЦА ПУТА ЈЕ САРАЈЕВО-ПАЛЕ-МЕСИЦИ-ВИСЕГРАД СА НАЈВИСОМ КОТОМ СТАМБУЛЦИЦ 720М. ТИМЕ СЕ ИЗБЈЕГАВАЈУ СВИ ВИСОКИ ПРЕВОЈИ И ОБУСТАВА САОБРАЦАЈА У ЗИМСКОМ ПЕРИОДУ. АЛИ ТЕСКО НАМА ПАЉАНИМА КАДА НАС НАЦЕЛНИК БОСКО ЈУГОВИЦ ИЗ СНСД-а НЕ СМИЈЕ ДА ОВО КАЗЕ. ЈУГОВИЦУ КРАТКО СИ НА ПОЗИЦИЈИ А ВЕЦ СИ ДОСТА АУТОГОЛОВА ЗАБИО И НИСИ ИЗГЛЕДА НИ СВЈЕСТАН СТА БИ ОВО ЗНАЦИЛО ЗА ПАЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паљанка

29.01.2017 10:58

Тачно тако!

Name

Посјетилац

29.01.2017 12:02

Нацелник казе да му је свеједно куда це пут да пролази.

Name

@Пале

29.01.2017 12:07

Ништа од те љубави, пут иде преко Вишеграда, Горажда, Кијева и на јужни дио Сарајева, на већ постојећи аутопут 5ц. Пале немају шансе, нити је једно село вриједно толике инвестиције. Прво, надморска висина дионицом преко Кијева је упола мања, друго (најважније), Сарајево не може прихватити толики саобраћај преко Башчаршије. Нити имају мјеста за проширење, нити ће неко дозволити толико загађење града. Преко Горажда иде 100% јер је индустријски нај јачи и нај битнији. Успут ће се повезати Фоча која има све услове да поново оживи. Ви се јавите Крајишнику, код њега су паре за аутопут Пале-Њујорк.

Name

лијан

29.01.2017 12:25

Вец је много разоцарао!!!

Name

Његос

29.01.2017 09:59

Ја знам да Турци финансирају овај пројекат и форсирају правац од Вишеграда преко Месића код Горажда а даље до Хреновице, Праче, Пала до Сарајева. Ако се ово оствари биће повезана зелена трансверзала. Не би ме чудило да Додик и Кустурица због својих интереса прихвате овај правац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Његош

29.01.2017 12:11

Зелена трансферзала са Београдом и Србијом?

Name

Његос

29.01.2017 20:24

Ако имаш имало мозга, требао би да знаш куда иде зелена трансверзала, да се прије Вишеграда одваја према Рудом, Прибоју и даље.

Name

Мислим-Ман

29.01.2017 10:16

Па нек се зове некако нормално. Рецимо "Сљивовица- Хигхwаy" или "Народни пут" Тако ће много домаћих и страних туриста добити подстицах да мало иду измедју ових градоВа и да остану у њима, Фештају и потроше коју лиру,фунту,круну. .. Са: "8. 9. И 10. Фебруар, Март или Април " сте досадили Богу и Народу(има)

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

29.01.2017 13:03

Зелена трансферзала ће бити ако не буде добре путне инфраструктуре на Сарајевскороманијској и Горњоподрињској регији, услова повезивања привреде и опстанка 141.000 становника у 14 општина(Источно ново Сатрајево, И Илиџа, И Стари град, Трново, Калиновик, Пале, Соколац, Пијесак, Рогатица, Вишеград, Рудо, Чајниче , Источно Горажде и Фоча) Гасе се села, општине постају мјесне заједнице, млади одлазе, ако се овако настави за десет година ће бити скоро исто становника у Горажду и ових 14 општина, са тим да ће бити више муслимана јер се масовно продаје земља и привредни ресурси разним мешетарима из Федерације и Турске. Зато треба хитно повезати пут Пале-Вишеград према Београду, те правце према Београду преко Сокоца и Рогатице. Са тим се отвара исток и са изградњом пута према Шћепан пољу и мостом преко Дрине на ушћу Сутјеске, па цеста према Тјентишу спашава Херцеговина да не остане одсјечена.

Name

Тито

29.01.2017 11:23

Ко плаца тај и одлуцује о траси и називу небригајте ниста а мозда 1Април да се зове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тзхц

29.01.2017 11:53

Да би доносио зараду узима се у обзир број:становника,камиона аутомобила,аутобуских линија,аеродрома фабрика,рудника транспортних предузеца...сто знаци да је то трса Сарајево Тузла,Бијељина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

29.01.2017 13:23

Те трасе које ти спомињес це се свакако градити и оне су исплатљве. Овдје су Турци рекли да це плацати коју год трасу одредимо. Србија инсистира на повезивању преко Висеграда јер се ту треба повезати на коридор 11 који иде према ЦГ-у, а и планира градити Брзу цесу до Коридора 10 који иде све до Македоније. Ово је идеална прилика да се искористи и повезе Истоцни дио БиХ са Србијом за оне који путују на југ и исток

Name

мами

29.01.2017 11:54

Одлуку ће донети "другови" који један другом дају подрску! Један у новцу, а он њему врати сценским делом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

29.01.2017 12:03

Градња аутопута поциње 30ог фебруара оне године кад то спадне. Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хиперион

30.01.2017 06:59

Е кроз моју поткујницу вала неће недам

ОДГОВОРИТЕ
Name

борисс

30.01.2017 09:43

Брцко-Целиц-Лопаре-Тузла- Олово -Сарајево је нај стари пут па према томе та се траса мора модернизовати тј тим це дијелом бити аутопут и бице задвољни и Срби и Босњаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

30.01.2017 17:22

Пут ће се звати 1 април с траса је Сарајево Тузла Бијељина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок и

30.01.2017 17:34

Сарајево зеница већ готов спојити за добој тузлу бијељину и до србије србија свој дио и пола босне би било на путу по мени логично.ту је народ концетрисан а и индустрија нема никакве логике преко празног простора незнам ако оде преко романима или ту негдје преко истока ко би се прикључио на пут празан простор.нека моја логика.

ОДГОВОРИТЕ