Словенци пооштрили закон о странцима

Словеначки парламент прихватио је владин приједлог измјена закона о странцима, с рестриктивним одредбама за потенцијалне мигранте и азиланте које су критиковале међународне невладине организације и Савјету Европе.

Регион 27.01.2017 | 08:01
Словенци пооштрили закон о странцима
 За закон је гласало 47 заступника, а против 18, што је довољно да након објаве у службеном гласнику ступи на снагу јер је у парламентарном поступку промијењена одредба по којој се требао усвојити двотрећинском, уставном већином.

Против закона гласало је свих 6 посланика опозиционе Удружене љевице (ЗЛ) и поједини посланици других странака, упркос увјеравањима владе да закон предвиђа строге мјере контроле миграцијског тока за случај нове масовне миграцијске кризе и да се мимо тога неће користити.

Расправа подсјетила на Њемачку из 30-их година

Бивши министар културе Јулијана Бизјак Млакар изјавила је пред гласање да ће гласати против и да ју је дио расправе који се могао чути у парламенту подсјетио "на Њемачку из 30-их година".

Према ставу Удружене љевице (ЗЛ) закон је супротан словеначком уставу и међународним конвенцијама које се односе на заштиту избјеглица, али већина посланичких клубова га је подржала јер сматрају да потенцијална мигрантска криза за Еуропу још постоји и да се на то треба унапријед припремити.

Закон предвиђа могућност да у случају масовнијих долазака миграната на словеначку границу евентуалне тражиоце азила одбије полиција, а оне који илегално уђу врате у земљу одакле су дошли.

Словенци у страху како би могли постати 'хот спот' за мигранте

Образлажући потребу доношења оваквог закона, министар унутрашњих послова Весна Гиоркос Жнидар рекла је да он не крши европско законодавство и међународне конвенције које се односе на избјеглице, а не економске мигранте, да је Словенија окружена чланицама Европске уније које су за избјеглице сигурне земље и да треба дјеловати у корист националног интереса јер Европска унија још нема конзистентну и одрживу политику усељавања.

Словенија се по њеним ријечима на мјере које предвиђа закон почела припремати још у јесен 2015. године кад су јој представници Европске комисије пренијели да би могла постати "хот спот" и морала примити већи број миграната који долазе балканском рутом.

"Тада су нам се упалиле све лампице", додала је министар Гиоркос Жнидар. 

Словеначки парламент у оквиру исте проблематике прихватио је прије два дана и измјене закона о контроли државне границе које у случају мигрантске кризе предвиђају активирање система за аутоматско снимање аутомобилских регистрацијских таблица на граничним прелазима ради осигурања безбједности.

(Хина)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вихор

27.01.2017 09:24

Па нормално је да Словенци не желе у својој земљи постати мањина, а неће допустити да завлада хаос и безакоње, које са собом доносе тобожње избјеглице. Нису то избјеглице, то су освајачи.

ОДГОВОРИТЕ