Зараженим месом почастили госте

Чланови једне братуначке породице, њихова родбина и комшије јели су месо заражено трихинелом послије чега је обољело њих деветоро, а сумња се да има још заражених међу којима је и једно дијете.

Република Српска 26.01.2017 | 17:26
Зараженим месом почастили госте
Славље које је организовала једна породица присјело је свима који су му присуствовали, јер нису ни слутили да се у сласним кобасицама и сувом месу крије опасна паразит трихинела.

Како сазнајемо, овај случај је пријављен полицији, јер обољели наводно посједују потврду локалне ветеринарске станице да је месо исправно.

Према ријечима директорке братуначког Дома здравља Снежане Стојановић осим деветоро обољелих сумња се да је трихинелом заражено још седморо, док је још 11 пацијената упућено у Зворник на преглед и анализе.

"Код свих девет пацијената установљен је лакши облик обољења и нико од њих није задржан на болничком лијечењу. Сви су одрасли, осим једног дјетета, за које се сумња да је такође обољело" рекла је Стојановићева која указује да би број обољелих од трихинелозе могао бити много већи.

Она је испричала да су јој чланови породице, који су уприличили прославу, рекли да исправност свињског меса, наводно, провјерена у једној локалној ветеринарској станици.

"Дио зараженог меса послат је и у Нови Сад, гдје живе чланови те породице" каже Стојановићева.

Додаје да је у уторак посјетила и Зворник гдје је са надлежнима у регионалном Институту за јавно здравство РС договорила координисан рад на терену.

"У случају трихинелозе најважнија је превенција, односно обавезна контрола сваког месног узорка код ветеринара. Главна заштита код трихинеле је кување, печење или замрзавање меса на минус 15 степени Целзијуса" рекла је Стојановићева.

Ветеринар Младен Ракић, који је запослен у ветеринарској амбуланти у којој је прегледано спорно месо, каже да постоји читав низ могућих узрока који утичу на резултате прегледа на трихинелу. Према његовим ријечима валидност резултата зависи од тога да ли је узет добар узорак, је ли добро одрађена метода прегледа вјештачком дигестијом, да ли су биле исправне хемикалије и други фактори.

"Поставља се питање шта се од тога десило, а постоји и могућност да није донесен узорак те свиње на преглед, јер су можда заклали двије, а на преглед донијели један узорак, те се заразили од оне друге" рекао је Ракић.

Из Центра јавне безбједности Зворник, у чијој надлежности је и општина Братунац, јуче нисмо успјели да добијемо изјаву.

Симптоми

Снежане Стојановић каже да су симптоми трихинелозе тешко препознатљиви у првој фази, те да се мучнина, повраћање и пролив јаве тек послије два до три дана.

"Прави симптоми се јављају тек послије седам до 14 дана када трихинелозу прате карактеристични симптоми попут дуготрајне повишене температуре, оток лица, а посебно капака праћен црвенилом очију, боловима у очним мишићима, рукама и ногама, те осипом" појаснила је Стојановићева истакавши да у тој фази може доћи до компликација болести када се трихинела из цријева премјести у плућа, срце, мозак и друге виталне органе.

Извор: Глас Српске

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

цобер

26.01.2017 16:55

Јел остало мало да дам пуници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БудуцаПуница

26.01.2017 17:11

Која будала...јес' црни хумор ал насмијах се право од срца

Name

цобер

26.01.2017 17:29

@ будуча пуница Мало ироније ал је поента свега овдје да ветеринари ПРОДАЈУ бјанко потврде о квалитети меса.Сваке год, пухне брука јлуди од наводно прегледаног меса?????немој речи да је то нормално.

Name

Црни

26.01.2017 18:29

Е добар си.

Name

Пуница за Цобер

26.01.2017 23:15

Па наравно да није нормално о томе сам говорила...ветеринари висе пазње и савјести, људски зивоти су у питању....И јос несто-ко зна ста у месарама и маркетима купујемо?!

Name

Мико Братунац

26.01.2017 19:02

Свака цаст оним кои се смију овој трагедији зена заклала своју свињу однела месо на преглед јавили посједује потврду да је исправно она посто је било осусено дала сину и снајки кои имају две церке зету ицерки кои имају дијете та иста зена је јела ијос пар комсија питам се као градзанин зар треба несто да се овако деси и коме висе вјеровати

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

26.01.2017 19:08

Требала је дати мало том ветеринару који јој је дао папир о исправности.

Name

007

26.01.2017 19:11

Жалосно је да појединци не желе себи добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гумик

26.01.2017 21:45

А ко то у овој је.еној земљи контролисе ветеринарске станице и ветеринаре нико само узму кес то је главно....

ОДГОВОРИТЕ