Ново такмичење: УЕФА и званично представила Лигу нација!

Учествоваће 55 репрезентација, а четири ће изборити пласман на Европско првенство.

Фудбал 26.01.2017 | 23:40
Ново такмичење: УЕФА и званично представила Лигу нација!
Европска фудбалска унија представила је ново репрезентативно такмичење - Лигу нација, које ће први пут бити одржано 2018. године, а учествоваће свих 55 националних селекција европских земаља.

У објашњењу се наводи да ће репрезентације бити подеље у четири квалитетна разреда, а рангирање ће бити урађено на основу овогодишње новембарске ранг листе УЕФА.

У оквиру сваког квалитетног разреда екипе ће жребом бити раврстане у четири групе од по четири или три тима. У првом квалитетном разреду биће 12 националних селекција, подељених у четири групе од по три тима. Победници група бориће се за титлу на завршном турниру, који ће бити одржан 2019. године.

Предвиђено је да најбоље селекције из другог, трећег и четрвртог квалитетног разреда пређу у виши ранг, а најлошије из првог, другог и трећег у нижи.

Додатни мотив је одлука да четири репрезентације из Лиге нација стичу право учешћа на шампионату Европе, а шансу да то остваре имаће екипе из свих квалитетних разреда.

У разигравању за четири места која воде на ЕУРО учествоваће 16 тимова, по четири из сваког квалитетног разреда. Другим речима, то право стичу победници свих група.

Да би се повећало интересовање, одлучено је да ће пласман на првенство Европе кроз Лигу нација обезбедити по једна екипа из сваког квалитетног разреда.

То значи да ће се у полуфиналу и финалу плеј-офа састати само тимови из истог квалитетног разреда и ко успешно преброди обе препреке ићи ће на ЕУРО.

Утакмице у групној фази такмичења у Лиги нација играће се у репрезентативним терминима у септембру, октобру и новембру. Свака репрезентација би једну утакмицу играла у квалификацијама за првенство Европе, а другу у Лиги нација.

Европско првенство 2020. одржаће се у чак 13 држава, да би се обележила 60. годишњица од првог шампионата Европе.

Утакмице ће се играти у Бакуу, Бриселу, Копенхагену, Минхену, Будимпешти, Даблину, Риму, Амстердаму, Букурешту, Санкт Петербургу, Глазгову и Билбау.

Полуфинале и финале биће на Вемблију.

Извор: Фонет

Коментари / 0

Оставите коментар