Колико нас коштају лобирања по свијету?

Истраживачки тим “Истиномјера” анализирао је недавне догађаје у вези са одласком Жељке Цвијановић и Сњежане Додик на инаугурацију Доналда Трампа. Позадина свега јесте да је Република Српска у Сједињене Америчке Државе уложила око 17 милиона долара за лобирање, а да заузврат није добила ништа.

Република Српска 28.01.2017 | 20:01
Колико нас коштају лобирања по свијету?
Осим Канцеларије у Вашингтону коју води Обрад Кесић, који је до сада за своју и плату И плату савјетника инкасирао око 850 хиљада марака.

Република Српске је, предвођена предсједником Милорадом Додиком, у протеклих 9 година, уложила око 17 милиона долара у лобирање у Сједињеним Америчким Државама. До ових сазнања дошао је “Истиномјер”, а на анализу су их потакао недавни одлазак Жељке Цвијановић и Сњежане Додик у САД.

Према наводима “Истиномјера”, предсједник Владе РС и супруга Милорада Додика биле су у зони за посјетиоце приликом инаугурације Доналда Трампа. Осим тога, неименовани саговорник нове америчке администрације са фотографије коју је Цвијановићева послала у Српску, у ствари је савјетник Обрада Кесића: Дрина Властовић - Рајић, наводи “Истиномјер”.

Према наводима, управо је Кесић који води Канцеларију Српске за сарадњу, трговину и инвестиције у Вашингтону и осмислио комплетну фарсу, и око неуспјелог одласка Милорада Додика и око одласка Жељке Цвијановић у Вашингтон.

“Истиномјер” је дошао и до сазнања да је директно из буџета Српске од 2006. године уплаћено скоро 25 милиона марака за лобирање у САД - а из САД у Републици Српској је инвестирано тек 10-так милиона.

Посао фамозног лобирања одрађивала је Канцеларија у Вашингтону под вођством Обрада Кесића и његове савјетнице Дрине. Према наводима “Истиномјера”, до јануара 2017. године Кесић и његова савјетница су кроз плате инкасирали 462 хиљаде долара, односно око 850 хиљада марака.

И само одржавање канцеларије, односно ручкови и пословни састанци посљедњих година коштали су папрено, наводи “Истиномјер”, и то скоро 450 хиљада долара. Занимљиво је да Обрад Кесић у партнерству са Дрином Властовић на истој адреси пријављује и приватну фирму, тврди “Истиномјер”.

Ништа мање нису коштала ни разна представништва Српске по свијету. За представништа и представљање у иностранству, тврди “Истиномјер”, издвојено је чак 42 милиона марака из буџета Републике Српске.



(БН телевизија)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Дамир

28.01.2017 19:17

Само улази Додику ста је 17 милиона ниста хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

тихи поглед

28.01.2017 20:21

Ниста то није, да је се лобирало од 1991 до данас, другације би све на крају било, како су албанци и хрвати просли, лобирали су где ду год стигли, треба наставити и тразити лобисте у цитавом свијету.

Name

кец

28.01.2017 21:16

Србима би боље било да мало лобирају у Русији, у УСА и ЕУ дзаба лобирати, кад они ионако имају своје интересе који су супротни Српским.

Name

Ре кец

29.01.2017 08:37

Па лобирали су. Дошли руски инвеститори и "помогли" нам (рафинерија нафте, глиница....)

Name

Човјек

28.01.2017 20:12

Било је оправдано улагање од 17 Мил$ јер је Додик добио санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

28.01.2017 21:07

Овоме народу који трчи за Додиком не мозе се ниста објаснити без дегенека. А он 'ладно за лобирање троси милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ливе

28.01.2017 21:41

Потражите лобисте на Косову и у Хрватској они су успјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цетковиц у Стуттгарту,

28.01.2017 23:15

Скоро 20 година, не зна три ријеци њемачког. Једино сто ради су узајамне посјете КУД Срба у З. Европи. Фолклорна дружења Срба. И забављање режимске клике кад сврате у Њемачку. У Бечу је отворено исто, шеф неки момак испод 30 година. У Солуну отворили, па угасили након процерданих хиљада КМ. Ово је за озбиљну истрагу. Чуди ме опозиција да то до сад није помињала, иако стока тј. Гласачи не капира, бар да се обзнани и да траже расправу у Скупштини о тим Тзв. представништвима у којима као раде стручњаци, а у суштини су биједни пацови у рупама тј. Канцеларијама које плаћа Народ, а без резултата. Власт би могла за те новце направити коју болницу или отворити још коју јавну кухињу. Овдје је све добро. Народ одобрава, тако му и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

29.01.2017 08:33

Па зашто неко не направи анализу утрошених пара и користи од тих представништава,ако их уопште има? Једина корист до сада како видим су санкције које су САД увеле Додику а самим тим и свима нама. Значи,плаћамо да нам уведу санкције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

29.01.2017 09:08

Супер само тросите ионако незнамо ста це мо са оволиких пара напријед Кесицу само нам се кеси у лице коњи це вуци док не цркну

Name

Лобирање у Израелу

29.01.2017 10:06

Ипак шампион свих представништава је "представништво Републике Српске у Јерусалиму". Уколико неко успије да ступи у контакт са њиме, тај је истински хаџија! Нема му уличне адресе, броја телефона или мејл адресе. На њега се годишње проспе из буџета неких 250 хиљада еура, а ставке инвестиција из Израела или пак туризма из те земље у РС нема. Опозицијо гдје си да се ово рашчисти до краја?

ОДГОВОРИТЕ