Srbac: Akademija Svetom Savi u čast

Svečanom akademijom koja je održana u srbačkom Domu kulture, u ovoj opštini počelo je obilježavanje imena i djela prvog srpskog arhiepiskopa, državnika i prosvjetitelja Svetog Save.

Republika Srpska 27.01.2017 | 18:40
Srbac: Akademija Svetom Savi u čast
Svečanost je počela Svetosavskom himnom u izvođenju hora Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Srpca, a potom je učesnike akademije pozdravio načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, koji je izrazio zadovoljstvo što se na dostojanstven način obilježava Savindan u ovoj opštini.

„Ponosan sam što Srpska pravoslavna crkva u našoj lokalnoj zajednici obnavlja i gradi crkve i manastir čime jačamo našu vjeru i duhovnost u trenucima kada je hrišćanstvo, a naročito pravoslavlje, postavljeno pred teška iskušenja. Moramo čuvati našu vjeru, tradiciju i običaje, a hramovi su uvijek bili mjesto oko koga ćemo se sabirati“, rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.



Veoma nadahnutu besjedu o Svetom Savi imao je sveštenik Petar Vuković, koji je naglasio da kult ovog duhovnog prosvjetitelja nije prisutan među nacionalnim svetiteljima drugih naroda.

„Iz sjemenke koju je Sveti Sava posadio u bogorodičinom vrtu, izraslo je stablo srpske crkve čije su grane obgrlile globus sa hramovima Svetog Save. Njegova žitija i djela su nam poznata, jer je njima zadužio srpski narod. Sveti Sava je 1219. godine ustrojio samostalnu srpsku crkvu, a sa njom i srednjevjekovnu državu sa željom da cijela zemlja živi kao jedan manastir produhovljenim svetim životom. A najveći i najvažniji hram Svetog Save je živi hram, živoga Boga, ozidan od živoga kamena – njegovog naroda“, rekao je sveštenik Petar Vuković na Svetosavskoj akademiji u Srpcu.



Svoj doprinos obvilježavanju imena i djela Svetog Save, dali su i učesnici kulturnog djela programa akademije. Učestvovali su, osim hora Osnovne škole iz Srpca, i sveštenici srbačke parohije sa duhovnim pjesmama, čime su oduževili više stotina posjetilaca. Nastupila je i poetska grupa „Dikcionarij“ sa prigodnim recitalom, te Etno-grupa „Spomenke“, kulturno-umjetnička društva „Beli anđeo“ iz Srpca, „Đerdan“ iz Kukulja i „Motajički vuk“ iz Sitneša, koji su se predstavili narodnim igrama i pjesmama.

Obilježavanje Savindana danas je nastavljeno u svim srbačkim osnovnim i srednjim školama, koje Svetog Savu proslavljaju kao krsnu slavu.

(BN televizija/S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

27.01.2017 20:43

CESTITAMO gradjanima SRBacke opstine na njihovom trudu kojeg oni zajednicki ulazu svojim SRBskim rodoljubivim snagama na povratku SRBa njihovim Svetosavskim korenima BOGU i SRBstvu: Pravoslavlju i Svetosavlju kao vrhuncu hriscanske pravoslavne nacionalne ideologije i SRBskig nacina zivota, na duhovnoj osnovi i preporodu SRBa Svetog Save na njihovom putu u borbi za spas i vaskrs, oslobodjenje i ujedinjenje svih zemalja Svetog Save koje se spominju u Svetosavskoj Himni u jednu nedeljivu i jedinstvenu Svetu Savinu SRBiju!

ODGOVORITE