Шта желе Изетбеговић и Човић од Српске?

Нове тензије на помолу у БиХ. Хрватски члан Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а каже да је вријеме за реорганизацију БиХ. Бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА, према писању ЕуроБлица намјерава да преко Уставног суда БиХ оспори назив Република Српска. Додик се не оглашава. Из СДС-а јасни – реорганизација не долази у обзир. Из НДП-а су одговорили на Изетбеговићеве наводне замисли. Кажу да би се тиме произвела нова нестабилност.

Босна и Херцеговина 28.01.2017 | 21:02
Шта желе Изетбеговић и Човић од Српске?
У БиХ се, како ствари стоје, спрема нови талас политичких превирања. Први Хрват у БиХ би да реорганизује Босну и Херцеговину. Тиме је Човић подржао хрватског европарламентарца Тонина Пицуле који је рекао да БиХ треба, такорећи прекројити по начелима федерализације.

"Мислим да је крајње вријеме да се тај процес (реорганизације) заврши, да се стално не држимо таоцима лоше организације која не може да одговори нашим настојањима, прије свега када је ријеч о евроатлантским интеграцијама", навео је Човић.

И предсједник Хрватског народног сабора БиХ Божо Љубић жели исто. Трајни циљ Хрвата у БиХ по његовом мишљењу је административно територијална реорганизација. Она ће, истакао је он, укључивати и федералну јединицу с хрватском већином.

Човићева идеја не може проћи, јасна је шефица Клуба СДС-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић.

"Не долази у обзир било какво отварање територијалне и уставне реорганизације БиХ. ФБиХ је настала стварањем муслиманско-хрватске федерације кроз Вашингтонски мировни споразум. Ако Човић има нека незадовољства треба да их рјешава у оквиру Вашингтонског мировног споразума", истакла је Пандуревићева за БН телевизију.

Први човјек Републике Српске се није огласио. То, бар како тврди Пандуревићева не умањује његову улогу у цијелој причи. Напротив.

"Оно што у овој ситуацији брине, јесте што се предсједник Српске Милорад Додик до дана данашњег није одрекао свог потписа на Прудски споразум којим подржава четири федералне јединице. Подсјетићу да је Човић изјавио да би у хрватску територијалну јединицу ушла и Посавина. Дакле он има аспирације и према територији Републике Српске. Господина Додика позивамо да се одрекне Прудског мировног споразума и да заиста штити интересе Републике Српске, осим што је агент хрватских интереса у БиХ и региону", јасна је Пандуревићева.

Не мирује ни први Бошњак у БиХ. Према изворима ЕуроБлица, Изетбеговић млађи се спрема да поднесе нову апелацију Уставном суду БиХ у вези са обиљежавањем Дана Републике, али и да оспори назив Република Српска. ЕуроБлиц незванично сазнаје да је у Изетбеговићевом оптицају име "Република Срба, Бошњака и Хрвата".

На наводне Изетбеговићеве замисли реаговали су из НДП-а. Њихов посланик у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ Момчило Новаковић такву иницијативу оцјењује неприхватљивом..

"Ако би се Уставни суд и дрзнуо и ишао до те мјере, већу штету ће имати БиХ него Република Српска. НДП у оваквом развоју догађаја ће изаћи из парламентарне већине и бојим се да СДА више неће имати партнера међу српским странкама за формирање власти", јасан је Новаковић.

Новаковић је подвукао да и ако дође до Изетбеговићеве апелације она ће бити одраз лоше политичке ситуације у ФБиХ и прије свега у СДА.



(БН телевизија)

Коментари / 59

Оставите коментар
Name

Игор

28.01.2017 20:11

Па ста је то тамо ? Неце,неце па стане .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

28.01.2017 20:51

Па тако је од вајкада. Да је другације, не би ваљало!

Name

Класицна фередрација

28.01.2017 22:24

Као сто сви видимо БиХ не функционисе. А, сто је најгоре, нема никаквих изгледа да це се ситуација поправити. Сви су незадовољни. Реорганизација це морати доци прије или послије. Рјесења сигурно постоје боља од садасњег. Рецимо засто не створити три федералне јединице, гдје це највеци дио власти бити у надлезности федералних јединица. Неко це реци "то су даље националне подјеле". Ама људи ми смо се вец национално подијелили. Тако нико никог не би могао оптузивати за економско тлацење. На другој страни напримјер, уставно забранити федералним јединицама да се за првих 100 година не могу одвојити, изузев ако са тиме нису све три јединице сагласне. БиХ као дрзава би била децентрализована. Постојале би заједницке надлезности попут: Иностраних послова, царине, одбране и слицно. За 100 година би се много тога промијенуло. Досле би мозда неке нове неоптерецене снаге које би мозда све радиле другације и боље. За сада једино видимо да не иде, и да су нам сансе за успјех веома лосе. Овако се моземо у недоглед мрцварити, а дрзава нам никако неце ојацати. Никад нико није направио дрзаву на силу. То нису могли ни комунисти, а ми понајмање.

Name

Благоје

29.01.2017 03:48

Нема ништа од тог , сва тројица дувају у исти рог ,њихов договор да опстану на власти.

Name

лијан

29.01.2017 09:09

Све странке растурити!!!!!!

Name

з.клас.фед.

29.01.2017 09:30

И то је твоје мисљење да због ТРИ неотесана типа немозе дрзава опстати па зар није лаксе та три дебила срозати него дрзаву у цјелини.

Name

др

28.01.2017 20:14

Престаните да слуђујете народ на свим странама. Срамота шта радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли је то треба

30.01.2017 13:27

Сваком његово и циста рацун

Name

ријец

28.01.2017 20:15

Цовиц? То је један велики демагог, и мислим да је нацуо да се и њему несто слицно спрема као Додику. Бакир? Сигуран сам да неце тразити укидање Републике Српске јер тај назив је јасно и гласно написан и потписан у Даyтонском споразуму, тако да би то било политицко самоубиство, јер нема тог суда на свијету који би назив Републике Српска побио. Друго, Бакир никада није тразио да се укине Република Српска, вец само да се постују босњацки становници у њој. Цовиц је проблем. Он никада није ту тероију заговарао, вец само територију. И прије це он урусити БиХ, него Додик и Бакир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

28.01.2017 20:51

Аууууу , ево га науцник медју нама незналицама и доколицарима.

Name

xман

28.01.2017 21:14

Босњаци у РС имају сва права која су им уставом загарантована, а која права имају Срби у Федерацији? Право да буду мањина умјесто констотутиван народ јел?

Name

Ре

28.01.2017 22:43

Не знам ста вам је, само будале би подрзале његово оспоравање имена РС јер то је гурање земље у распад. То вам казем као Босњак јер нисмо луди. Не зелимо отцјепљење али исто тако и не тразимо укидање РС.

Name

ре игор

29.01.2017 05:06

а да цујемо од тебе коју паметну???

Name

р

29.01.2017 09:33

То је тацно Цовиц тески лисац подмукле фаце,гори од ове друге двојице.

Name

Ре xман

29.01.2017 20:16

Само овом xману да одговорим, казес Босњаци имају сва права у РС? А ста је са забраном да дјеца уце босански језик у сколама и негирање постојања босанског језика?

Name

Мислим-Ман

31.01.2017 19:26

Ма Шта ће вам босански, српски или хрватски, учите страни неки, требаце вам, а ионако ћеми сви скупа бити мањина доле, можда Арапски кинески или руски буде "конститутивни" језик... живјели , и добродошли у иностранство, што сјеверније то вам је боље, поздрав

Name

Бања Лука

28.01.2017 20:21

Договор Додик,Човић,Изетбеговић-дизање тензија-скретање са њиховог криминала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стратегиц

28.01.2017 22:12

Неко им шапуће шта да раде, а они то као вјерни пси раде.

