Žoc o susretu s Mirzom Delibašićem 1994. godine: Nastalo je ljubljenje...!

Proslavljeni srpski trener Željko Obradović u opširnom intervjuu za "Nedeljnik" dotakao se i prve neodigrane utakmice protiv košarkaške selekcije Bosne i Hercegovine u Bugarskoj 1994. godine.

Košarka 28.01.2017 | 18:15
Žoc o susretu s Mirzom Delibašićem 1994. godine: Nastalo je ljubljenje...!
Selekciju Bosne i Hercegovine tada je s klupe predvodio legendarni Mirza Delibašić, a zbog sankcija "plavi" su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Grčkoj igrali u Bugarskoj.

"Sjećam se da je došla Bosna i na recepciji je nastalo ljubljenje. Mi smo u ratu, ali između nas sportista je nešto drugo. Otišao sam sa Kićom (Dragan Kićanović) i Mirzom, koji su bili veliki prijatelji, u bar na posljednjem spratu hotela. Mirza je odmah rekao: 'Mi nećemo da igramo s vama utakmicu, dobili smo takvo naređenje i to je politička odluka'. Bilo je to najpoštenije što je mogao da kaže", rekao je strateg turskog Fenerbahčea pomenutom listu.

Na tom šampionatu Evrope 1995. godine u Atini, Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju.

U intervjuu za banjalučki "Reporter" četiri godine kasnije, u tekstu koji su potpisali novinari Goran Tarlać i Igor Gajić, Delibašić je potvrdio gore navedene Žocove riječi.

"Lično sam bio za to da se utakmica u Bugarskoj odigra", rekao je tada popularni "Kinđe". Međutim, tad, krajem maja 94, nekoliko dana prije utakmice, granata u Tuzli ubila je sedamdeset i jednog čovjeka. U isto vrijeme srušen je i helikopter sa jednim bosanskim ministrom.Došla je direktiva iz Sarajeva da ne igramo i - eto, mi smo postupili tako".

Tada se po prvi put od početka rata sreo sa kolegama iz nekadašnje reprezentacije Jugoslavije.

"Susret je bio srdačan. Sreo sam Kiću, Dudu Ivkovića i druge. Kićanović mi je nekada bio jedan od najboljih kolega u reprezentaciji. I tada smo se u Bugarskoj intenzivno družili. Nismo pričali o ratu, ko je kriv, a ko nije. Ipak, najviše sam se družio sa Zoranom Slavnićem, i danas mojim velikim prijateljem, koji je mnogo puta tokom rata kontaktirao sa mnom u Sarajevu, pomagao mi na različite načine".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar