Нова правила на њемачки путевима

Немачка влада прихватила је у среду нови, измењени закон о путаринама за аутомобиле на немачким ауто-путевима.

Свијет 26.01.2017 | 18:45
Нова правила на њемачки путевима
Овај закон је, упркос прихваћеним изменама по налогу Европске комисије, наишао на велики отпор суседних земаља, посебно Аустрије, која и даље сматра да путарина у овом облику дискриминише остале грађане Европске уније.
 
"Рачунам на то да ће се Аустрији уразумити и да ће одустати од свог отпора према увођењу путарина у Немачкој. Аустрија, на крају крајева, већ 20 година убира таксе за коришћење својих ауто-путева", рекао је немачки министер саобраћаја Александер Добринт из Хршћанско-социјалне уније (ЦСУ).

Он је изразио неразумевање за отпор Аустрије према увођењу путарина за личне аутомобиле и у Немачкој.

"Није баш европски када Аустрија 20 година од странаца тражи да суфинансирају градњу и одржавање својих ауто-путева, а исто не допуштају Немачкој", рекао је Добринт, који је такође нагласио како се нада да овакво понашање Аустрије неће наудити добросуседским односима.

Аустријски министар саобраћаја Јеорег Лајцфрид изнова је оштро критиковао немачки закон о наплати путарина па је Бриселу организовао састанак са колегама из земаља које граниче са Немачком као и Словеније, Мађарске и Велике Британије.

Аустрија, али и немачки суседи попут Холандије и Данске, критикују део закона који немачким возачима омогућава да износ потрошен на годишњу путарину која би, у зависности од количине издувних гасова, коштала највише 130 евра, компензују кроз смањен порез на лична возила.

С обзиром на то да од истог система не могу да профитирају и грађани Европске уније чији аутомобили нису регистровани у Немачкој, немачки суседи то сматрају повредом ЕУ правила по којима сви грађани Уније морају да буду третирани једнако пред законима. Нови закон, како је истакао Лајцфрид, јасно дискриминише грађане ЕУ. Аустријски министар је најавио и могућу тужбу против, како је рекао, "ЦСУ путарина".

Путарине за лична возила су пројекат баварског ЦСУ-а који је још током предизборне кампање 2013. баварским бирачима обећао увођење путарина како би и суседи, исто као и немачки возачи када пређу границу, плаћали путарине. Истовремено је обећано како немачки возачи неће бити додатно финансијски оптерећени.

Према прихваћеном моделу, који је примењен након примедаба Европске комисије на први облик закона, домаћи возачи би плаћали обавезну годишњу путарину, а страни би плаћали вињете. Десетодневна вињета би тако коштала од 2,5 до 25 евра у зависности од величине аутомобила и емисији штетних гасова.

Увођење наплате путарина очекује се за крај ове или почетак следеће године.

Извор:Пословни дневник 
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Крај се бас назире

26.01.2017 19:43

Од ЕУ нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре краљу крајева

27.01.2017 04:30

А од твоје РС и Босне ко' бива има несто!?ЕЈ јаде јадне цитаве вјекове само лајете на све који су од васег средњег вијека заувјек отисли.