Name

Три брата

28.01.2017 20:44

Свака вам част другови мили, одлично сте одиграли договорено, капетан Драган о федерализацији, Бакир бег о новој апелацији о мојој републици, сад ће мој 'тић Иванић узвратити, Вучић ће забранити писање Курира о мојим пријатељима, ја ћу поменути успут Бакетову Себију "лекарку", он мени моју Жељку и Снежу на инаугурацији и тако у недоглед. Нама капа у џеп, Кормакова .изди, народ се медјусобно карамарише а нас три брата опет спашени, природно. Хај живјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

28.01.2017 20:52

Драган Човић је потпуно у праву БиХ треба реорганизовати на тај начин што би се БиХ поделила на четири дела и то:РС-а и још неки градови из ФБиХ да јој се припоје,Хрватска Херцег-Босна,муслимански део средња Босна и Аутономна област западна Босна Фихрет Абдић наш савезник и велики пријатељ Српског народа у РС-ој.То је предлог као најбоље решење за целу БиХ са тим би се постигло коначно и трајно решење у читавој БиХ и само то би довело до трајног мира и просперитета у БиХ.То је и једини и прави пут.Иначе ово што прича Бакир поручио би му следеће слушај Бакире: ми Срби никад не мењамо своје име и презиме ,ни веру ни нацију,ни смо то радили ни кад нам је било најтеже ни за време: Турске окупације,ни за време Аустроугарске,ни за време окупације трећег рајха,па ни за време НАТО бомбардовања,а камоли сада да нас ви бошњаци натерате на то.Ми нисмо као ви бошњаци да стално мењамо веру и нацију кад год нас неко са стране притисне или понуди нам новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2017 22:44

Теби да је да РС остане недирнута и јос да вам дамо неке градове? Хаха па ти си луд.

Name

92-95

28.01.2017 20:53

Видјели смо ста хоце у току рата кадаа ссу везали застааве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

карамба

29.01.2017 12:13

Управо тако и сада нека раде са том својом творевином федерацијом ста им воља.Нас из РС нека не дирају,па правите кантоне,федералне јединице ма ста вас воља радите али унутар федерације.

Name

Ре

29.01.2017 20:18

Знате ста, тако смо и ми 92 говорили да нас не дирате па ви цацкали. Мозда сад и ми кренемо цацкат хбг треба несто и вратит и наплатит. Не вјерујем искрено и нисам за то, али вам намјерно то овако казем да се мало присјетите.

Name

Ре ре

30.01.2017 10:30

Ништа ви сами нисте постигли...све ваше побједе су заслугом из иностранства.

Name

Петар

28.01.2017 20:54

Три конститутивна народа, три федералне јединице , нема угрозавања и оспоравања Републике Српске као ни оспоравања друге двије Федералне јединице како гот да се зову, нема оспоравања дрзаве БиХ и пријетње сецесијом и мирна Босна и Херцеговина. Па зар је ово теско договорити. Једна куца са три спрата и три брата.Сваки брат има спрат али је куца заједницка. Срдацан поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Петар

28.01.2017 21:10

...ал то знаци федерализација на нивоу БиХ...хрватима Посавина...босњацима истоцна Босна...србима Дрвар...Ливно...Грахово...али ти то неподрзавас...вец да се ми у Федерацији дјелимо...е бас си наиван кад мислис да смо ми наивни...једина опција је градјанска БиХ са опстинама...једна дрзава три брата...ааа Петре...

Name

карамба

29.01.2017 12:18

Па сто сте закували.Све смо то имали.Полако али сигурно се губите.Криза идентитета је зајебана ствар и тако цете и проци ко мусица у затвореној тегли лети на све стране а излаза нема.

Name

Ре карамба

29.01.2017 20:19

Каква криза идентитета? Ција?

Name

Човјек

28.01.2017 21:21

Еуро Блиц пусти лазњака а у БиХ се ухвате за вратове. Лажна вијест да се не прича о стварним проблемима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

28.01.2017 21:25

Цовиц , Бакир И Додик , тек када ови људи оду са политицке сцене моземо се надати нецему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.01.2017 21:27

Ма, растурати ту наказу од државе. па зид између! Какав суживот? С ким?! Ако није могло у Југославији, што би то исто могло у БиХ? Добар развод је увек бољи од лошег брака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2017 22:46

Ти Драгане не зивис овдје то је јасно.

Name

за драган

28.01.2017 23:27

Спавас по порталима.

Name

Дамир

28.01.2017 23:51

растурио си ти себи мозак друг

Name

ре

29.01.2017 02:18

Развод него шта

Name

РЕ

29.01.2017 06:01

Лупа човјек из сусједства,као и до сада.

