Šta žele Izetbegović i Čović od Srpske?

Nove tenzije na pomolu u BiH. Hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a kaže da je vrijeme za reorganizaciju BiH. Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA, prema pisanju EuroBlica namjerava da preko Ustavnog suda BiH ospori naziv Republika Srpska. Dodik se ne oglašava. Iz SDS-a jasni – reorganizacija ne dolazi u obzir. Iz NDP-a su odgovorili na Izetbegovićeve navodne zamisli. Kažu da bi se time proizvela nova nestabilnost.

Bosna i Hercegovina 28.01.2017 | 21:02
Šta žele Izetbegović i Čović od Srpske?
U BiH se, kako stvari stoje, sprema novi talas političkih previranja. Prvi Hrvat u BiH bi da reorganizuje Bosnu i Hercegovinu. Time je Čović podržao hrvatskog evroparlamentarca Tonina Picule koji je rekao da BiH treba, takoreći prekrojiti po načelima federalizacije.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se taj proces (reorganizacije) završi, da se stalno ne držimo taocima loše organizacije koja ne može da odgovori našim nastojanjima, prije svega kada je riječ o evroatlantskim integracijama", naveo je Čović.

I predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić želi isto. Trajni cilj Hrvata u BiH po njegovom mišljenju je administrativno teritorijalna reorganizacija. Ona će, istakao je on, uključivati i federalnu jedinicu s hrvatskom većinom.

Čovićeva ideja ne može proći, jasna je šefica Kluba SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

"Ne dolazi u obzir bilo kakvo otvaranje teritorijalne i ustavne reorganizacije BiH. FBiH je nastala stvaranjem muslimansko-hrvatske federacije kroz Vašingtonski mirovni sporazum. Ako Čović ima neka nezadovoljstva treba da ih rješava u okviru Vašingtonskog mirovnog sporazuma", istakla je Pandurevićeva za BN televiziju.

Prvi čovjek Republike Srpske se nije oglasio. To, bar kako tvrdi Pandurevićeva ne umanjuje njegovu ulogu u cijeloj priči. Naprotiv.

"Ono što u ovoj situaciji brine, jeste što se predsjednik Srpske Milorad Dodik do dana današnjeg nije odrekao svog potpisa na Prudski sporazum kojim podržava četiri federalne jedinice. Podsjetiću da je Čović izjavio da bi u hrvatsku teritorijalnu jedinicu ušla i Posavina. Dakle on ima aspiracije i prema teritoriji Republike Srpske. Gospodina Dodika pozivamo da se odrekne Prudskog mirovnog sporazuma i da zaista štiti interese Republike Srpske, osim što je agent hrvatskih interesa u BiH i regionu", jasna je Pandurevićeva.

Ne miruje ni prvi Bošnjak u BiH. Prema izvorima EuroBlica, Izetbegović mlađi se sprema da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, ali i da ospori naziv Republika Srpska. EuroBlic nezvanično saznaje da je u Izetbegovićevom opticaju ime "Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata".

Na navodne Izetbegovićeve zamisli reagovali su iz NDP-a. Njihov poslanik u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković takvu inicijativu ocjenjuje neprihvatljivom..

"Ako bi se Ustavni sud i drznuo i išao do te mjere, veću štetu će imati BiH nego Republika Srpska. NDP u ovakvom razvoju događaja će izaći iz parlamentarne većine i bojim se da SDA više neće imati partnera među srpskim strankama za formiranje vlasti", jasan je Novaković.

Novaković je podvukao da i ako dođe do Izetbegovićeve apelacije ona će biti odraz loše političke situacije u FBiH i prije svega u SDA.



(BN televizija)

Komentari / 59

Ostavite komentar
Name

Igor

28.01.2017 20:11

Pa sta je to tamo ? Nece,nece pa stane .

ODGOVORITE
Name

Tito

28.01.2017 20:51

Pa tako je od vajkada. Da je drugacije, ne bi valjalo!

Name

Klasicna feredracija

28.01.2017 22:24

Kao sto svi vidimo BiH ne funkcionise. A, sto je najgore, nema nikakvih izgleda da ce se situacija popraviti. Svi su nezadovoljni. Reorganizacija ce morati doci prije ili poslije. Rjesenja sigurno postoje bolja od sadasnjeg. Recimo zasto ne stvoriti tri federalne jedinice, gdje ce najveci dio vlasti biti u nadleznosti federalnih jedinica. Neko ce reci "to su dalje nacionalne podjele". Ama ljudi mi smo se vec nacionalno podijelili. Tako niko nikog ne bi mogao optuzivati za ekonomsko tlacenje. Na drugoj strani naprimjer, ustavno zabraniti federalnim jedinicama da se za prvih 100 godina ne mogu odvojiti, izuzev ako sa time nisu sve tri jedinice saglasne. BiH kao drzava bi bila decentralizovana. Postojale bi zajednicke nadleznosti poput: Inostranih poslova, carine, odbrane i slicno. Za 100 godina bi se mnogo toga promijenulo. Dosle bi mozda neke nove neopterecene snage koje bi mozda sve radile drugacije i bolje. Za sada jedino vidimo da ne ide, i da su nam sanse za uspjeh veoma lose. Ovako se mozemo u nedogled mrcvariti, a drzava nam nikako nece ojacati. Nikad niko nije napravio drzavu na silu. To nisu mogli ni komunisti, a mi ponajmanje.

Name

Blagoje

29.01.2017 03:48

Nema ništa od tog , sva trojica duvaju u isti rog ,njihov dogovor da opstanu na vlasti.

Name

lijan

29.01.2017 09:09

Sve stranke rasturiti!!!!!!

Name

z.klas.fed.

29.01.2017 09:30

I to je tvoje misljenje da zbog TRI neotesana tipa nemoze drzava opstati pa zar nije lakse ta tri debila srozati nego drzavu u cjelini.

Name

др

28.01.2017 20:14

Престаните да слуђујете народ на свим странама. Срамота шта радите.

ODGOVORITE
Name

Da li je to treba

30.01.2017 13:27

Svakom njegovo i cista racun

Name

rijec

28.01.2017 20:15

Covic? To je jedan veliki demagog, i mislim da je nacuo da se i njemu nesto slicno sprema kao Dodiku. Bakir? Siguran sam da nece traziti ukidanje Republike Srpske jer taj naziv je jasno i glasno napisan i potpisan u Daytonskom sporazumu, tako da bi to bilo politicko samoubistvo, jer nema tog suda na svijetu koji bi naziv Republike Srpska pobio. Drugo, Bakir nikada nije trazio da se ukine Republika Srpska, vec samo da se postuju bosnjacki stanovnici u njoj. Covic je problem. On nikada nije tu teroiju zagovarao, vec samo teritoriju. I prije ce on urusiti BiH, nego Dodik i Bakir.

ODGOVORITE
Name

Igor

28.01.2017 20:51

Auuuuu , evo ga naucnik medju nama neznalicama i dokolicarima.

Name

xman

28.01.2017 21:14

Bosnjaci u RS imaju sva prava koja su im ustavom zagarantovana, a koja prava imaju Srbi u Federaciji? Pravo da budu manjina umjesto konstotutivan narod jel?

Name

Re

28.01.2017 22:43

Ne znam sta vam je, samo budale bi podrzale njegovo osporavanje imena RS jer to je guranje zemlje u raspad. To vam kazem kao Bosnjak jer nismo ludi. Ne zelimo otcjepljenje ali isto tako i ne trazimo ukidanje RS.

Name

re igor

29.01.2017 05:06

a da cujemo od tebe koju pametnu???

Name

r

29.01.2017 09:33

To je tacno Covic teski lisac podmukle face,gori od ove druge dvojice.

Name

Re xman

29.01.2017 20:16

Samo ovom xmanu da odgovorim, kazes Bosnjaci imaju sva prava u RS? A sta je sa zabranom da djeca uce bosanski jezik u skolama i negiranje postojanja bosanskog jezika?

Name

Mislim-Man

31.01.2017 19:26

Ma Šta će vam bosanski, srpski ili hrvatski, učite strani neki, trebace vam, a ionako ćemi svi skupa biti manjina dole, možda Arapski kineski ili ruski bude "konstitutivni" jezik... živjeli , i dobrodošli u inostranstvo, što sjevernije to vam je bolje, pozdrav

Name

Banja Luka

28.01.2017 20:21

Dogovor Dodik,Čović,Izetbegović-dizanje tenzija-skretanje sa njihovog kriminala

ODGOVORITE
Name

Strategic

28.01.2017 22:12

Neko im šapuće šta da rade, a oni to kao vjerni psi rade.

Name

Tri brata

28.01.2017 20:44

Svaka vam čast drugovi mili, odlično ste odigrali dogovoreno, kapetan Dragan o federalizaciji, Bakir beg o novoj apelaciji o mojoj republici, sad će moj 'tić Ivanić uzvratiti, Vučić će zabraniti pisanje Kurira o mojim prijateljima, ja ću pomenuti usput Baketovu Sebiju "lekarku", on meni moju Željku i Snežu na inauguraciji i tako u nedogled. Nama kapa u džep, Kormakova .izdi, narod se medjusobno karamariše a nas tri brata opet spašeni, prirodno. Haj živjeli!

