Кресо одлази са чела Суда БиХ

Медџида Кресо, која након више од деценије одлази с чела Суда БиХ, изјавила је да се осјећа поносном на све успјехе институције коју је водила, али и олакшање што коначно предаје "тешки терет који носи функција".

Босна и Херцеговина 26.01.2017 | 22:05
Кресо одлази са чела Суда БиХ
У изјави за Бирн Кресо је рекла да на свој посљедњи радни дан након 12 година на челу Суда БиХ може рећи да је било изнимно тешко, али вриједно искуство.

"С једне стране, осјећам велико олакшање јер предајем терет који носи ова функција, а с друге стране, осјећам један велики понос. Изузетно сам поносна на све што смо урадили посљедњих 12 година, јер смо на чврсте темеље, које смо градили у врло сложеним околностима, поставили овај суд и његов развој је незаустављив. Суд БиХ, одлучно тврдим, има своју будућност", рекла је Кресо.

Она је додала да је пут Суда БиХ, од оснивања 2003. године, захтијевао "пуно рада, знања, енергије, па и одрицања", али је зато постао "кредибилна и стабилна институција".

"За све те заслуге, без имало лажне скромности, могу приписати свима нама који смо од првог дана били ту, а имамо људе који раде ту од оснутка суда и јер смо вјеровали у то што радимо. Имали смо пуно напора, препреке и опструкција али било је задовољство, морам лично рећи, стајати на челу ове институције", казала је Кресо.

Она је додала да је Суд БиХ био изложен притисцима и политичким играма, али да је увијек излазио јачи.

"Највећи понос осјећам што у овом суду раде, осим судија, млади људи из цијеле БиХ, од Бањалуке, Вишеграда, Мостара, Неума, с Пала, као и из Тузле, Бихаћа и других градова. Наиме, морам апострофирати ентузијазам тих младих људи који се морају осјећати престижним што су праксу стекли у овом суду. Ти људи нису прихватили говор мржње, који је данас језик комуницирања многих, већ су одбили да прихвате лоше и опасне политичке поруке, које распламсавају националне страсти и они су другови који раде скупа", додала је Кресо.

За судију и предсједника Суда БиХ, Кресо је именована у октобру 2004., а мандат јој је продужен на данашњи дан 2011. године.

Њено мјесто ће сутра, заузети Ранко Дебевец, којег је ВСТС БиХ изабрало средином децембра прошле године.

Кресо је Дебевцу пожељела срећу на новој функцији.

"Сутра нови предсједник, колега Дебевец, преузима успјешну, организовану и врло јаку институцију и ја му желим пуно среће и успјеха у мандату и надам се да ћемо скупа с њим одржати овај ниво који смо успоставили", рекла је Кресо.

Дебевец је судија Суда БиХ од децембра 2012. године.

Прије тога је радио као тужилац у Тужилаштву БиХ, као и на Кантоналном тужилаштву у Сарајеву.

Радио је и као правни савјетник у Комисији за имовинске захтјеве расељених лица и избјеглица (ЦРПЦ), у Хипо банци у Сарајеву и Правобранилаштву Општине Центар.

Дебевец је изабран са шест гласова за, пет против и једним суздржаним за предсједника Суда БиХ.

Поједини чланови ВСТВ-а, као и удружења жртава, изразили су незадовољство због његовог именовања јер је из реда Осталих, а судија Суда БиХ Изо Танкић је затражио поништење одлуке.

Танкић је поднио захтјев за заштиту слобода и права загарантованих Уставом, у којем наводи да Дебевец нема доказано искуство у руковођењу, што је законом прописано за челника Суда БиХ.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

007

27.01.2017 08:05

А сада правац код Церића,па оплети по нама.

ОДГОВОРИТЕ