КАН: Мане "машио" полуфинале са "креча"!

Један од дербија четвртфинала Афричког купа нација решен ударцима са беле тачке. Садио Мане најтужнији човек у Сенегалу! Камерун прошао на пенале! Жозеф Ондоа јунак!

Фудбал 28.01.2017 | 23:31
КАН: Мане "машио" полуфинале са "креча"!
Обично тако бива. Сетите се само Роберта Бађа 1994. или још раније Драгана Пиксија Стојковића... Примера је безброј. Пенали су лутрија. Неретко се дешава да баш они највећи зналци с лоптом израсту у трагичаре. А Садио Мане је несумњиво највећа звезда репрезентације Сенегала. Вечерас је, међутим, вероватно најтужнији човек у земљи. Јер ас Ливерпула промашио је пенал у петој серији полуфиналног судара на Афричком купу нација и дозволио Камеруну да прође међу четири најбоља на Црном континенту. У регуларних 90 минтуа без голова, без голова и после продужетака и онда 5:4 у пенал серији у којој су Камерунци били непогрешиви.

Редом су погађали Калиду Кулибали, Бенамин Муканђо, па Кара Мбођ, Амброз Ојонго, Муса Соу, Адолф Теикеу, Анри Севе, Жаке Зуа и онда је дошао ред на Садија Манеа... Пришао је лопти са више самопоуздања од претходника, али... Његов ударац по средини феноменално је зауставио 21-годишњи голман Камеруна Жозеф Ондоа, ђак Баселонине школе фудбала, сада члан Севиљиног другог тима и нови миљеник нације.

Нападач Ливерпула Садио Мане требало је да буде играч који ће предводити репрезентацију Сенегала далеко на Афричком купу нација, међутим, његов промашај са беле тачке коштао их је пласмана у полуфинале. Заправо, одбрана фантастичног Фабриса Ондое, 21-годишњег голмана Камеруна и Б тима Севиље, раније Барселоне...

Флешбек на 2002. годину. У финалу Сенегал против Камеруна. Без голова у регуларном току меча. Без голова у продужецима. И победа Камеруна на пенале. Тада са 3:2. Последњи пенал за Сенегал тада је извео Алиу Сисе. Сада селектор Сенегала. Поново је проживљавао свој најгори кошмар. Садио Мане му је правио друштво. Венсан Абубакар је имао прост задатак. Његов шут одвео је Камерун у полуфинале.

После 0:0, Камерунци су боље изводили пенале (5:4) и пласирали се међу четири најбоље афричке репрезентавције на турниру у Габону.

Иако је Сенегал током већег дела меча био бољи и опаснији ривал...

Током 120 минута игре највише су показали голмани Абдулаје Диало (Сенегал) и Фабрис Ондоа (Камерун). Први се истакао одличном реакцијом у 106. минуту, када је Зуа шутирао искоса са леве стране, из близине. На другој страни, Ондоа је са две интервенције у минутима који су претходили продужецима, сачувао нерешен резултат, одбранивши шутеве Мусе Соа.

А, онда је у петој серији пенала зауставио шут Манеа и одвео своју репрезентацију у полуфинале, где се нешто раније пласирала и Буркина Фасо.

Сенегал иде кући, Камерун у полуфинале у коме ће за противника имати бољег из недељног дуела Конга и Гане. У полуфиналу је и Буркина Фасо, последњег учесника завршних борби за медаљу даће окршај Египта и Марока.

ЧЕТВРТФИНАЛЕ:

Буркина Фасо - Тунис 2:0 (0:0)
Сенегал - Камерун пеналима 4:5 (0:0)

недеља:

ДР Конго - Гана 17.00
Египат - Мароко 20.00

ПОЛУФИНАЛЕ:

Буркина Фасо - Египат/Мароко
Камерун - ДР Конго/Гана

МЕЧ ЗА 3. МЕСТО: 4. фебруара
ФИНАЛЕ: 5. фебруара

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар