Koliko nas koštaju lobiranja po svijetu?

Istraživački tim “Istinomjera” analizirao je nedavne događaje u vezi sa odlaskom Željke Cvijanović i Snježane Dodik na inauguraciju Donalda Trampa. Pozadina svega jeste da je Republika Srpska u Sjedinjene Američke Države uložila oko 17 miliona dolara za lobiranje, a da zauzvrat nije dobila ništa.

Republika Srpska 28.01.2017 | 20:01
Koliko nas koštaju lobiranja po svijetu?
Osim Kancelarije u Vašingtonu koju vodi Obrad Kesić, koji je do sada za svoju i platu I platu savjetnika inkasirao oko 850 hiljada maraka.

Republika Srpske je, predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom, u proteklih 9 godina, uložila oko 17 miliona dolara u lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama. Do ovih saznanja došao je “Istinomjer”, a na analizu su ih potakao nedavni odlazak Željke Cvijanović i Snježane Dodik u SAD.

Prema navodima “Istinomjera”, predsjednik Vlade RS i supruga Milorada Dodika bile su u zoni za posjetioce prilikom inauguracije Donalda Trampa. Osim toga, neimenovani sagovornik nove američke administracije sa fotografije koju je Cvijanovićeva poslala u Srpsku, u stvari je savjetnik Obrada Kesića: Drina Vlastović - Rajić, navodi “Istinomjer”.

Prema navodima, upravo je Kesić koji vodi Kancelariju Srpske za saradnju, trgovinu i investicije u Vašingtonu i osmislio kompletnu farsu, i oko neuspjelog odlaska Milorada Dodika i oko odlaska Željke Cvijanović u Vašington.

“Istinomjer” je došao i do saznanja da je direktno iz budžeta Srpske od 2006. godine uplaćeno skoro 25 miliona maraka za lobiranje u SAD - a iz SAD u Republici Srpskoj je investirano tek 10-tak miliona.

Posao famoznog lobiranja odrađivala je Kancelarija u Vašingtonu pod vođstvom Obrada Kesića i njegove savjetnice Drine. Prema navodima “Istinomjera”, do januara 2017. godine Kesić i njegova savjetnica su kroz plate inkasirali 462 hiljade dolara, odnosno oko 850 hiljada maraka.

I samo održavanje kancelarije, odnosno ručkovi i poslovni sastanci posljednjih godina koštali su papreno, navodi “Istinomjer”, i to skoro 450 hiljada dolara. Zanimljivo je da Obrad Kesić u partnerstvu sa Drinom Vlastović na istoj adresi prijavljuje i privatnu firmu, tvrdi “Istinomjer”.

Ništa manje nisu koštala ni razna predstavništva Srpske po svijetu. Za predstavništa i predstavljanje u inostranstvu, tvrdi “Istinomjer”, izdvojeno je čak 42 miliona maraka iz budžeta Republike Srpske.



(BN televizija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Damir

28.01.2017 19:17

Samo ulazi Dodiku sta je 17 miliona nista hahaha

ODGOVORITE
Name

tihi pogled

28.01.2017 20:21

Nista to nije, da je se lobiralo od 1991 do danas, drugacije bi sve na kraju bilo, kako su albanci i hrvati prosli, lobirali su gde du god stigli, treba nastaviti i traziti lobiste u citavom svijetu.

Name

kec

28.01.2017 21:16

Srbima bi bolje bilo da malo lobiraju u Rusiji, u USA i EU dzaba lobirati, kad oni ionako imaju svoje interese koji su suprotni Srpskim.

Name

Re kec

29.01.2017 08:37

Pa lobirali su. Došli ruski investitori i "pomogli" nam (rafinerija nafte, glinica....)

Name

Čovjek

28.01.2017 20:12

Bilo je opravdano ulaganje od 17 Mil$ jer je Dodik dobio sankcije.

ODGOVORITE
Name

mami

28.01.2017 21:07

Ovome narodu koji trči za Dodikom ne moze se nista objasniti bez degeneka. A on 'ladno za lobiranje trosi milione.

ODGOVORITE
Name

live

28.01.2017 21:41

Potražite lobiste na Kosovu i u Hrvatskoj oni su uspjeli

ODGOVORITE
Name

Cetkovic u Stuttgartu,

28.01.2017 23:15

Skoro 20 godina, ne zna tri rijeci njemačkog. Jedino sto radi su uzajamne posjete KUD Srba u Z. Evropi. Folklorna druženja Srba. I zabavljanje režimske klike kad svrate u Njemačku. U Beču je otvoreno isto, šef neki momak ispod 30 godina. U Solunu otvorili, pa ugasili nakon procerdanih hiljada KM. Ovo je za ozbiljnu istragu. Čudi me opozicija da to do sad nije pominjala, iako stoka tj. Glasači ne kapira, bar da se obznani i da traže raspravu u Skupštini o tim Tzv. predstavništvima u kojima kao rade stručnjaci, a u suštini su bijedni pacovi u rupama tj. Kancelarijama koje plaća Narod, a bez rezultata. Vlast bi mogla za te novce napraviti koju bolnicu ili otvoriti još koju javnu kuhinju. Ovdje je sve dobro. Narod odobrava, tako mu i treba.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

29.01.2017 08:33

Pa zašto neko ne napravi analizu utrošenih para i koristi od tih predstavništava,ako ih uopšte ima? Jedina korist do sada kako vidim su sankcije koje su SAD uvele Dodiku a samim tim i svima nama. Znači,plaćamo da nam uvedu sankcije?

ODGOVORITE
Name

AR

29.01.2017 09:08

Super samo trosite ionako neznamo sta ce mo sa ovolikih para naprijed Kesicu samo nam se kesi u lice konji ce vuci dok ne crknu

Name

Lobiranje u Izraelu

29.01.2017 10:06

Ipak šampion svih predstavništava je "predstavništvo Republike Srpske u Jerusalimu". Ukoliko neko uspije da stupi u kontakt sa njime, taj je istinski hadžija! Nema mu ulične adrese, broja telefona ili mejl adrese. Na njega se godišnje prospe iz budžeta nekih 250 hiljada eura, a stavke investicija iz Izraela ili pak turizma iz te zemlje u RS nema. Opozicijo gdje si da se ovo raščisti do kraja?

ODGOVORITE