Slovenci pooštrili zakon o strancima

Slovenački parlament prihvatio je vladin prijedlog izmjena zakona o strancima, s restriktivnim odredbama za potencijalne migrante i azilante koje su kritikovale međunarodne nevladine organizacije i Savjetu Evrope.

Region 27.01.2017 | 08:01
Slovenci pooštrili zakon o strancima
 Za zakon je glasalo 47 zastupnika, a protiv 18, što je dovoljno da nakon objave u službenom glasniku stupi na snagu jer je u parlamentarnom postupku promijenjena odredba po kojoj se trebao usvojiti dvotrećinskom, ustavnom većinom.

Protiv zakona glasalo je svih 6 poslanika opozicione Udružene ljevice (ZL) i pojedini poslanici drugih stranaka, uprkos uvjeravanjima vlade da zakon predviđa stroge mjere kontrole migracijskog toka za slučaj nove masovne migracijske krize i da se mimo toga neće koristiti.

Rasprava podsjetila na Njemačku iz 30-ih godina

Bivši ministar kulture Julijana Bizjak Mlakar izjavila je pred glasanje da će glasati protiv i da ju je dio rasprave koji se mogao čuti u parlamentu podsjetio "na Njemačku iz 30-ih godina".

Prema stavu Udružene ljevice (ZL) zakon je suprotan slovenačkom ustavu i međunarodnim konvencijama koje se odnose na zaštitu izbjeglica, ali većina poslaničkih klubova ga je podržala jer smatraju da potencijalna migrantska kriza za Europu još postoji i da se na to treba unaprijed pripremiti.

Zakon predviđa mogućnost da u slučaju masovnijih dolazaka migranata na slovenačku granicu eventualne tražioce azila odbije policija, a one koji ilegalno uđu vrate u zemlju odakle su došli.

Slovenci u strahu kako bi mogli postati 'hot spot' za migrante

Obrazlažući potrebu donošenja ovakvog zakona, ministar unutrašnjih poslova Vesna Giorkos Žnidar rekla je da on ne krši evropsko zakonodavstvo i međunarodne konvencije koje se odnose na izbjeglice, a ne ekonomske migrante, da je Slovenija okružena članicama Evropske unije koje su za izbjeglice sigurne zemlje i da treba djelovati u korist nacionalnog interesa jer Evropska unija još nema konzistentnu i održivu politiku useljavanja.

Slovenija se po njenim riječima na mjere koje predviđa zakon počela pripremati još u jesen 2015. godine kad su joj predstavnici Evropske komisije prenijeli da bi mogla postati "hot spot" i morala primiti veći broj migranata koji dolaze balkanskom rutom.

"Tada su nam se upalile sve lampice", dodala je ministar Giorkos Žnidar. 

Slovenački parlament u okviru iste problematike prihvatio je prije dva dana i izmjene zakona o kontroli državne granice koje u slučaju migrantske krize predviđaju aktiviranje sistema za automatsko snimanje automobilskih registracijskih tablica na graničnim prelazima radi osiguranja bezbjednosti.

(Hina)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vihor

27.01.2017 09:24

Pa normalno je da Slovenci ne žele u svojoj zemlji postati manjina, a neće dopustiti da zavlada haos i bezakonje, koje sa sobom donose tobožnje izbjeglice. Nisu to izbjeglice, to su osvajači.

ODGOVORITE