Судар подморница скоро изазвао рат

Нови декласификовани документи ЦИА-е указују да се америчка подморница натоварена са 160 бојевих глава сударила са совјетском подморницом у близини обале Шкотске 1974. године. Стручњаци кажу да је то лако могло изазвати нуклеарни рат.
Документи потврђују дуге гласине о инциденту Хладног рата који се догодио у близини америчке нуклеарне базе. Оно што је језиво је то, да се судар догодио само 48 км од обале Глазгова.

Свијет 27.01.2017 | 07:45
Судар подморница скоро изазвао рат
Иако САД никада нису званично потврдиле да се овај судар догодио, документи показују да је то пријављено највишим нивоима у то време у допису Хенрију Кисинџеру– тадашњем државном секретару председника Џералда Форда– 3. новембра 1974. године.

Кисинџеру је у допису речено: “Управо само сазнали од Пентагона да се једна од наших “Посеидон” подморница сударила са совјетском подморницом.“

“ССБН Џејмс Медисон је напуштао Холy Лоцх да заузме станицу, када се сударио са совјетском подморницом која је чекала испред луке да заузме место.“

“Обе подморнице су испловиле а совјетски је поново касније потопљен. Још увек нема извештаја о степену оштећења. Обавештаваћемо вас“, писало је у поруци Кисинџеру.

Многи стручњаци тврде да је у конфузији судара, сасвим остварљиво да се изазове рат.

“Џејмс Медисон је била подморница балистичких ракета наоружана са 16 “Посеидон” ракета са 160 нуклеарних бојевих глава“, рекао је за Тимес стручњак за нуклеарно оружје, Ханс Кристенсен.

У најгорем случају, судар је могао да изазове експлозију која би запалила гориво балистичких ракета и избацила или уништила бојеве главе, рекао је Кристенсен.

Постојала је и јасна могућност за рат “да је посада једне подморнице погрешно протумачила судар као напад и одлучила да се брани и потопи другу подморницу“, додао је он.

Откривање ових докумената је уследило само неколико дана након што се појавила британска “Тридент” ракета која је приликом тестирања нагло променила курс ка Флориди током вежбе у јуну 2016. године. Ракета у то време није била нуклеарно наоружана.

Извор: Wебтрибуне.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ој ха

27.01.2017 16:05

Не знају ни подморницом управљати, идиоти.

ОДГОВОРИТЕ