ODGOVORITE
Name

Dragutin

28.01.2017 20:52

Dragan Čović je potpuno u pravu BiH treba reorganizovati na taj način što bi se BiH podelila na četiri dela i to:RS-a i još neki gradovi iz FBiH da joj se pripoje,Hrvatska Herceg-Bosna,muslimanski deo srednja Bosna i Autonomna oblast zapadna Bosna Fihret Abdić naš saveznik i veliki prijatelj Srpskog naroda u RS-oj.To je predlog kao najbolje rešenje za celu BiH sa tim bi se postiglo konačno i trajno rešenje u čitavoj BiH i samo to bi dovelo do trajnog mira i prosperiteta u BiH.To je i jedini i pravi put.Inače ovo što priča Bakir poručio bi mu sledeće slušaj Bakire: mi Srbi nikad ne menjamo svoje ime i prezime ,ni veru ni naciju,ni smo to radili ni kad nam je bilo najteže ni za vreme: Turske okupacije,ni za vreme Austrougarske,ni za vreme okupacije trećeg rajha,pa ni za vreme NATO bombardovanja,a kamoli sada da nas vi bošnjaci naterate na to.Mi nismo kao vi bošnjaci da stalno menjamo veru i naciju kad god nas neko sa strane pritisne ili ponudi nam novac.

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2017 22:44

Tebi da je da RS ostane nedirnuta i jos da vam damo neke gradove? Haha pa ti si lud.

Name

92-95

28.01.2017 20:53

Vidjeli smo sta hoce u toku rata kadaa ssu vezali zastaave.

ODGOVORITE
Name

karamba

29.01.2017 12:13

Upravo tako i sada neka rade sa tom svojom tvorevinom federacijom sta im volja.Nas iz RS neka ne diraju,pa pravite kantone,federalne jedinice ma sta vas volja radite ali unutar federacije.

Name

Re

29.01.2017 20:18

Znate sta, tako smo i mi 92 govorili da nas ne dirate pa vi cackali. Mozda sad i mi krenemo cackat hbg treba nesto i vratit i naplatit. Ne vjerujem iskreno i nisam za to, ali vam namjerno to ovako kazem da se malo prisjetite.

Name

Re re

30.01.2017 10:30

Ništa vi sami niste postigli...sve vaše pobjede su zaslugom iz inostranstva.

Name

Petar

28.01.2017 20:54

Tri konstitutivna naroda, tri federalne jedinice , nema ugrozavanja i osporavanja Republike Srpske kao ni osporavanja druge dvije Federalne jedinice kako got da se zovu, nema osporavanja drzave BiH i prijetnje secesijom i mirna Bosna i Hercegovina. Pa zar je ovo tesko dogovoriti. Jedna kuca sa tri sprata i tri brata.Svaki brat ima sprat ali je kuca zajednicka. Srdacan pozdrav.

ODGOVORITE
Name

re Petar

28.01.2017 21:10

...al to znaci federalizacija na nivou BiH...hrvatima Posavina...bosnjacima istocna Bosna...srbima Drvar...Livno...Grahovo...ali ti to nepodrzavas...vec da se mi u Federaciji djelimo...e bas si naivan kad mislis da smo mi naivni...jedina opcija je gradjanska BiH sa opstinama...jedna drzava tri brata...aaa Petre...

Name

karamba

29.01.2017 12:18

Pa sto ste zakuvali.Sve smo to imali.Polako ali sigurno se gubite.Kriza identiteta je zajebana stvar i tako cete i proci ko musica u zatvorenoj tegli leti na sve strane a izlaza nema.

Name

Re karamba

29.01.2017 20:19

Kakva kriza identiteta? Cija?

Name

Čovjek

28.01.2017 21:21

Euro Blic pusti laznjaka a u BiH se uhvate za vratove. Lažna vijest da se ne priča o stvarnim problemima.

ODGOVORITE
Name

BiH

28.01.2017 21:25

Covic , Bakir I Dodik , tek kada ovi ljudi odu sa politicke scene mozemo se nadati necemu

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.01.2017 21:27

Ma, rasturati tu nakazu od države. pa zid između! Kakav suživot? S kim?! Ako nije moglo u Jugoslaviji, što bi to isto moglo u BiH? Dobar razvod je uvek bolji od lošeg braka.

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2017 22:46

Ti Dragane ne zivis ovdje to je jasno.

Name

za dragan

28.01.2017 23:27

Spavas po portalima.

Name

Damir

28.01.2017 23:51

rasturio si ti sebi mozak drug

Name

re

29.01.2017 02:18

Razvod nego šta

Name

RE

29.01.2017 06:01

Lupa čovjek iz susjedstva,kao i do sada.

Name

Dragan

29.01.2017 08:49

Grešite, sinci, grešite... Tu sam ja, i tu sam bio kad je trebalo. ;-)

Name

ALJO

28.01.2017 21:36

JEDAN ALIJA ABLEKNO A OSTAO GORI ALIJA NECE IVER OD KLADE OPAMETITE SE SRBI OPREZNO

ODGOVORITE
Name

Re?