Name

Драган

29.01.2017 08:49

Грешите, синци, грешите... Ту сам ја, и ту сам био кад је требало. ;-)

Name

АЉО

28.01.2017 21:36

ЈЕДАН АЛИЈА АБЛЕКНО А ОСТАО ГОРИ АЛИЈА НЕЦЕ ИВЕР ОД КЛАДЕ ОПАМЕТИТЕ СЕ СРБИ ОПРЕЗНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре?

28.01.2017 21:56

Посавина Хрватима и мирна Босна. Ок?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ој 'рвати

29.01.2017 10:04

Па имате Орашје и Домаљевац. Вратите Книн

Name

Кобра

28.01.2017 22:10

Па господо свију религија, сви смо ми исти , И Изетбеговиц, И Цовиц И Додик. БИТИ У МЕДУ А МЕД НЕ ЛИЗАТ, ТАКВИ СМО СВИ БАЛКАНЦИ. Само ова тројца, они су само дрвене фигуре с којим неко управља,Само док не доде сколован кадар И неповеде ову земљу у јаку економску И стабилну будуцност, ми цемо бити упаљац за ратове И нестабилност

ОДГОВОРИТЕ
Name

мелтинг поинт

28.01.2017 22:58

Колико ја могу видим, није добро, не мозе бити добро, и неце бити добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

28.01.2017 23:00

Цуди ме да Бакиру јос није пало на памет да затрази промјену имена Сарајева у Сарај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако нам и треба

28.01.2017 23:11

Нико не ставља у први план економију, незапосленост и тешку неимаштину. Њих тројица су се ухватила млаћења празне сламе и бацања прашине народу у очи тако да нам најбитније ствари остају на маргини а ми се стално бавимо политиком из деведесетих година. Јадни смо ми народи (мислим на сва три већинска у БиХ) кога смо бирали, кога подржавамо али смо, на крају крајева, тако и заслужули. Сами смо тражили- сами и добили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клаудио Раниери

28.01.2017 23:28

Де богати изадји Новаковицу да Додо и Спирке удју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фидел

29.01.2017 01:35

Једу *овна ко и досад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

29.01.2017 06:39

Народе стоко! Видите ли ста ови цобани раде од нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дели Бој

29.01.2017 07:32

Насем Баји попапила маца језик па сад само шути а да је прије знао некад бар засутити а не глумити Путина .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасам

29.01.2017 07:43

Бакир неће поднијети ту апелацију, то је чиста шпекулација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин БиХ

29.01.2017 07:57

Ма незнам како то други виде, али стварно када погледам феце ових трију лидера у БиХ све ми се огади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАС

29.01.2017 09:06

Зна се ста Цовиц зели са федерацијом само,а Бакир сумњам да зна ста зели сам са собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треци ентитет

29.01.2017 12:33

Хоцемо Херцег-Босну и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дел Боy

29.01.2017 16:46

И ми Лику, Кордун и Банију, Книн, људе побијене у Јасеновцу, да избришемо резултате Олује....

Name

нн

29.01.2017 17:30

Биће вруће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

30.01.2017 12:23

Треба донијети закон да ова тројица оду у пм да народ мало продисе.Умјесто да се држава направи једноставнијом сто знаци да мање кошта градјане и порезнике они је хоце јос сложенијом направити и скупљам.са 3.5 милона градјана мозе један цовијек управљати јер је то већи просјечан град . Укинути толика министарства, министре....то кошта у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхил

30.01.2017 14:27

Зашто Додик не тражи за Србе у хрватској или барем у Грахову и Дрвару исто оно што тражи за Драганове католике ? Исте оне католике који су побили , прогнали , попалили од Книна па до Грахова све српско што им је пало у руке ? Зар Срби нису твој народ Милораде па се за њих не бринеш или су то усташе ? Одабери Миле и сви ви који за њега гласате питајте себе и погледајте за кога се он брине !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напредњак

30.01.2017 15:55

Када Срби добију назад своју територију у Српској Крајини, онда можемо сјести да разговарамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто

31.01.2017 08:07

Они желе ИСТО, сто зели и Додик-УНИШТЕЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