KAN: Mane "mašio" polufinale sa "kreča"!

Jedan od derbija četvrtfinala Afričkog kupa nacija rešen udarcima sa bele tačke. Sadio Mane najtužniji čovek u Senegalu! Kamerun prošao na penale! Žozef Ondoa junak!

Fudbal 28.01.2017 | 23:31
KAN: Mane "mašio" polufinale sa "kreča"!
Obično tako biva. Setite se samo Roberta Bađa 1994. ili još ranije Dragana Piksija Stojkovića... Primera je bezbroj. Penali su lutrija. Neretko se dešava da baš oni najveći znalci s loptom izrastu u tragičare. A Sadio Mane je nesumnjivo najveća zvezda reprezentacije Senegala. Večeras je, međutim, verovatno najtužniji čovek u zemlji. Jer as Liverpula promašio je penal u petoj seriji polufinalnog sudara na Afričkom kupu nacija i dozvolio Kamerunu da prođe među četiri najbolja na Crnom kontinentu. U regularnih 90 mintua bez golova, bez golova i posle produžetaka i onda 5:4 u penal seriji u kojoj su Kamerunci bili nepogrešivi.

Redom su pogađali Kalidu Kulibali, Benamin Mukanđo, pa Kara Mbođ, Ambroz Ojongo, Musa Sou, Adolf Teikeu, Anri Seve, Žake Zua i onda je došao red na Sadija Manea... Prišao je lopti sa više samopouzdanja od prethodnika, ali... Njegov udarac po sredini fenomenalno je zaustavio 21-godišnji golman Kameruna Žozef Ondoa, đak Baselonine škole fudbala, sada član Seviljinog drugog tima i novi miljenik nacije.

Napadač Liverpula Sadio Mane trebalo je da bude igrač koji će predvoditi reprezentaciju Senegala daleko na Afričkom kupu nacija, međutim, njegov promašaj sa bele tačke koštao ih je plasmana u polufinale. Zapravo, odbrana fantastičnog Fabrisa Ondoe, 21-godišnjeg golmana Kameruna i B tima Sevilje, ranije Barselone...

Flešbek na 2002. godinu. U finalu Senegal protiv Kameruna. Bez golova u regularnom toku meča. Bez golova u produžecima. I pobeda Kameruna na penale. Tada sa 3:2. Poslednji penal za Senegal tada je izveo Aliu Sise. Sada selektor Senegala. Ponovo je proživljavao svoj najgori košmar. Sadio Mane mu je pravio društvo. Vensan Abubakar je imao prost zadatak. Njegov šut odveo je Kamerun u polufinale.

Posle 0:0, Kamerunci su bolje izvodili penale (5:4) i plasirali se među četiri najbolje afričke reprezentavcije na turniru u Gabonu.

Iako je Senegal tokom većeg dela meča bio bolji i opasniji rival...

Tokom 120 minuta igre najviše su pokazali golmani Abdulaje Dialo (Senegal) i Fabris Ondoa (Kamerun). Prvi se istakao odličnom reakcijom u 106. minutu, kada je Zua šutirao iskosa sa leve strane, iz blizine. Na drugoj strani, Ondoa je sa dve intervencije u minutima koji su prethodili produžecima, sačuvao nerešen rezultat, odbranivši šuteve Muse Soa.

A, onda je u petoj seriji penala zaustavio šut Manea i odveo svoju reprezentaciju u polufinale, gde se nešto ranije plasirala i Burkina Faso.

Senegal ide kući, Kamerun u polufinale u kome će za protivnika imati boljeg iz nedeljnog duela Konga i Gane. U polufinalu je i Burkina Faso, poslednjeg učesnika završnih borbi za medalju daće okršaj Egipta i Maroka.

ČETVRTFINALE:

Burkina Faso - Tunis 2:0 (0:0)
Senegal - Kamerun penalima 4:5 (0:0)

nedelja:

DR Kongo - Gana 17.00
Egipat - Maroko 20.00

POLUFINALE:

Burkina Faso - Egipat/Maroko
Kamerun - DR Kongo/Gana

MEČ ZA 3. MESTO: 4. februara
FINALE: 5. februara

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar