Kuda ide autoput Beograd-Sarajevo?

Rok za određivanje trase je 30 dana i nakon toga biće jasno je li ovo još jedna predstava za publiku i hoće li se konačno početi nešto i graditi, a ne samo rušiti.

Bosna i Hercegovina 29.01.2017 | 10:12
Kuda ide autoput Beograd-Sarajevo?
Sve će se oni, na kraju, nekako dogovoriti, ali kako će se zvati autoput Sarajevo – Beograd, mislim da nikad neće. Možda, "9. januar" ili "1. mart", mada je i "29. novembar" u igri. Ili tamo negdje oko 6. aprila; taj je datum više nego karakterističan – obično negdje, u to gluvo doba noći, počinju naši ratovi, koji se nikada ne završavaju, jer uvijek ima romantičnih duša što vole peći rakiju i zapjevati: "Bogu dušu, Bog je neće"... Grobari sanjaju ratove.

Neće biti lako ni s trasom zato što se ne zna ko je aga koji će reći: "Veži konja gdje ti ja kažem!"

Kroz Srbiju je lako, ali kroz Bosnu, tu malu, jadnu i napaćenu zemljicu... Svi polažu pravo na nju, samo što niko neće da preuzme odgovornost. Tog začina nema u bosanskom loncu. Većina bi samo pravo, a obaveze neka preuzme neko drugi. Mrska "međunarodna zajednica" ili, možda, Turska, koja je, čak, na ovoj skupoći ponudila jare i pare za izgradnju moderne saobraćajnice koja će, konačno, povezati Beograd i Sarajevo (balkanski "Put svile" ili "svilenog gajtana").

Ako se ne dogovore o trasi, siguran sam da će visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko potegnuti "bonska ovlašćenja". Ovog puta ne vjerujem da će oklijevati s obzirom na to da će se izložiti riziku da ga optuže kako ništa ne radi, odnosno da ne pomaže izgradnji dejtonskih mostova i puteva, makar na simboličan način (batinom, kako je to radio Pedi Ešdaun, ili mrkvom, kako su to radili svi ostali).

Batina je iz raja izašla. Mrkva je za zečeve i ostalu sitnu divljač. Ko je ikad vidio kapitalca da se dao namamiti na mrkvu? Tako da su sve prilike da će trasa biti zamka za krupnu divljač. Rok je 30 dana i nakon tog roka biće jasno je li ovo još jedna "predstava za publiku" (na sceni su odlični glumci) ili će se, konačno, početi nešto i graditi, a ne samo rušiti.

Koju trasu izabrati

Granica između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine prilično je duga (prošao sam je, uzduž i poprijeko, više od hiljadu puta), tako da je teško odrediti koja je to optimalna trasa. Najkraći put jest: Sarajevo – Sokolac – Han-Pijesak – Vlasenica – Zvornik – Loznica – Šabac – Beograd. I sad, ako bi to bio ključni parametar i ako se odluče za tu trasu, imajući u vidu sve vijadukte i tunele, tada je u igri  260 kilometara autoputa ili brze ceste, što je dva do tri sata fine vožnje, a Sarajevo bi se "približilo" Beogradu (i obrnuto) za pola vremena. Malo li je?

Neka druga trasa možda bi opet išla jednim dijelom autoputa prema Šidu, pa preko mosta na Rači stigla do Bijeljine, potom do Tuzle, Kladnja i Olova, do Sarajeva. Taj je put nešto duži, ali bi Bosni i Hercegovini pomogao da riješi "tešku dionicu" Tuzla – Sarajevo. I to bi, za razliku od gore spomenute dionice, koja gotovo cijelom dužinom prolazi kroz Republiku Srpsku, više odgovaralo Federaciji BiH.

Ovdje treba napomenuti još jednu moguću varijantu koja bi Drinu prešla na mostu na Šepku (to je blizu Loznice), što bi odgovaralo Srbiji jer bi tako riješila svoju važnu dionicu od Rumske raskrsnice, preko Šapca do Loznice (malo manje od 100 kilometara), koja je trenutno u lošem stanju, a uvijek je zaobilaze veliki projekti i koridori.

Dionica preko Požege, Užica, Višegrada najviše bi odgovarala Emiru Kusturici jer bi prolazila kroz Mokru Goru ("Mećavnik") i Višegrad ("Andrićgrad"), tako da će Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, vjerovatno, favorizirati taj pravac ako prevladaju lični interesi, a ne interesi države u cjelini, što je u Bosni i Hercegovini stalna praksa s obzirom na to da se pitaju i odlučuju političari, a ne struka, kako je to u civiliziranom svijetu.

Na treba zaboraviti ni novi most, koji se trenutno gradi između Ljubovije (Srbija) i Bratunca (Bosna i Hercegovina), i moguću trasu preko Valjeva do Beograda (jednim dijelom Ibarskom magistralom), a kroz Bosnu bi opet išao preko Romanije ili preko Kladnja i Olova, što bi bila neka varijanta da oba entiteta dobiju približno jednak broj kilometara autoputa ili brze ceste.

Sve u svemu, biće zanimljivo vidjeti šta će se dogoditi, hoće li do realizacije uopšte doći i kako će se zvati najvažniji projekt između dvije države: "brza cesta pomirenja" ili "autoput mira i prijateljstva".

Neka se zove kako god, samo neka bude.

(Al Jazeera / Autor: Nihad Đozić)
(Foto: Ilustracija)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Boris

29.01.2017 09:19

Ne vjerujem niti da će biti, niti da se mogu išta dogovoriti. To je samo ubačen mamac za nas obične građane da se imamo oko čega glodati..

ODGOVORITE
Name

re

29.01.2017 09:23

Jeftin spin.

Name

Sumnjivo brate

29.01.2017 09:54

Ako Turska hoce da finansira taj put (a hoce), onda ce to biti put Istambul -Sarajevo, a ne Beograd -Sarajevo. Jasno k'o dan. U tom slucaju, uslov Turske ce biti da put ide preko Gorazda. Jasno k'o dan. Sve ostalo je zamazivanje ociju naivnom narodu. Zasto bi inace Turska finansirala put Sarajevo Beograd. Iz ljubavi prema Srbiji ? Ne bi se reklo.

Name

Miskoni

29.01.2017 09:57

Ovo je vijest za rezimske medije gdje su sve dobre stvari u futuru: bice, gradice, otvorice, investirace... Takve najave se nikad ne ostvare pa nam ostaje ruzna stvarnost.

Name

re jeftin spin

29.01.2017 12:03

I to malo jaci spin pa nemozese odrzavati ni postoeci a kamoli graditi takv po vukojebinama

Name

Gvozdeni odred Pale

29.01.2017 16:00

Jedini ispravan put je preko Pala Prace i Mesica i dalje prema Visegradu. Uz Romaniju nije dovoljno ni 15 traka zimi jer cesto dolazi do obustave saobracaja. Jugovica Boska treba izbaciti na opoziv i smjeniti ga zbog glupih i ne jasnih izjava u vezi puta. Treba lobirati preko senatora sa Pala,poslanika i gospodina Eleka koji je blizak vlastima a ima obavezu prema svom mjestu.

Name

boro

29.01.2017 09:31

Trasa treba da ide preko Romanije Vlasenice Zvornika i kod Šepka da uđe u Srbiju , što manje kroz federaciju . Kakva Tuzla-Sarajevo , to bi bila samo prevara koju bi mi plaćali a oni koristili . Srbiji je interes da ojača istočni dio RS a ne federaciju , ko što je Dodik sve strpao u krajinu , šta mi imamo od toga na istoku samo zaduženja .

ODGOVORITE
Name

M

29.01.2017 10:06

Samo ti kazi Boro. Ja jedva cekam da se moj porez potrosi na Romaniji

Name

Re

29.01.2017 10:07

Upravo obratno trasa ce ici preko Tuzle za Sarajevo, zbog cega bi neko drugi spasavao napustene varosi od kojih je presjednik Dodik digao ruke. I sama RS je u BiH , al tesko je vjerovati da ce autoput zaobici Tuzlu.

Name

Kiki

29.01.2017 10:22

Pa dragi Boro ko vam brani da pravite??? Ovaj ce ici onim putem za koji se finansier odluci. Onaj ko daje pare njega se pita. Najbolje da ja komsiji komandujem i naredim koje ce auto kupiti???

Name

Bosnjak

29.01.2017 10:27

Trasa ide linijom onog ko daje pare. Boro ne pametuj.Gledaj kakve lopate da uhvatis ako moze koju dnevnicu .Ti se nista ne pitas

Name

PALJANIN

29.01.2017 09:47

NAJPOVOLJNIJA DIONICA PUTA JE SARAJEVO-PALE-MESICI-VISEGRAD SA NAJVISOM KOTOM STAMBULCIC 720M. TIME SE IZBJEGAVAJU SVI VISOKI PREVOJI I OBUSTAVA SAOBRACAJA U ZIMSKOM PERIODU. ALI TESKO NAMA PALJANIMA KADA NAS NACELNIK BOSKO JUGOVIC IZ SNSD-a NE SMIJE DA OVO KAZE. JUGOVICU KRATKO SI NA POZICIJI A VEC SI DOSTA AUTOGOLOVA ZABIO I NISI IZGLEDA NI SVJESTAN STA BI OVO ZNACILO ZA PALE.

ODGOVORITE
Name

Paljanka

29.01.2017 10:58

Tačno tako!

Name

Posjetilac

29.01.2017 12:02

Nacelnik kaze da mu je svejedno kuda ce put da prolazi.

Name

@Pale

29.01.2017 12:07

Ništa od te ljubavi, put ide preko Višegrada, Goražda, Kijeva i na južni dio Sarajeva, na već postojeći autoput 5c. Pale nemaju šanse, niti je jedno selo vrijedno tolike investicije. Prvo, nadmorska visina dionicom preko Kijeva je upola manja, drugo (najvažnije), Sarajevo ne može prihvatiti toliki saobraćaj preko Baščaršije. Niti imaju mjesta za proširenje, niti će neko dozvoliti toliko zagađenje grada. Preko Goražda ide 100% jer je industrijski naj jači i naj bitniji. Usput će se povezati Foča koja ima sve uslove da ponovo oživi. Vi se javite Krajišniku, kod njega su pare za autoput Pale-Njujork.

Name

lijan

29.01.2017 12:25

Vec je mnogo razocarao!!!

Name

Njegos

29.01.2017 09:59

Ја знам да Турци финансирају овај пројекат и форсирају правац од Вишеграда преко Месића код Горажда а даље до Хреновице, Праче, Пала до Сарајева. Ако се ово оствари биће повезана зелена трансверзала. Не би ме чудило да Додик и Кустурица због својих интереса прихвате овај правац.

ODGOVORITE
Name

@Njegoš

29.01.2017 12:11

Zelena transferzala sa Beogradom i Srbijom?

Name

Njegos

29.01.2017 20:24

Ако имаш имало мозга, требао би да знаш куда иде зелена трансверзала, да се прије Вишеграда одваја према Рудом, Прибоју и даље.

Name

Mislim-Man

29.01.2017 10:16

Pa nek se zove nekako normalno. Recimo "Sljivovica- Highway" ili "Narodni put" Tako će mnogo domaćih i stranih turista dobiti podsticah da malo idu izmedju ovih gradoVa i da ostanu u njima, Feštaju i potroše koju liru,funtu,krunu. .. Sa: "8. 9. I 10. Februar, Mart ili April " ste dosadili Bogu i Narodu(ima)

ODGOVORITE
Name

рибар

29.01.2017 13:03

Зелена трансферзала ће бити ако не буде добре путне инфраструктуре на Сарајевскороманијској и Горњоподрињској регији, услова повезивања привреде и опстанка 141.000 становника у 14 општина(Источно ново Сатрајево, И Илиџа, И Стари град, Трново, Калиновик, Пале, Соколац, Пијесак, Рогатица, Вишеград, Рудо, Чајниче , Источно Горажде и Фоча) Гасе се села, општине постају мјесне заједнице, млади одлазе, ако се овако настави за десет година ће бити скоро исто становника у Горажду и ових 14 општина, са тим да ће бити више муслимана јер се масовно продаје земља и привредни ресурси разним мешетарима из Федерације и Турске. Зато треба хитно повезати пут Пале-Вишеград према Београду, те правце према Београду преко Сокоца и Рогатице. Са тим се отвара исток и са изградњом пута према Шћепан пољу и мостом преко Дрине на ушћу Сутјеске, па цеста према Тјентишу спашава Херцеговина да не остане одсјечена.

Name

Tito

29.01.2017 11:23

Ko placa taj i odlucuje o trasi i nazivu nebrigajte nista a mozda 1April da se zove

ODGOVORITE
Name

Tzhc

29.01.2017 11:53

Da bi donosio zaradu uzima se u obzir broj:stanovnika,kamiona automobila,autobuskih linija,aerodroma fabrika,rudnika transportnih preduzeca...sto znaci da je to trsa Sarajevo Tuzla,Bijeljina

ODGOVORITE
Name

Sa

29.01.2017 13:23

Te trase koje ti spominjes ce se svakako graditi i one su isplatljve. Ovdje su Turci rekli da ce placati koju god trasu odredimo. Srbija insistira na povezivanju preko Visegrada jer se tu treba povezati na koridor 11 koji ide prema CG-u, a i planira graditi Brzu cesu do Koridora 10 koji ide sve do Makedonije. Ovo je idealna prilika da se iskoristi i poveze Istocni dio BiH sa Srbijom za one koji putuju na jug i istok

Name

mami

29.01.2017 11:54

Odluku će doneti "drugovi" koji jedan drugom daju podrsku! Jedan u novcu, a on njemu vrati scenskim delom!

ODGOVORITE
Name

Real-an

29.01.2017 12:03

Gradnja autoputa pocinje 30og februara one godine kad to spadne. Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Hiperion

30.01.2017 06:59

E kroz moju potkujnicu vala neće nedam

ODGOVORITE
Name

boriss

30.01.2017 09:43

Brcko-Celic-Lopare-Tuzla- Olovo -Sarajevo je naj stari put pa prema tome ta se trasa mora modernizovati tj tim ce dijelom biti autoput i bice zadvoljni i Srbi i Bosnjaci.

ODGOVORITE
Name

Čovjek

30.01.2017 17:22

Put će se zvati 1 april s trasa je Sarajevo Tuzla Bijeljina

ODGOVORITE
Name

Jok i

30.01.2017 17:34

Sarajevo zenica već gotov spojiti za doboj tuzlu bijeljinu i do srbije srbija svoj dio i pola bosne bi bilo na putu po meni logično.tu je narod koncetrisan a i industrija nema nikakve logike preko praznog prostora neznam ako ode preko romanima ili tu negdje preko istoka ko bi se priključio na put prazan prostor.neka moja logika.

ODGOVORITE