28.01.2017 21:56

Posavina Hrvatima i mirna Bosna. Ok?

ODGOVORITE
Name

oj 'rvati

29.01.2017 10:04

Pa imate Orašje i Domaljevac. Vratite Knin

Name

Kobra

28.01.2017 22:10

Pa gospodo sviju religija, svi smo mi isti , I Izetbegovic, I Covic I Dodik. BITI U MEDU A MED NE LIZAT, TAKVI SMO SVI BALKANCI. Samo ova trojca, oni su samo drvene figure s kojim neko upravlja,Samo dok ne dode skolovan kadar I nepovede ovu zemlju u jaku ekonomsku I stabilnu buducnost, mi cemo biti upaljac za ratove I nestabilnost

ODGOVORITE
Name

melting point

28.01.2017 22:58

Koliko ja mogu vidim, nije dobro, ne moze biti dobro, i nece biti dobro.

ODGOVORITE
Name

Logika

28.01.2017 23:00

Cudi me da Bakiru jos nije palo na pamet da zatrazi promjenu imena Sarajeva u Saraj.

ODGOVORITE
Name

Tako nam i treba

28.01.2017 23:11

Niko ne stavlja u prvi plan ekonomiju, nezaposlenost i tešku neimaštinu. Njih trojica su se uhvatila mlaćenja prazne slame i bacanja prašine narodu u oči tako da nam najbitnije stvari ostaju na margini a mi se stalno bavimo politikom iz devedesetih godina. Jadni smo mi narodi (mislim na sva tri većinska u BiH) koga smo birali, koga podržavamo ali smo, na kraju krajeva, tako i zaslužuli. Sami smo tražili- sami i dobili.

ODGOVORITE
Name

Klaudio Ranieri

28.01.2017 23:28

De bogati izadji Novakovicu da Dodo i Spirke udju.

ODGOVORITE
Name

Fidel

29.01.2017 01:35

Jedu *ovna ko i dosad

ODGOVORITE
Name

Kiklop

29.01.2017 06:39

Narode stoko! Vidite li sta ovi cobani rade od nas?

ODGOVORITE
Name

Deli Boj

29.01.2017 07:32

Nasem Baji popapila maca jezik pa sad samo šuti a da je prije znao nekad bar zasutiti a ne glumiti Putina .

ODGOVORITE
Name

Jasam

29.01.2017 07:43

Bakir neće podnijeti tu apelaciju, to je čista špekulacija.

ODGOVORITE
Name

građanin BiH

29.01.2017 07:57

Ma neznam kako to drugi vide, ali stvarno kada pogledam fece ovih triju lidera u BiH sve mi se ogadi.

ODGOVORITE
Name

ZNAS

29.01.2017 09:06

Zna se sta Covic zeli sa federacijom samo,a Bakir sumnjam da zna sta zeli sam sa sobom.

ODGOVORITE
Name

Treci entitet

29.01.2017 12:33

Hocemo Herceg-Bosnu i tacka.

ODGOVORITE
Name

Del Boy

29.01.2017 16:46

I mi Liku, Kordun i Baniju, Knin, ljude pobijene u Jasenovcu, da izbrišemo rezultate Oluje....

Name

nn

29.01.2017 17:30

Biće vruće

ODGOVORITE
Name

Tihi

30.01.2017 12:23

Treba donijeti zakon da ova trojica odu u pm da narod malo prodise.Umjesto da se država napravi jednostavnijom sto znaci da manje košta gradjane i poreznike oni je hoce jos složenijom napraviti i skupljam.sa 3.5 milona gradjana moze jedan covijek upravljati jer je to veći prosječan grad . Ukinuti tolika ministarstva, ministre....to košta u pm.

ODGOVORITE
Name

Mile Ronhil

30.01.2017 14:27

Zašto Dodik ne traži za Srbe u hrvatskoj ili barem u Grahovu i Drvaru isto ono što traži za Draganove katolike ? Iste one katolike koji su pobili , prognali , popalili od Knina pa do Grahova sve srpsko što im je palo u ruke ? Zar Srbi nisu tvoj narod Milorade pa se za njih ne brineš ili su to ustaše ? Odaberi Mile i svi vi koji za njega glasate pitajte sebe i pogledajte za koga se on brine !

ODGOVORITE
Name

Naprednjak

30.01.2017 15:55

Kada Srbi dobiju nazad svoju teritoriju u Srpskoj Krajini, onda možemo sjesti da razgovaramo.

ODGOVORITE
Name

Isto

31.01.2017 08:07

Oni žele ISTO, sto zeli i Dodik-UNIŠTENJE.

ODGOVORITE