Kako je Porošenko ostao bez Nobela?

Norveška kontraobaveštajna služba tvrdi da je Rusija 2015. godine sprečila da ukrajinski predsednik Petro Porošenko dobije Nobelovu nagradu za mir, saopštila je norveška državna televizija NRK, prenosi Tas s.

Svijet 28.01.2017 | 10:53
Kako je Porošenko ostao bez Nobela?
Kako se navodi, ruska kontraobaveštajna služba je navodno uticala na odluku norveškog Nobelovog Komiteta, koji proglašava dobitnike nagrade za mir.

U leto 2015. godine, na internetu je objavljeno pismo upućeno predstavnicima SAD u Norveškoj, koje je potpisao aktuelni ukrajinski premijer Vladimir Grojsman, u kome on zahvaljuje diplomatama SAD za obezbeđivanje podrške dva od pet članova Nobelovog komiteta i istovremeno istakao da ono što su oni "sredili" nije ono što je dogovoreno, kao i da je predsedniku Porošenku "veoma važno da ima garancije" da će dobiti nagradu.



Nakon što je objavljen taj dokument, dva predstavnika ruske ambasade zatražila su sastanak sa sekretarom Nobelovog komiteta i direktorom norveškog Nobelovog instituta Olavom Njelstadom.

"Nakon posete zapitali smo se da li je to bio pokušaj protiska na nas, tako da smo kontaktirali našu kontraobaveštajnu službu", rekao je Njelstad NRK.

Norveška kontraobaveštajna služba smatra da je jedan od diplomata koji se sastao sa Njelstadom, u stvari bio član ruske obaveštajne službe, kao i da je sama ta poseta bila deo specijalne operacije.

Ruska ambasada u Norveškoj, odgovorila je NRK-u pisanim saopštenjem u kome je odbacila takve sumnje i izrazila žaljenje zbog pokušaja da se među diplomatama traže špujuni.

"Čudno je da NRK troši vreme i izvore na takve lažne vesti. NRK bi trebalo da bude svesna da je važan aspekt rada diplomata iz bilo koje zemlje da analiziraju informacije i razmenjuju mišljenja sa partnerima. To je bila jedina svrha svih sastanka u Nobelovom komitetu, uključujući i pomenuti", navela je ambasada Rusije u odgovoru NRK.

Direktor norveške kontraobaveštajne službe Arni Kristijan kazao je povodom tog slučaja, da ta služba sumnja da su ruski hakeri mogli da se povežu sa serverom norveškog Nobelovog komiteta.

"Videli smo da su lažne vesti i falsifikovano pismo korišćeni da bi se diskreditovao potencijalni kandidat za nagradu za mir. Zbog toga je ovaj incident veoma ozbiljan. Zato smo odlučili da otkrijemo ovu informaciju i obavestimo državne lidere o toj pretnji", rekao je Kristijan.

Nobelovu nargadu za mir 2015. godine dobio je Tuniški nacionalni kvartet za dijalog, zbog velikog doprinosa u demokratizaciji tuniškog društva nakon revolucije 2011. godine, a ostalo je nejasno da li je među kandidatima bio i ukrajinski predsednik.

Izvor: Agencije
Foto: Rojters/Gettyimages

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brzi

28.01.2017 11:33

Teski mirovnjak, a ostao be nagrade.U Ukrajini nastradalo skoro10.000 ljudi,a koje licemerje a oni pisu o nekoj nagradi.Svko preuzimane vlasti sa ulice treba kaznit.Egipat,Libija,Sirija,Irak,Ukrajina, itd.

ODGOVORITE