Како је Порошенко остао без Нобела?

Норвешка контраобавештајна служба тврди да је Русија 2015. године спречила да украјински председник Петро Порошенко добије Нобелову награду за мир, саопштила је норвешка државна телевизија НРК, преноси Тас с.

Свијет 28.01.2017 | 10:53
Како је Порошенко остао без Нобела?
Како се наводи, руска контраобавештајна служба је наводно утицала на одлуку норвешког Нобеловог Комитета, који проглашава добитнике награде за мир.

У лето 2015. године, на интернету је објављено писмо упућено представницима САД у Норвешкој, које је потписао актуелни украјински премијер Владимир Гројсман, у коме он захваљује дипломатама САД за обезбеђивање подршке два од пет чланова Нобеловог комитета и истовремено истакао да оно што су они "средили" није оно што је договорено, као и да је председнику Порошенку "веома важно да има гаранције" да ће добити награду.



Након што је објављен тај документ, два представника руске амбасаде затражила су састанак са секретаром Нобеловог комитета и директором норвешког Нобеловог института Олавом Њелстадом.

"Након посете запитали смо се да ли је то био покушај протиска на нас, тако да смо контактирали нашу контраобавештајну службу", рекао је Њелстад НРК.

Норвешка контраобавештајна служба сматра да је један од дипломата који се састао са Њелстадом, у ствари био члан руске обавештајне службе, као и да је сама та посета била део специјалне операције.

Руска амбасада у Норвешкој, одговорила је НРК-у писаним саопштењем у коме је одбацила такве сумње и изразила жаљење због покушаја да се међу дипломатама траже шпујуни.

"Чудно је да НРК троши време и изворе на такве лажне вести. НРК би требало да буде свесна да је важан аспект рада дипломата из било које земље да анализирају информације и размењују мишљења са партнерима. То је била једина сврха свих састанка у Нобеловом комитету, укључујући и поменути", навела је амбасада Русије у одговору НРК.

Директор норвешке контраобавештајне службе Арни Кристијан казао је поводом тог случаја, да та служба сумња да су руски хакери могли да се повежу са сервером норвешког Нобеловог комитета.

"Видели смо да су лажне вести и фалсификовано писмо коришћени да би се дискредитовао потенцијални кандидат за награду за мир. Због тога је овај инцидент веома озбиљан. Зато смо одлучили да откријемо ову информацију и обавестимо државне лидере о тој претњи", рекао је Кристијан.

Нобелову наргаду за мир 2015. године добио је Тунишки национални квартет за дијалог, због великог доприноса у демократизацији тунишког друштва након револуције 2011. године, а остало је нејасно да ли је међу кандидатима био и украјински председник.

Извор: Агенције
Фото: Ројтерс/Геттyимагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брзи

28.01.2017 11:33

Тески мировњак, а остао бе награде.У Украјини настрадало скоро10.000 људи,а које лицемерје а они пису о некој награди.Свко преузимане власти са улице треба казнит.Египат,Либија,Сирија,Ирак,Украјина, итд.

ОДГОВОРИТЕ