Србац: Академија Светом Сави у част

Свечаном академијом која је одржана у србачком Дому културе, у овој општини почело је обиљежавање имена и дјела првог српског архиепископа, државника и просвјетитеља Светог Саве.

Република Српска 27.01.2017 | 18:40
Србац: Академија Светом Сави у част
Свечаност је почела Светосавском химном у извођењу хора Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Српца, а потом је учеснике академије поздравио начелник Српца Млађан Драгосављевић, који је изразио задовољство што се на достојанствен начин обиљежава Савиндан у овој општини.

„Поносан сам што Српска православна црква у нашој локалној заједници обнавља и гради цркве и манастир чиме јачамо нашу вјеру и духовност у тренуцима када је хришћанство, а нарочито православље, постављено пред тешка искушења. Морамо чувати нашу вјеру, традицију и обичаје, а храмови су увијек били мјесто око кога ћемо се сабирати“, рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић.



Веома надахнуту бесједу о Светом Сави имао је свештеник Петар Вуковић, који је нагласио да култ овог духовног просвјетитеља није присутан међу националним светитељима других народа.

„Из сјеменке коју је Свети Сава посадио у богородичином врту, израсло је стабло српске цркве чије су гране обгрлиле глобус са храмовима Светог Саве. Његова житија и дјела су нам позната, јер је њима задужио српски народ. Свети Сава је 1219. године устројио самосталну српску цркву, а са њом и средњевјековну државу са жељом да цијела земља живи као један манастир продуховљеним светим животом. А највећи и најважнији храм Светог Саве је живи храм, живога Бога, озидан од живога камена – његовог народа“, рекао је свештеник Петар Вуковић на Светосавској академији у Српцу.



Свој допринос обвиљежавању имена и дјела Светог Саве, дали су и учесници културног дјела програма академије. Учествовали су, осим хора Основне школе из Српца, и свештеници србачке парохије са духовним пјесмама, чиме су одужевили више стотина посјетилаца. Наступила је и поетска група „Дикционариј“ са пригодним рециталом, те Етно-група „Споменке“, културно-умјетничка друштва „Бели анђео“ из Српца, „Ђердан“ из Кукуља и „Мотајички вук“ из Ситнеша, који су се представили народним играма и пјесмама.

Обиљежавање Савиндана данас је настављено у свим србачким основним и средњим школама, које Светог Саву прослављају као крсну славу.

(БН телевизија/С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

27.01.2017 20:43

ЦЕСТИТАМО градјанима СРБацке опстине на њиховом труду којег они заједницки улазу својим СРБским родољубивим снагама на повратку СРБа њиховим Светосавским коренима БОГУ и СРБству: Православљу и Светосављу као врхунцу хрисцанске православне националне идеологије и СРБскиг нацина зивота, на духовној основи и препороду СРБа Светог Саве на њиховом путу у борби за спас и васкрс, ослободјење и уједињење свих земаља Светог Саве које се спомињу у Светосавској Химни у једну недељиву и јединствену Свету Савину СРБију!

ОДГОВОРИТЕ