Zaraženim mesom počastili goste

Članovi jedne bratunačke porodice, njihova rodbina i komšije jeli su meso zaraženo trihinelom poslije čega je oboljelo njih devetoro, a sumnja se da ima još zaraženih među kojima je i jedno dijete.

Republika Srpska 26.01.2017 | 17:26
Zaraženim mesom počastili goste
Slavlje koje je organizovala jedna porodica prisjelo je svima koji su mu prisustvovali, jer nisu ni slutili da se u slasnim kobasicama i suvom mesu krije opasna parazit trihinela.

Kako saznajemo, ovaj slučaj je prijavljen policiji, jer oboljeli navodno posjeduju potvrdu lokalne veterinarske stanice da je meso ispravno.

Prema riječima direktorke bratunačkog Doma zdravlja Snežane Stojanović osim devetoro oboljelih sumnja se da je trihinelom zaraženo još sedmoro, dok je još 11 pacijenata upućeno u Zvornik na pregled i analize.

"Kod svih devet pacijenata ustanovljen je lakši oblik oboljenja i niko od njih nije zadržan na bolničkom liječenju. Svi su odrasli, osim jednog djeteta, za koje se sumnja da je takođe oboljelo" rekla je Stojanovićeva koja ukazuje da bi broj oboljelih od trihineloze mogao biti mnogo veći.

Ona je ispričala da su joj članovi porodice, koji su upriličili proslavu, rekli da ispravnost svinjskog mesa, navodno, provjerena u jednoj lokalnoj veterinarskoj stanici.

"Dio zaraženog mesa poslat je i u Novi Sad, gdje žive članovi te porodice" kaže Stojanovićeva.

Dodaje da je u utorak posjetila i Zvornik gdje je sa nadležnima u regionalnom Institutu za javno zdravstvo RS dogovorila koordinisan rad na terenu.

"U slučaju trihineloze najvažnija je prevencija, odnosno obavezna kontrola svakog mesnog uzorka kod veterinara. Glavna zaštita kod trihinele je kuvanje, pečenje ili zamrzavanje mesa na minus 15 stepeni Celzijusa" rekla je Stojanovićeva.

Veterinar Mladen Rakić, koji je zaposlen u veterinarskoj ambulanti u kojoj je pregledano sporno meso, kaže da postoji čitav niz mogućih uzroka koji utiču na rezultate pregleda na trihinelu. Prema njegovim riječima validnost rezultata zavisi od toga da li je uzet dobar uzorak, je li dobro odrađena metoda pregleda vještačkom digestijom, da li su bile ispravne hemikalije i drugi faktori.

"Postavlja se pitanje šta se od toga desilo, a postoji i mogućnost da nije donesen uzorak te svinje na pregled, jer su možda zaklali dvije, a na pregled donijeli jedan uzorak, te se zarazili od one druge" rekao je Rakić.

Iz Centra javne bezbjednosti Zvornik, u čijoj nadležnosti je i opština Bratunac, juče nismo uspjeli da dobijemo izjavu.

Simptomi

Snežane Stojanović kaže da su simptomi trihineloze teško prepoznatljivi u prvoj fazi, te da se mučnina, povraćanje i proliv jave tek poslije dva do tri dana.

"Pravi simptomi se javljaju tek poslije sedam do 14 dana kada trihinelozu prate karakteristični simptomi poput dugotrajne povišene temperature, otok lica, a posebno kapaka praćen crvenilom očiju, bolovima u očnim mišićima, rukama i nogama, te osipom" pojasnila je Stojanovićeva istakavši da u toj fazi može doći do komplikacija bolesti kada se trihinela iz crijeva premjesti u pluća, srce, mozak i druge vitalne organe.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

cober

26.01.2017 16:55

Jel ostalo malo da dam punici.

ODGOVORITE
Name

BuducaPunica

26.01.2017 17:11

Koja budala...jes' crni humor al nasmijah se pravo od srca

Name

cober

26.01.2017 17:29

@ buduča punica Malo ironije al je poenta svega ovdje da veterinari PRODAJU bjanko potvrde o kvaliteti mesa.Svake god, puhne bruka jludi od navodno pregledanog mesa?????nemoj reči da je to normalno.

Name

Crni

26.01.2017 18:29

E dobar si.

Name

Punica za Cober

26.01.2017 23:15

Pa naravno da nije normalno o tome sam govorila...veterinari vise paznje i savjesti, ljudski zivoti su u pitanju....I jos nesto-ko zna sta u mesarama i marketima kupujemo?!

Name

Miko Bratunac

26.01.2017 19:02

Svaka cast onim koi se smiju ovoj tragediji zena zaklala svoju svinju odnela meso na pregled javili posjeduje potvrdu da je ispravno ona posto je bilo osuseno dala sinu i snajki koi imaju dve cerke zetu icerki koi imaju dijete ta ista zena je jela ijos par komsija pitam se kao gradzanin zar treba nesto da se ovako desi i kome vise vjerovati

ODGOVORITE
Name

cober

26.01.2017 19:08

Trebala je dati malo tom veterinaru koji joj je dao papir o ispravnosti.

Name

007

26.01.2017 19:11

Žalosno je da pojedinci ne žele sebi dobro.

ODGOVORITE
Name

Gumik

26.01.2017 21:45

A ko to u ovoj je.enoj zemlji kontrolise veterinarske stanice i veterinare niko samo uzmu kes to je glavno....

ODGOVORITE