Жоц о сусрету с Мирзом Делибашићем 1994. године: Настало је љубљење...!

Прослављени српски тренер Жељко Обрадовић у опширном интервјуу за "Недељник" дотакао се и прве неодигране утакмице против кошаркашке селекције Босне и Херцеговине у Бугарској 1994. године.

Кошарка 28.01.2017 | 18:15
Жоц о сусрету с Мирзом Делибашићем 1994. године: Настало је љубљење...!
Селекцију Босне и Херцеговине тада је с клупе предводио легендарни Мирза Делибашић, а због санкција "плави" су квалификације за Европско првенство у Грчкој играли у Бугарској.

"Сјећам се да је дошла Босна и на рецепцији је настало љубљење. Ми смо у рату, али између нас спортиста је нешто друго. Отишао сам са Кићом (Драган Кићановић) и Мирзом, који су били велики пријатељи, у бар на посљедњем спрату хотела. Мирза је одмах рекао: 'Ми нећемо да играмо с вама утакмицу, добили смо такво наређење и то је политичка одлука'. Било је то најпоштеније што је могао да каже", рекао је стратег турског Фенербахчеа поменутом листу.

На том шампионату Европе 1995. године у Атини, Југославија је освојила златну медаљу.

У интервјуу за бањалучки "Репортер" четири године касније, у тексту који су потписали новинари Горан Тарлаћ и Игор Гајић, Делибашић је потврдио горе наведене Жоцове ријечи.

"Лично сам био за то да се утакмица у Бугарској одигра", рекао је тада популарни "Кинђе". Међутим, тад, крајем маја 94, неколико дана прије утакмице, граната у Тузли убила је седамдесет и једног човјека. У исто вријеме срушен је и хеликоптер са једним босанским министром.Дошла је директива из Сарајева да не играмо и - ето, ми смо поступили тако".

Тада се по први пут од почетка рата срео са колегама из некадашње репрезентације Југославије.

"Сусрет је био срдачан. Срео сам Кићу, Дуду Ивковића и друге. Кићановић ми је некада био један од најбољих колега у репрезентацији. И тада смо се у Бугарској интензивно дружили. Нисмо причали о рату, ко је крив, а ко није. Ипак, највише сам се дружио са Зораном Славнићем, и данас мојим великим пријатељем, који је много пута током рата контактирао са мном у Сарајеву, помагао ми на различите начине".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар