АО: Хероина 11. дана - Како је Венус побиједила Сјогренов синдром...?!

Трофеј са Аустралијан Опена у женском синглу иде у породицу Вилијамс. Питање је само – Серена или Венус.

Тенис 26.01.2017 | 23:50
АО: Хероина 11. дана - Како је Венус побиједила Сјогренов синдром...?!
Титулу хероине понела је старија Венус која ће покушати да освоји свој први трофеј у Мелбурну.

Венус Вилијамс, 17. тенисерка света, победила је сународницу Коко Вандевеј, 35. на WТА листи, после три сета, 6:7, 6:2, 6:3.

Она је до сада у каријери освојила седам Гренд Слем титлула, а последње финале играла је 2009. на Вимблдону.

Победом над Коко Вандевеј постала је најстарија финалисткиња неког Гренд Слема још од Мартине Навратилове која се 1994. године на Вимблдону борила за трофеј са 37 година и 258 дана.

“Не знам ко ће играти у финалу, али се надам да ће бити још једна која се презива Вилијамс", изјавила је Венус после меча и жеља јој се испунила.

Ово ће бити њихов 28. сусрет а 15. на Гренд слем турнирима. Серена води у победама 16:11, а последњи пут састале су 2015. у четвртфиналу УС Опена, када је славила Серена (6:2,1:6, 6:3).

У Гренд Слем финалима Серена води 6:2, прво су играле на УС Опен 2001, а последње на Вимблдону 2009.

Ово ће бити трећи њихов окршај на Аустралијан Опену – старија од сестара Вилијамс славила је у другом колу 1998, док је млађа била боља у финалу 2003.

Сада, после 14 година, састају се као ветеранке, које су и даље неприкосновене у светском тенису.

"Освета је реч коју никада не употребљавам. Наравно да желим титулу. Прошло финале у Мелбурну је била краљевска битка, толико је било напето. Никако нисам могла да је надиграм, играла је изузетно добро, било је предивно. Када играм против ње, имам осећај да је са друге стране највећи такмичар у нашем спорту. Не могу да се борим са шансама, могу једноставно да изађем и покушам да победим. Неће бити лаган меч, знам да неће. Морате да се контролишете, покушате да 'спакујете противницу у кутију', а та противница је ваша сестра и она је више него страва", заклучила је 37-годишња тенисерка.

Љубав према тенису усвојиле су од оца, Ричардса Вилијамса, који их је као тренер,а касније као менаџер усмеравао на тениски пут.

Ричард је желео да макар једна од њих постане врхунски спортиста, а уместо тога, тениски свет је добио две нове шамоионке.

Најзначајнија година за Венус Вилијамс била је 2000. година, када је постала друга Африко-американка која је освојила Вимблдон и друга играчица света икада која је на Олимпијским играма освојила златну медљу и у синглу и у дублу.

Међутим, услед повреда и болести, пропустила је завршни турнир сезоне. Ипак, следеће године је надокнадила пропуштено, освојивши прегршт турнира и Гренд слем титула, тако да је 2002. године постала прва Афро-американка која је била најбоља тенисерка света.

На УС Опену 2011. предала је мећ другог кола после чега је обавестила јавност да то чини због тешке болести - Сјогренов синдром, али Венус није имала намеру да одустане, а сада има прилику да постане најстарији шампион у историји тениса.

На том путу стоји јој годину дана млађа – Серена, за 50 минута победила 79. на WТА листи Мирјану Лучић-Барони са 6:2, 6:1. То је било "најстарије" полуфинале неког Гренд слем турнира у Опен ери, пошто америчка тенисерка има 35 година, а хрватска тенисерка је годину дана млађа.

Сјогренов синдром узрокује губитак енергије и болове, а за професионалне спортисте може значити и крај каријере.

Серена би победом освојила 23. Гренд Слем титулу и дошла до рекорда, док ће Венус покушати да освоји осму титулу у каријери и први трофеј у Мелбурну.

Гренд Слем титуле Венус Вилијамс:

Вимблдон 2000, 2001, 2005, 2007, 2008.
Отворено првенство Америке 2000. и 2001.

Заједно са Сереном освојиле су 120 титула:
Серена 71
Вилијамс 49

У конкуренцији женских парова, освојиле су 21 титулу од којих 13 Гренд Слем.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар