Sudar podmornica skoro izazvao rat

Novi deklasifikovani dokumenti CIA-e ukazuju da se američka podmornica natovarena sa 160 bojevih glava sudarila sa sovjetskom podmornicom u blizini obale Škotske 1974. godine. Stručnjaci kažu da je to lako moglo izazvati nuklearni rat.
Dokumenti potvrđuju duge glasine o incidentu Hladnog rata koji se dogodio u blizini američke nuklearne baze. Ono što je jezivo je to, da se sudar dogodio samo 48 km od obale Glazgova.

Svijet 27.01.2017 | 07:45
Sudar podmornica skoro izazvao rat
Iako SAD nikada nisu zvanično potvrdile da se ovaj sudar dogodio, dokumenti pokazuju da je to prijavljeno najvišim nivoima u to vreme u dopisu Henriju Kisindžeru– tadašnjem državnom sekretaru predsednika Džeralda Forda– 3. novembra 1974. godine.

Kisindžeru je u dopisu rečeno: “Upravo samo saznali od Pentagona da se jedna od naših “Poseidon” podmornica sudarila sa sovjetskom podmornicom.“

“SSBN Džejms Medison je napuštao Holy Loch da zauzme stanicu, kada se sudario sa sovjetskom podmornicom koja je čekala ispred luke da zauzme mesto.“

“Obe podmornice su isplovile a sovjetski je ponovo kasnije potopljen. Još uvek nema izveštaja o stepenu oštećenja. Obaveštavaćemo vas“, pisalo je u poruci Kisindžeru.

Mnogi stručnjaci tvrde da je u konfuziji sudara, sasvim ostvarljivo da se izazove rat.

“Džejms Medison je bila podmornica balističkih raketa naoružana sa 16 “Poseidon” raketa sa 160 nuklearnih bojevih glava“, rekao je za Times stručnjak za nuklearno oružje, Hans Kristensen.

U najgorem slučaju, sudar je mogao da izazove eksploziju koja bi zapalila gorivo balističkih raketa i izbacila ili uništila bojeve glave, rekao je Kristensen.

Postojala je i jasna mogućnost za rat “da je posada jedne podmornice pogrešno protumačila sudar kao napad i odlučila da se brani i potopi drugu podmornicu“, dodao je on.

Otkrivanje ovih dokumenata je usledilo samo nekoliko dana nakon što se pojavila britanska “Trident” raketa koja je prilikom testiranja naglo promenila kurs ka Floridi tokom vežbe u junu 2016. godine. Raketa u to vreme nije bila nuklearno naoružana.

Izvor: Webtribune.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Oj ha

27.01.2017 17:05

Ne znaju ni podmornicom upravljati, idioti.

ODGOVORITE