Nova pravila na njemački putevima

Nemačka vlada prihvatila je u sredu novi, izmenjeni zakon o putarinama za automobile na nemačkim auto-putevima.

Svijet 26.01.2017 | 18:45
Nova pravila na njemački putevima
Ovaj zakon je, uprkos prihvaćenim izmenama po nalogu Evropske komisije, naišao na veliki otpor susednih zemalja, posebno Austrije, koja i dalje smatra da putarina u ovom obliku diskriminiše ostale građane Evropske unije.
 
"Računam na to da će se Austriji urazumiti i da će odustati od svog otpora prema uvođenju putarina u Nemačkoj. Austrija, na kraju krajeva, već 20 godina ubira takse za korišćenje svojih auto-puteva", rekao je nemački minister saobraćaja Aleksander Dobrint iz Hršćansko-socijalne unije (CSU).

On je izrazio nerazumevanje za otpor Austrije prema uvođenju putarina za lične automobile i u Nemačkoj.

"Nije baš evropski kada Austrija 20 godina od stranaca traži da sufinansiraju gradnju i održavanje svojih auto-puteva, a isto ne dopuštaju Nemačkoj", rekao je Dobrint, koji je takođe naglasio kako se nada da ovakvo ponašanje Austrije neće nauditi dobrosusedskim odnosima.

Austrijski ministar saobraćaja Jeoreg Lajcfrid iznova je oštro kritikovao nemački zakon o naplati putarina pa je Briselu organizovao sastanak sa kolegama iz zemalja koje graniče sa Nemačkom kao i Slovenije, Mađarske i Velike Britanije.

Austrija, ali i nemački susedi poput Holandije i Danske, kritikuju deo zakona koji nemačkim vozačima omogućava da iznos potrošen na godišnju putarinu koja bi, u zavisnosti od količine izduvnih gasova, koštala najviše 130 evra, kompenzuju kroz smanjen porez na lična vozila.

S obzirom na to da od istog sistema ne mogu da profitiraju i građani Evropske unije čiji automobili nisu registrovani u Nemačkoj, nemački susedi to smatraju povredom EU pravila po kojima svi građani Unije moraju da budu tretirani jednako pred zakonima. Novi zakon, kako je istakao Lajcfrid, jasno diskriminiše građane EU. Austrijski ministar je najavio i moguću tužbu protiv, kako je rekao, "CSU putarina".

Putarine za lična vozila su projekat bavarskog CSU-a koji je još tokom predizborne kampanje 2013. bavarskim biračima obećao uvođenje putarina kako bi i susedi, isto kao i nemački vozači kada pređu granicu, plaćali putarine. Istovremeno je obećano kako nemački vozači neće biti dodatno finansijski opterećeni.

Prema prihvaćenom modelu, koji je primenjen nakon primedaba Evropske komisije na prvi oblik zakona, domaći vozači bi plaćali obaveznu godišnju putarinu, a strani bi plaćali vinjete. Desetodnevna vinjeta bi tako koštala od 2,5 do 25 evra u zavisnosti od veličine automobila i emisiji štetnih gasova.

Uvođenje naplate putarina očekuje se za kraj ove ili početak sledeće godine.

Izvor:Poslovni dnevnik 
Foto: Thinkstock

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kraj se bas nazire

26.01.2017 20:43

Od EU nema nista.

ODGOVORITE
Name

Re kralju krajeva

27.01.2017 05:30

A od tvoje RS i Bosne ko' biva ima nesto!?EJ jade jadne citave vjekove samo lajete na sve koji su od vaseg srednjeg vijeka zauvjek otisli.